Menüpontok

Kísérleti fejlesztés

Üveg hulladékból építőanyag kísérleti fejlesztés keretében
2023-05-08
Üveg hulladékból építőanyag kísérleti fejlesztés keretében
Az üveghulladék káros, környezetterhelő, ha csupán a szeméttelepen végzi. Partnerünk azt tűzte ki célul, hogy feldolgozza, újra hasznosítja, hogy komplett hő- és hangszigetelő rendszert alakít ki belőle az építőipar számára az épületek minden létező felületére. Az üveghabgyártás nagy múltra tekint vissza, de csak napjaink technológiai fejlődése miatt került a hétköznapi felhasználást célzó fejlesztések fókuszába. Az üveghabot előállító üzemek a megoldásaikat részben ipari titokként, részben szabadalom formájában védik. Ezért saját utat jár ki magának partnerünk és már a harmadik kutatás-fejlesztési (K+F) projektet bonyolítják le e témában új termékcsaládot hozva létre és folyamatosan kihasználva a K+F projektek minden gazdasági előnyét.
|kutatás-fejlesztés, kísérleti fejlesztés, építőipar Tovább »
Robotizálás az ablakgyárban K+F keretében
2023-02-23
Robotizálás az ablakgyárban K+F keretében
Ritka az olyan cég, amelyik megengedheti magának, hogy egyszerűen megvegye és telepítse üzemébe a legmodernebb, automata gyártósort. Inkább az a jellemzőbb, hogy először vesz egy, jobb esetben több gépet, majd ahogy növekszik a vállalkozás, fokozatosan cseréli le a munkafolyamatait kézi erőről valamilyen gépi megoldásra a hatékonyság jegyében. Azután egyszer csak eljut odáig, hogy jó lenne a meglévő gépeit összekapcsolni, hogy kiiktassa a gépezetek közötti kézi anyagmozgatást, amely egyenetlen sebességgel dolgozik és gyakran selejtgyártást okoz.
|kutatás-fejlesztés, prototípus, automatizálás Tovább »
Üzemi zajcsökkentés kutatás-fejlesztése
2023-02-22
Üzemi zajcsökkentés kutatás-fejlesztése
Merőben új, egyedi műszaki felméréseken alapuló berendezés kifejlesztésébe fogott partnerünk, amikor a piaci igényekre reagálva alacsonyabb bekerülési költségű és nagyobb hatásfokú ipari hangtompító előállítására vállalkozott. A társaság üzleti tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít robbanómotorokhoz csatlakoztatható ipari, nagyüzemi hangcsökkentő szerkezetek gyártására és értékesítésére. Jelenleg az ovális alakú hangfogók terjedtek el, az általuk gyártott berendezés is hasonló formát követett az innovációt megelőzően. Felépítését tekintve a kevert működésű, a reaktív és az elnyeléses (abszorberes) hangtompítók kombinációja volt. Saját egyedi műszaki felismeréseire alapozva azonban merőben új koncepcióval kezdett kutatás-fejlesztésbe (K+F) a magyar vállalat.
|zajcsökkentés, hangtompító, K+F Tovább »
Propoliszos fogkrém kísérleti fejlesztése
2023-02-21
Propoliszos fogkrém kísérleti fejlesztése
A propolisz, más néven a méhszurok egy különleges gyantás állagú keverék, amelyet a rügyekről és egyéb növényi nedvekben gazdag helyekről gyűjtenek össze a méhek. Több mint 300 alkotóeleme között vannak gyulladáscsökkentő, antiallergén, antioxidáns hatóanyagok és antibiotikus vegyületek. A szorgos kis állatok kaptárokat fertőtlenítenek vele, de a propolisz az emberek számára is nagyon hasznos. A különböző bakteriális fertőzések esetén a fogászatban is jól alkalmazható helyi kezelésre fogínygyulladás és szájnyálkahártya-gyulladás esetén.
|fogkrém, propolisz, kísérleti fejlesztés Tovább »
Jégszauna, krioterápia eszközfejlesztés
2022-11-28
Jégszauna, krioterápia eszközfejlesztés
Büszke lehet önmagára, aki beáll egy jégszaunába. Mínusz 170 fok 2-3 percig úgy, hogy csak a fej látszik ki belőle. Ebben a dermesztő hidegben azonban nem fagy meg a testünk, mert a levegő rendkívül száraz a kabinban. Kevésbé kellemetlen, mint hideg vízben megmártózni. Kell hozzá bátorság, de megéri, hiszen utána nagyon kellemes érzés, ahogy a vérkeringés felgyorsulásával bizsergés járja át a testet és megsokszorozódnak az energiái. Mindeközben hormonális és biokémiai változások indulnak be a szervezetben. Japánból indult el és már Európában is terjed az új gyógyító és szépítő eljárás, amely az immunrendszer stimulálásával megújítja a sejteket, csillapítja a fájdalmat, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, és ráadásul endorfint, boldogsághormont szabadít fel.
|jégszauna, krioterápia, kutatás-fejlesztés Tovább »
Akkumulátoros kukásautó fejlesztése
2022-11-02
Akkumulátoros kukásautó fejlesztése
Amíg több nagy gyártó még csak most foglalkozik az elektromos haszonjárművek tesztelésével, addig egy magyar családi vállalkozás már a sorozatgyártásra is készen áll. A Debreceni Egyetemmel együttműködve kifejlesztett teljesen elektromos meghajtású kukásautó a maga nemében egyedülálló a világon. | 22-11-02
|K+F, Akkumulátoros kukásautó, kísérleti-fejlesztés Tovább »
Új abrazív adalékanyag kísérleti fejlesztése vízsugaras vágáshoz
2021-07-14
Új abrazív adalékanyag kísérleti fejlesztése vízsugaras vágáshoz
„A szerencse az, amikor a felkészültség párosul a lehetőséggel.” Ezt Oprah Winfrey, egy amerikai hölgy mondta, aki egy gettóból került a televíziós műsorvezetés csúcsára.
|abrazív adalék, kutatás-fejlesztés, kíséreti fejlesztés Tovább »
A kísérleti fejlesztés és könyvelési sajátosságai
2021-07-06
A kísérleti fejlesztés és könyvelési sajátosságai
Amikor egy vállalat, vállalkozás életében először kutatás-fejlesztési projekt megvalósításába kezd, sokszor tanácstalanul áll a projekt könyvelési feladatait illetően. Ilyenkor több kérdés is felmerül: Mit lehet aktiválni, és mit nem? Hogyan kell kezelni a befejezetlen vagy a sikertelen projekteket? Mi a szellemi termék és a kísérleti fejlesztés? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.
|kísérleti fejlesztés, kísérleti fejlesztés könyvelése, kísérleti fejlesztés aktivált értéke Tovább »
Új jód, jódvegyület gyártástechnológia kifejlesztése másodlagos nyersanyagokból
2021-06-03
Új jód, jódvegyület gyártástechnológia kifejlesztése másodlagos nyersanyagokból
Nem valósul meg a vállalati K+F+I pályázatokkal támogatott projektek 40%-a, mert ugyan van a vállalkozásban műszaki/technikai szakember, könyvelő és pályázati tanácsadó is, de nincs a kutatás-fejlesztési (K+F) projektek sajátosságait ismerő és kezelni tudó innovációs projektmenedzser. Mi több, a vállalkozások többnyire nincsenek is tisztában azzal, hogy termékkörük bővítésekor, vagy technológiájuk fejlesztésekor, egy új vevői igényre reagálva valójában kutatás-fejlesztést folytatnak. Így elszalasztják azokkal az előnyöket, amelyek megilletnék őket adókedvezmények vagy pályázati lehetőségek formájában. A legegyszerűbben egy vegyipari vállalkozás példáján keresztül mutatható be, hogy hogyan is kell ezt profin csinálni. Igazi lombikos innováció következik laikusok számára, amelyben egyszerre fejlesztették a meglévő technológiát és az infrastruktúrát. Nem merülünk el a kémiai képletekbe, reakciókba és egyéb komplikált részletekbe, a K+F kötelező alkotórészei mentén mutatjuk be a projektet.
|kísérleti fejlesztés, K+F, gyártástechnológia fejlesztés Tovább »
Termálvíz membrán szűrés kísérleti fejlesztés
2021-05-26
Termálvíz membrán szűrés kísérleti fejlesztés
Magyarország legjelentősebb turisztikai attrakciói közé tartoznak világhírű gyógyvizeink, de felhasználásuk során pazarlóan bánunk velük, a fenntarthatósági szempontok gyakran nem valósulnak meg. Partnerünk projektje a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű, nemzeti kincsnek tekintendő gyógyvíz felhasználásának relatív csökkentésére irányult. Felismerték ugyanis, hogy gyorsabb a gyógyvíz kitermelésének sebessége, mint újratermelődése. A lehullott csapadék felszín alá szivárgása, megfelelő mélységekbe való lejutása, illetve a felszín alatti közegből az ásványi anyagok vízbe való oldódása lassabb folyamat, mint a gyógyvíz felhasználása, így tehát a gyógyvízbázisban lévő vízmennyiség folyamatosan csökken. Ennek mértékét kívánta partnerünk enyhíteni azzal, hogy újra felhasználja a korábban felszínre hozott vizet. Azonban a szigorú jogszabályoknak való megfelelőség érdekében tisztítani kell a használt gyógyvizet, mégpedig a társaság feltételezései szerinti fizikai úton, mivel a vegyszerek, illetve az organizmusok maradványai ronthatják a gyógyvíz minőségét. Ezért speciális, fizikai alapokon nyugvó, a szűréstechnika témaköréhez tartozó gyógyvíztisztítási technikát kívánt kifejleszteni, illetve működtetni. A másutt már alkalmazott ultramembrán szűrést vonta kutatás-fejlesztésbe.
|K+F, kísérleti fejlesztés, termálvíz szűrés Tovább »

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu