Menüpontok

INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT

4.
lépés
Iparjogvédelmi, oltalmi, szerzői jogi eljárások lefolytatása

Az innovációs, k+f projekt alapját képező szellemi alkotásjogi védelemének biztosítása.
Az iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások eredménye az innovációs projekt alapját képező szellemi alkotás és a tervezett hasznosítás jellegének megfelelő jogi védelem megszerzése.

 

fejlesztés - iparjogvédelmi eljárás - iparjogvédelemBiztosítsa szellemi tulajdona védelmét, tisztázza jogi helyzetét!

Funkciója A tervezett kutatás-fejlesztési eredménytermék újdonságtartalmának és jogtisztaságának meghatározása, kedvező eredmény esetén a jogi védelemhez és a hasznosításhoz szükséges oltalom megszerzése.

Miért szükséges A kutatás-fejlesztési projektek eredménytermékei a szellemi alkotások. A szellemi alkotások sajátos jószágok, amelyeknek, újnak és jogtisztának kell lennie, ahhoz, hogy védelemben részesülhessenek, és szabadon használhatók vagy hasznosíthatók legyenek. Ennek a megalapítása kutatások elvégzésével lehetséges. A kutatási eredmények alapján lehet eldönteni, hogy érdemes-e a kutatás-fejlesztést folytatni, illetve milyen oltalmi formát lehet és/vagy szükséges kialakítani, ahhoz, hogy az eredménytermék jellegének megfelelő hasznosítás megvalósításra kerülhessen.


Tartalma

  • Tervezett eredménytermék célirányos leírása
  • Szabadalmazhatósági vizsgálattal egybekötött újdonságkutatás lefolytatása
  • Tervezett eredménytermék és leírásának módosítása, szükséges esetben
  • Célnak megfelelő iparjogvédelmi vagy szerzői jogi oltalmi forma meghatározása
  • Oltalom megszerzésére irányuló iparjogvédelmi vagy szerzői jogi eljárás elindítása
  • Szabadalomtisztasági vizsgálat lefolytatása, igényelt vagy szükséges esetben

iparjogvédelem, szerzői jogok

Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Iparjogvédelmi, oltalmi, szerzői jogi eljárások lefolytatása
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
iparjogvédelmi eljárás

Az alábbi esettanulmány egy k+f fejlesztéshez kapcsolódó iparjogvédelmi jogi eljárás lefolytatását mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: Elektromos hajtásláncok fejlesztésével foglalkozó partnerünk új kutatás-fejlesztési programjának elindítása előtt tisztázni kívánta, hogy a létrehozni kívánt eredménytermék mennyiben tekinthető újnak, és nem ütközik-e mások érvényes iparjogvédelmi oltalom alapuló jogával, amennyiben az új fejlesztési eredményterméket felhasználja termékeiben. Az elektromos hajtásláncok fejlesztése gyorsan fejlődő technikai terület, sok piaci szereplővel, ezért nem kizárt, hogy más piaci szereplő az eredményterméket már kifejlesztette, és védelemben részesítette. Partnerünk célja volt az is, hogy elindításra kerüljön az eredménytermék jellegének megfelelő oltalom megszerzése, amennyiben ez lehetséges.

FELADAT: Feladatunk az eredménytermékre vonatkozó iparjogvédelmi kutatások lefolytatása, a megfelelő oltalmi forma kialakítása, az iparjogvédelmi bejelentés elindítása.

EREDMÉNY: Társaságunk a partnerünk által elkészített leírás felhasználásával szabadalmazhatósági vizsgálattal egybekötött újdonságkutatást végzett. Ennek során 16 db közelálló megoldást tártunk fel. Partnerünkkel közösen megállapítottuk, hogy szabadalombitorlást nem követ el, amennyiben az új eredményterméket a tervezett formában fejleszti ki és hasznosítja. Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy az eredménytermék leírását és tervezett oltalmi körét módosítani kell, hogy védelme megteremthető legyen az oltalom alatt álló szellemi alkotásokkal szemben is. A szükséges módosítást követően, használati mintaoltalom megszerzését javasoltuk. Javaslatunk alapján az iparjogvédelmi bejelentés is benyújtásra került.

Prezentációink letöltése

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti, illetve, letöltheti az elmúlt időszakban megtartott prezentációink ppt anyagát:

Prezentációk

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu