Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Propoliszos fogkrém kísérleti fejlesztése

A propolisz, más néven a méhszurok egy különleges gyantás állagú keverék, amelyet a rügyekről és egyéb növényi nedvekben gazdag helyekről gyűjtenek össze a méhek. Több mint 300 alkotóeleme között vannak gyulladáscsökkentő, antiallergén, antioxidáns hatóanyagok és antibiotikus vegyületek. A szorgos kis állatok kaptárokat fertőtlenítenek vele, de a propolisz az emberek számára is nagyon hasznos. A különböző bakteriális fertőzések esetén a fogászatban is jól alkalmazható helyi kezelésre fogínygyulladás és szájnyálkahártya-gyulladás esetén.

 

Propoliszos fogkrém kísérleti fejlesztése

Partnerünk az elévülhetetlen értékekkel megáldott magyar gyógynövények felhasználásával gyártja és forgalmazza termékeit. A főleg növényi részekből egyszerű kémiai eljárások által nyerhető úgynevezett galenusi gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, teákat gyártó cég több portékájában is sikerrel alkalmazta már a propoliszt, amikor úgy döntött, hogy fogkrém összetevőjeként is kipróbálja. Új termék létrehozásának reményében kezdett kísérleti fejlesztésbe.

Fogas kérdések fogkrémre

Mondhatni, státusszimbólum lett a vakító fehér fogsor, legalábbis társadalmi elvárás az ép fogazat. Sajnos számtalan dolog függvénye, hogy kinek mennyire romlanak a fogai. Elsődleges szerepük van ebben a szájban lévő baktériumoknak, illetve bizonyos táplálékoknak. A teljesen megtisztított fogakon már 20 perc múlva megindul a lepedékképződés, ami fogszuvasodást eredményezhet. Rendszeres fogmosással és gondosan kiválasztott fogkrémmel sokat tehetünk szájhigiénénk érdekében. A szájnyálkahártya körülbelül egy perc alatt képes felszívni a fogkrém különféle összetevőit. Ráadásul így az anyagok a májat megkerülve jutnak a véráramba. Nem mindegy tehát, hogy mi van a fogpasztában.

A fogkrém legfontosabb szerepe, hogy segítse lepedék eltávolítását a fogakról és megszűntesse a fogkefe sörtéi által okozott ínydörzsölés kellemetlen érzését. Rengeteg típusú fogkrémmel találkozhatunk a boltokban, azonban van néhány olyan összetevő, amely szinte minden pasztában megtalálható. Ezek segítik a plakk feloldását, az elszíneződések eltávolítását, a krém habzását, biztosítják a fogkrém állagát, ízét, illatát. Az ezeken felül hozzáadott kémiai anyagok, illetve gyógyszeres készítmények határozzák meg azt, hogy az adott fogkrém milyen egyéb problémára nyújt megoldást. 

Meglévő receptúra kutatás-fejlesztése

A társaság a projekt indításakor már rendelkezett propolisz tartalmú termékkörrel rágótabletta, szopogató tabletta, balzsam és csepp formájában. Ezekben az árucikkekben a propolisz felhasználása más jellegű kihívásokat okozott, mivel a termékekkel kapcsolatos elvárások, a termékek kiszerelése és felhasználása különbözött a fogkrémekétől. Rendelkezett azonban partnerünk egyéb saját fejlesztésű fogkrém receptúrával és gyártástechnológiai gyakorlattal, ebből indultak ki. Feltételezték, hogy ha annak jellemző komponenseit propoliszra cserélik, akkor használható alaprecepthez jutnak. Felállították az új termékkel szembeni elvárásaikat a konzisztencia, a hideg- és hőállóság, a sűrűség, az illat és az íz vonatkozásában, valamint a megfelelő habzás és pH tekintetében, majd a témára vonatkozó irodalomkutatást végeztek. A szabadalmi adatbázisokban fellelhető receptúrák között találtak ugyan méhszurok tartalmú fogkrémeket, azonban a gyártástechnológiára vonatkozó információk egyáltalán nem voltak, illetve nem találtak kitanítást arra vonatkozóan, hogy az összetevők milyen jellemzőket eredményeznek a társaság célkitűzéseihez képest. Továbbá a konkurens cégek ilyen irányú tudása sem volt hozzáférhető. Az régen ismert, hogy a propolisz különböző anyagok keveréke, és vizes oldatokban két fontos összetevőjének jelenlétét is nagyban befolyásolja a közeg pH értéke. Nem volt ismert azonban, hogy a fogkrémekben általánosan használt összetevők és pH mellett mennyire érvényesülnek a propoliszban lévő anyagok. A meglévő gyártástechnológiával kapcsolatban pedig módszeres kísérletezést igényelt, hogy az eltérő alapanyag használat miatt több, a célkitűzésükben leírt paraméter megvalósítható lesz.

Gyorsan lezárult projekt

A tervezett nyersanyagok mindegyikére rendelkeztek beszállítóval, illetve raktárkészlettel egyéb termékeik okán. Elérhető volt számukra a gyártósor és a projektteamet alkotó szakember gárda is, így a munkaterv előkészítése alig igényelt időráfordítást. Úgy döntöttek, hogy sikeres laborkísérleteket követően gyártásba viszik a terméket, vagyis a leginkább problémásan tervezhető gyártási üzemidővel nem kellett tervezniük. A laborkísérletek során kis mennyiségek keverése és vizsgálata valósult meg. Teljes keveréseket végeztek és a keverékeknek az eredménytermék elvárt jellemzői szerinti módszeres vizsgálata zajlott. Ezt követően a koncepciónak megfelelően újabb kísérleti keveréseket és vizsgálatokat végeztek mindaddig, amíg az eredmény jellemzői az elvártaknak megfelelően alakultak. Mindössze fél év alatt lezárult a projekt. 

Minden új összetevőjű receptúra kialakítása illetve a szükséges gyártástechnológia kialakítása kutatás-fejlesztés (K+F), amennyiben a projekt megfelel bizonyos jól körül határolt kikötésnek. Az érvényes jogszabályi feltételek szerint csak a hivatalos kutatás-fejlesztési minősítéssel rendelkező projektek, projektrészek, tekinthetők kétséget kizáróan kutatás-fejlesztési tevékenységnek. Ennek minősítő eljárását a Szellemi Termékek Nemzeti Hivatala (SZTNH) végzi. Szükséges lehet a kutatás-fejlesztési adókedvezmények érvényesítése, bizonyos vissza nem térítendő támogatások igénylése esetén. A minősítés jövőbeni és már befejezett, múltbeli tevékenységekhez is kérhető. Partnerünk a Glósz és Társa Kft. segítségével nyújtotta be a projekt minősítése iránti kérelmét az SZTNH-hoz. A hivatal jogerős döntésével jelentősen tudta csökkenteni a beruházás költségeit és a megtérülés kockázatát. Tehát az ötlet megvalósításához igénybe tudta vehetett K+F támogatást és K+F adókedvezményeket, javítva ezzel is az innováció megtérülését.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
K+F projektek megtérülése
A kutatás-fejlesztési projekt gazdasági racionalitásának ellenőrzése Ez a szolgáltatás segít, hogy az innovációs projektek folytatólagosan megőrizzék gazdasági racionalitásukat: megtérülési számítások, elemzések, javaslatokat készülnek.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu