Menüpontok

Gyógynövénykeverék fejlesztés

Ideális gyógynövénykeverék kikísérletezése kutatás-fejlesztéssel
2021-06-30
Ideális gyógynövénykeverék kikísérletezése kutatás-fejlesztéssel
Kakaó, hársfa, kóla, gyapot, hibiszkusz, ziliz. Mi a közös bennük? Igen, mindegyik növény. Sőt, mindannyian rokonok, a mályvafélék családjába tartoznak. Ez az atyafiság is csak olyan, mint az embereké: akad benne ilyen is, olyan is. Lehetnek füvek, kórók, félcserjék, cserjék, ritkábban fák. A legfőbb hasonlóságuk, hogy nagyon gyakran szőrös a száruk és a leveleik is, valamint mindegyik faj gyökere nyálkás. A zimankós időjárást többnyire rosszul viselik, így a mintegy ezer faj rendszerint a trópusokon él. Viszont világszerte termesztik a család több, gazdaságilag jelentős rost-, élelmiszer-, dísz- és gyógynövényét. Nekünk magyaroknak nagyrészt a lágyszárúak jutottak, a hársfa kivételével közönséges gyomnövények és gyógynövények honosok a Kárpát-medencében. Két magyar rokon faj „párbajáról” is szól a következő K+F (kutatás-fejlesztési) projekt.
|gyógynövény, kutatás-fejlesztés Tovább »
Kutatás-fejlesztés Isten patikájában - gyógynövényfeldolgozás
2021-05-03
Kutatás-fejlesztés Isten patikájában - gyógynövényfeldolgozás
Európai hírűnek számított a magyar gyógynövény iparág a 90-es évekig, de akkor jelentősége visszaesett a szintetikus molekulák gyógyszerekben való használata miatt. A természetes alapanyagokat hasznosító „zöld forradalom” több környező országot arra ösztönzött, hogy növényekre alapozott erőforrásait jobban kihasználja, iparágát fejlessze, de hazánk lemaradt e tekintetben. Magyar partnerünk megelégelte, hogy az általa elsődlegesen feldolgozott gyógynövénydrogokat exportálja, majd a külföldön kivonatolt finomabb eszenciákat mondhatni „visszavásárolja” intermedier (köztes) termékekként, és ezekből állít elő végtermékeket, vagy kizárólag feldolgozott késztermékeket importál. Mindezt azért teszi, mert a magasabb szintű hazai feldolgozáshoz alig áll rendelkezésre megfelelő know-how és ipari háttér. Eldöntötte tehát, hogy a teljes technológiát megújítja, egészen az alapoktól kezdve.
|gyógynövény készítmények, Tovább »

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu