Menüpontok

INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT

8.
lépés
Szellemi alkotás vagyonértékelése

A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása
Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír, vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.

 

innováció - K+F - adókedvezményHatározd meg a piaci értéket,
hogy tudásod valódi nagyságában jelenhessen meg!

Funkciója A kutatás-fejlesztési eredménytermék vagyonelemként történő nyilvántartásához, valamint hasznosításának előkészítéséhez szükséges feltétel teljesítése.

Miért szükséges A kutatás-fejlesztési eredménytermékek, mint szellemi alkotások sajátossága, hogy valós piaci értékük jelentősen eltérhet az előállításuk és/vagy a kifejlesztésük során felmerült kiadásoktól. A jogi szabályozás ezért piaci értékük megállapítását írja elő arra az esetre, ha a vállalkozások vagyonelemként kívánják nyilvántartani az eredménytermékeket könyvelésükben. A szellemi alkotások hasznosításának is alapfeltétele, hogy ismert legyen valós piaci értékük.


Szellemi alkotás vagyonértékelése szolgáltatásunk tartalma

  • Szellemi alkotás azonosítása, azonosíthatóságának ellenőrzése
  • Szellemi alkotás érdemi tartalmának megismerése, azonosíthatóságának ellenőrzése
  • Ha az azonosítási vagy az érdemi tartalmi dokumentáció nem megfelelő, ennek pótlása
  • Szellemi alkotás hasznosítására vonatkozó üzleti koncepció megismerése, megtervezése
  • Vagyonértékelés elkészítése (jövedelemalapú megközelítéssel)

szellemi alkotás vagyonértékelés - innováció menedzsment

kutatás-fejlesztéshez kötődő adókedvezmény

Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Szellemi alkotás vagyonértékelése
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
szellemi alkotás vagyonértékelés

Esettanulmányunk egy szellemi alkotás vagyonértékelése esetét mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: Építőanyagok fejlesztésével foglalkozó partnerünk a nemzetközi piacon is újnak tekinthető terméket fejlesztett ki, saját üzleti tevékenysége körében végrehajtott kutatás-fejlesztési tevékenységgel. Mivel a fejlesztés sikeresen került befejezésre, és partnerünk jelentős saját forrást használt fel a kutatás-fejlesztés során, ezért a kifejlesztett terméket vagyoni elemként kívánta feltüntetni könyvelésében. Partnerünk részletes üzleti tervvel rendelkezett a saját fejlesztésű termék tervezett hasznosításáról.

FELADATUNK: Feladatunk az új termék alapját képező szellemi alkotás vagyonértékelésére irányult.

EREDMÉNY: Társaságunk megvizsgálta a szellemi alkotás azonosíthatóságáról, érdemi műszaki tartalmáról, és tervezett üzleti hasznosításáról rendelkezésre álló dokumentumokat. Mivel ezek nem voltak teljes körűek a vagyonértékeléshez szükséges módon és mértékig, ezért partnerükkel közösen pótoltuk a hiányokat. Ezt követően társaságunk jövedelemalapú megközelítéssel meghatározta a szellemi alkotás piaci értékét. A piaci érték 2,5-szeres lett a szellemi alkotás kutatás-fejlesztési kiadásainak. A vagyonértékelést független könyvvizsgáló auditálta, ezért partnerünk vagyoni elemként tudta feltüntetni a szellemi alkotást könyveiben.

Szellemi vagyon értékelés

Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, a szellemi alkotás piaci értékének meghatározása alapvetően szükséges a vállalkozások számára, mivel a hasznosítás feltétele a valós piaci érték ismerete. Az alábbi képre kattintva rövid összefoglalónk letölthető e témakörben.

Szellemi alkotás vagyonértékelés

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu