Menüpontok

INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT

8.
lépés
Szellemi alkotás értékének megállapítása

A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása
Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír. Vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.

 

innováció - K+F - adókedvezményHatározd meg a piaci értéket,
hogy tudásod valódi nagyságában jelenhessen meg!

Funkciója A kutatás-fejlesztési eredménytermék vagyonelemként történő nyilvántartásához, valamint hasznosításának előkészítéséhez szükséges feltétel teljesítése.

Miért szükséges A kutatás-fejlesztési eredménytermékek, mint szellemi alkotások sajátossága, hogy valós piaci értékük jelentősen eltérhet az előállításuk és/vagy a kifejlesztésük során felmerült kiadásoktól. A jogi szabályozás ezért piaci értékük megállapítását írja elő arra az esetre, ha a vállalkozások vagyonelemként kívánják nyilvántartani az eredménytermékeket könyvelésükben, valamint lehetőséget biztosít a piaci értékben megjelenő többletérték könyvekben való megjelenítéséhez. A szellemi alkotások hasznosításának is alapfeltétele, hogy ismert legyen valós piaci értékük.


Szellemi alkotás vagyonértékelése szolgáltatásunk tartalma

  • Szellemi alkotás azonosítása, azonosíthatóságának ellenőrzése
  • Szellemi alkotás érdemi tartalmának megismerése
  • Ha az azonosítási vagy az érdemi tartalmi dokumentáció nem megfelelő, ennek pótlása
  • Szellemi alkotás hasznosítására vonatkozó üzleti koncepció megismerése, megtervezése
  • Vagyonértékelés elkészítése (jövedelemalapú megközelítéssel)

szellemi alkotás vagyonértékelés - innováció menedzsment

kutatás-fejlesztéshez kötődő adókedvezmény

Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Szellemi alkotás értékének megállapítása
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
szellemi alkotás vagyonértékelés

Esettanulmányunk egy szellemi alkotás vagyonértékelése esetét mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: Építőanyagok fejlesztésével foglalkozó partnerünk a nemzetközi piacon is újnak tekinthető terméket fejlesztett ki, saját üzleti tevékenysége körében végrehajtott kutatás-fejlesztési tevékenységgel. Mivel a fejlesztés sikeresen került befejezésre, és partnerünk jelentős saját forrást használt fel a kutatás-fejlesztés során, ezért a kifejlesztett terméket vagyoni elemként kívánta feltüntetni könyvelésében. Partnerünk részletes üzleti tervvel rendelkezett a saját fejlesztésű termék tervezett hasznosításáról.

FELADAT: Feladatunk az új termék alapját képező szellemi alkotás vagyonértékelésére irányult.

EREDMÉNY: Társaságunk megvizsgálta a szellemi alkotás azonosíthatóságáról, érdemi műszaki tartalmáról, és tervezett üzleti hasznosításáról rendelkezésre álló dokumentumokat. Mivel ezek nem voltak teljes körűek a vagyonértékeléshez szükséges módon és mértékig, ezért partnerükkel közösen pótoltuk a hiányokat. Ezt követően társaságunk jövedelemalapú megközelítéssel meghatározta a szellemi alkotás piaci értékét. A piaci érték 2,5-szeres lett a szellemi alkotás kutatás-fejlesztési kiadásainak. A vagyonértékelést független könyvvizsgáló auditálta, ezért partnerünk vagyoni elemként tudta feltüntetni a szellemi alkotást könyveiben.

Szellemi vagyon értékelés

Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, a szellemi alkotás piaci értékének meghatározása alapvetően szükséges a vállalkozások számára, mivel a hasznosítás feltétele a valós piaci érték ismerete. Az alábbi képre kattintva rövid összefoglalónk letölthető e témakörben.

Szellemi alkotás vagyonértékelés

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu