Menüpontok

Üzleti, vállalati innováció

Az üzleti célú vállalati innováció általában eredmény fókuszú tevékenység, tehát az eredményterméknek hasznosíthatónak kell lennie a vállalati környezetben és gazdaságilag is értelmezhetőnek kell lennie.

Üveg hulladékból építőanyag kísérleti fejlesztés keretében
2023-05-08
Üveg hulladékból építőanyag kísérleti fejlesztés keretében
Az üveghulladék káros, környezetterhelő, ha csupán a szeméttelepen végzi. Partnerünk azt tűzte ki célul, hogy feldolgozza, újra hasznosítja, hogy komplett hő- és hangszigetelő rendszert alakít ki belőle az építőipar számára az épületek minden létező felületére. Az üveghabgyártás nagy múltra tekint vissza, de csak napjaink technológiai fejlődése miatt került a hétköznapi felhasználást célzó fejlesztések fókuszába. Az üveghabot előállító üzemek a megoldásaikat részben ipari titokként, részben szabadalom formájában védik. Ezért saját utat jár ki magának partnerünk és már a harmadik kutatás-fejlesztési (K+F) projektet bonyolítják le e témában új termékcsaládot hozva létre és folyamatosan kihasználva a K+F projektek minden gazdasági előnyét.
|kutatás-fejlesztés, kísérleti fejlesztés, építőipar Tovább »
Automatizált kábelkonfekcionálás
2022-12-01
Automatizált kábelkonfekcionálás
Meglepő, ha csak a lakásunkban és a kocsinkban nézünk körül és belegondolunk, hogy milyen sokféle vezetéknek mennyire különböző végződéseivel, csatlakozóival találkozunk. Egy géphez, berendezéshez szükséges különböző típusú, hosszúságú kábelek kötegelését, a csatlakozó végződésekkel való ellátását (érvéghüvely, saru, csatlakozó stb.) jelenti a kábelkonfekcionálás.
|kábelgyártás, kábelkonfekcionálás, kutatás-fejlesztés Tovább »
Szellemi alkotás, szellemi termék, szellemi tulajdon: vajon melyik a helyes kifejezés?
2021-07-23
Szellemi alkotás, szellemi termék, szellemi tulajdon: vajon melyik a helyes kifejezés?
Az üzleti célú vállalati innováció a kínálat és az adottságok bővítésére irányul. Kínálatnak a vállalkozás által jövedelemszerzési célból előállított és értékesített termékek és szolgáltatások tekinthetők. Az adottságok pedig azoknak az eszköznek az összességét jelenti, amelyek biztosítják a hátteret és a feltételeket a kínálat előállításához, a versenyképességet megalapozó kulcstevékenységek elvégzéséhez. Ezek műszaki-technikai, pénzügyi, gazdasági és szervezési tartalmú eljárások/technológiák, immateriális és tárgyi eszközök. Az üzleti célú vállalati innováció sikeres megvalósítása során tehát a kínálat és az adottságok új vagy lényegesen megújított termékkel, szolgáltatásokkal, eljárásokkal, technológiákkal, immateriális és tárgyi eszközökkel, összefoglaló néven eredménytermékkel történő bővítését hajtják végre. Az eredménytermék tehát a sikeres üzleti célú vállalati innováció során keletkező eredmények (termékek, szolgáltatások, eljárások, technológiák eszközök) összefoglaló elnevezése.
|szellemi alkotás, szellemi termék, szellemi tulajdon Tovább »
Üzleti célú vállalati innováció
2021-06-23
Üzleti célú vállalati innováció
Mit jelent az üzleti célú vállalati innováció fogalma? Miért szükséges az üzleti célra irányuló, vállalati környezetbe végrehajtott innováció megkülönböztetése?
|vállalati innováció, üzleti innováció Tovább »
Teherhordó csajok - fejlesztés az anyamozgatásban
2021-05-18
Teherhordó csajok - fejlesztés az anyamozgatásban
Nők is tudnak targoncát, vontatót vezetni, gépekkel közlekedni és dolgozni, egyelőre mégis nagyon kevés hölgy dolgozik a konkrét gyártásban, főként az anyagmozgatásban. Pedig manapság már nem manuális erővel történik a nyersanyagok, késztermékek mozgatása a legtöbb gyárban, hanem különböző gépekkel oldják meg, amelyek mellett maximum egy kis rásegítést kell emberi erővel hozzátenni. Ezzel a fizikai erővel a nők is rendelkeznek, emellett a gyengébb nem egyszerűen máshogy áll a használati tárgyakhoz, jobban vigyáznak rá. Megérné tehát nagyobb arányban foglalkoztatni őket például a logisztika területén. Egyik partnerünk által fejlesztett, az anyagmozgatásban alkalmazható vontató keret és a hozzá kapcsolódó rakatkocsi egységgel még a legtörékenyebb hölgyek is játszva boldogulnak.
|anyagmozgatás, K+F, kísérleti fejlesztés Tovább »
Vállalati innováció menedzsment? Szükséges ez nekünk?
2020-07-09
Vállalati innováció menedzsment? Szükséges ez nekünk?
Amikor innováció menedzsment szolgáltatás igénybevételét javasoljuk vállalatoknak kutatás-fejlesztési vagy innovációs projektjeik sikeres megvalósításához, gyakran kételyüknek adnak hangot. Pedig a vállalatok nagy része rendszeres jelleggel kutatás-fejlesztési és/vagy innovációs tevékenységet végez, csak nincs vele tisztában. Ez pedig üzleti hátrányt jelent.
|innováció menedzsmet, vállalkozás Tovább »
A kutatás-fejlesztés helyzete Magyarországon
2019-07-31
A kutatás-fejlesztés helyzete Magyarországon
Egy vállalkozás, vállalat, régió, vagy ország aktuális és várható jövőbeni versenyképességének megítéléséhez az egyik legjobb támpont a kutatás-fejlesztés, az innováció helyzetének vizsgálata és megértése. Hazánk ezen a területen a középmezőnyben szerepel európai összehasonlításban, de a jelenlegi kormányzat deklarált célja, hogy 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen Magyarország.
|kutatás-fejlesztés magyarországi helyzete Tovább »
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
2019-02-15
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
|kutatás-fejlesztés, innováció, innováció menedzsment Tovább »
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
2019-01-16
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.
|kutatás-fejlesztés, innováció Tovább »
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
2018-12-04
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg több adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a kisvállalati adót és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
|kutatás-fejlesztés, adókedvezmény Tovább »

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu