Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Prototípusfejlesztés kísérleti fejlesztésként

A kétkomponensű habok(pl.: PUR hab) tárolására és adagolására szolgáló palackrendszerek lényegesen összetettebb megoldást kívánnak, mint az egy komponensű habok palackjai. A két komponens tárolását végző 2K palackok drágábbak, összetettebbek és Európában csak két vállalat foglalkozik gyártásukkal. Tehát a verseny is korlátozott ezen a piacon.

 

A budapesti székhelyű Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. komoly tapasztalatokkal bír vonatkozó csomagolórendszerek, műszaki precíziós alkatrészek gyártásában és a többkomponensű kémiai-építőipari anyagok tárolása, elegyítése, szeleprendszerek fejlesztése területén is rendelkezik gyártói, fejlesztési tapasztalatokkal. Épp ezen tevékenységek során szerzett tapasztalatok alapján gondolta úgy a cég menedzsmentje, hogy érdemes lenne célzott kísérleti fejlesztés keretében egy új, hatékonyabb és gazdaságosan gyártható megoldás prototípusát kifejleszteni és később piacra vinni.

Az alaphelyzet az alábbi: az egykomponensű (1K) tömítő/ragasztó rendszerek tárolása, adagolása problémamentes, költséghatékony ugyan, de az 1K rendszerek hátrányai viszont számottevőek. Vegyük csak azt alapul, hogy például az egykomponensű (1K) PUR-hab igen lassan – 24 óra alatt – keményedik ki.
A kétkomponensű anyagok jóval több használati előnnyel bírnak, de tárolásuk drágább, problématikusabb és a jelenlegi tárolási/elegyítési technológia sem tökéletes. A cég álatl végzett kutatás azt mutatta ki, hogy a 2K aeroszolos palackrendszerek működésképtelenségének az alapvető oka a palackban elhelyezkedő két komponens közötti tömítés meghibásodása, ezáltal a rendszer beragadása. A palackban a két komponens elkülönített térrészben helyezkedik el és a két térrész között markáns nyomáskülönbség van. A rendszer nagyon érzékeny a tömítetlenségre, amikor is a meginduló szivárgás hatására a palackban megindul a habképződés és tönkremegy az adagoló, az elegyítő egység.

A Mikropakk Kft. megértve ezen problémát egy új tárolási mód kifejlesztését tűzte ki célul, ahol a piacon könnyedén elérhető 1K palackok felhasználásával és azok egyedi módosításával egy 1,5K palackrendszert hozna létre. Az egyedileg módosított palackok és szereléstechnika, a külön erre a célra kifejlesztett saját elegyítő egység pedig már egy olyan piacképes terméket eredményezhet, ami alkalmas a drága és bizonytalan 2K palack-rendszer kiváltására.

A tervezett közel 200 milliós kísérleti fejlesztés több ütemben jut el a végleges prototípus és a gyártástechnológia megalkotásához. A folyamat magába foglalja a prototípus gyártmányrajzok készítését, a gyártószerszámok tervezését, legyártatását, a szerszámok tesztelést az első prototípusok elkészítését azok tesztelését sőt még a palackszerelő automata gyártósor megtervezését és legyártatását is.

Mivel a fejlesztés komoly forrásigénnyel és anyagi terheléssel bír, ezért a Mikropakknál úgy döntöttek, hogy a kísérleti fejlesztéshez mind pályázati forrást, mind adókedvezményt igénybe szeretnének venni ezért kérték a fejlesztési projekt kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítését. A minősítési kérelem beadását a Glósz és Tsa Kft. csapata készítette elő és a K+F minősítésekben nagy tapasztalattal bíró kollégáinknak köszönhetően a minősítés egy hónap alatt meg is érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától.

K+F minősítés szolgáltatásunk »
K+F adókedvezmények bővebben »
K+F pályázatok részletei »
Innováció menedzsment szolgáltatásunk »

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása
Az inno" alt="Szellemi alkotás értéke" title="Szellemi alkotás értéke">
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír. Vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Aktuális pályázatok

GINOP 1.2.1-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitás bővítő beruházásainak támogatása 5 - 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 1.2.2-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése 50 – 500 millió Ft közötti támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.1-15, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása 50 és 1000 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

VEKOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »
Kutatás-fejlesztés ? innováció

Hogyan határozható meg a kutatás-fejlesztés egy vállalkozás esetében? Milyen támogatások, pályázatok érhetőek el vállalalti innovációs, k+f projektek megvalósításához?
Alábbi kiadványunkban összefoglaltuk.

Innováció menedzsment a gyakorlatban

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu