Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Üzemi zajcsökkentés kutatás-fejlesztése

Merőben új, egyedi műszaki felméréseken alapuló berendezés kifejlesztésébe fogott partnerünk, amikor a piaci igényekre reagálva alacsonyabb bekerülési költségű és nagyobb hatásfokú ipari hangtompító előállítására vállalkozott. A társaság üzleti tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít robbanómotorokhoz csatlakoztatható ipari, nagyüzemi hangcsökkentő szerkezetek gyártására és értékesítésére. Jelenleg az ovális alakú hangfogók terjedtek el, az általuk gyártott berendezés is hasonló formát követett az innovációt megelőzően. Felépítését tekintve a kevert működésű, a reaktív és az elnyeléses (abszorberes) hangtompítók kombinációja volt. Saját egyedi műszaki felismeréseire alapozva azonban merőben új koncepcióval kezdett kutatás-fejlesztésbe (K+F) a magyar vállalat.

 

A zajterhelés bizonyítottan egészségkárosító

A hangerőt decibelben mérjük, rövidítve dB. A suttogás 30-40 dB hangerősségű, a beszéd átlagosan 60. A közúti forgalom 80 decibel körül zajlik, egy könnyűzenei koncert hangereje meghaladhatja a 100 decibelt is. A zaj nem kívánt, sok különböző mechanikus hangrezgésből álló hanghatás, amely számos egészségkárosító hatásával rejtve, évek alatt rombolja az egészségünket. Zajszennyezésről 65 decibel felett beszélünk, a 85 dB feletti hangok pedig már nagymértékben károsítják a hallást. A munkahelyek jelentős hányadában is ki vagyunk téve a túlzott és tartós hanghatásoknak, amelyek a szervezet működésében átmeneti vagy maradandó károsodásokat okozhatnak. A zajártalom hatással van a hallószervre, a központi és a vegetatív idegrendszerre egyaránt. Felelős a hallás romlása, csökkenése mellett az alvászavarok egy részéért is. Emellett tartósan fokozza az elhízás, a depresszió, a szorongás, a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, és a cukorbetegség kockázatát, illetve ronthatja a hormonális működést és az értelmi-gondolkodás béli (kognitív) funkciókat.

Üzemi hangorkán fojtása kutatás-fejlesztéssel

Nesztelen ipari gép nincs, de törekedni kell rá, hogy a gépek működése közben keletkező hangokat minimálisra csökkentsük. Magyar parterünk profilja az egyszerű lakatosipari szerkezeteken keresztül a speciális egyedi tervezésű és gyártású gépezetek többnyire nagy autóipari beszállítócégek részére. A megrendelők igénye alapján tervez és gyárt egyedi célgépeket, gyártósorokat, szerelősorokat, megmunkálógépeket, alkatrészeket, valamint a precízen megmunkált termékek sorozatgyártása is folyamatos. Szakemberei nagy tapasztalattal rendelkeznek a legkülönfélébb nyomástartó edények, tartályok gyártása területén és a kisujjukban van a technológiai csőszerelés, szigetelés és burkolás tudománya is. E széles spektrumú saját szaktudásukra és tapasztalataikra támaszkodva kezdtek új konstrukciójú ipari hangtompító berendezés fejlesztésébe. Projektcéljuk a zajcsökkentő hatásfok növelése, illetve a gyártás idejének és költségének csökkentése volt. Célkitűzésük a kimeneti oldalon 20 dB alatti zajszint elérése, vagyis négyszeres hangtompítási teljesítmény volt! Emellett a konstrukció kevés, könnyen gyártható alkatrészből és részegységből való kialakítása is végcél volt, mert ezzel a gyártói oldalon egyszerűbb lesz a gyártási és szerelési folyamat, csökkennek az előállítási költségek, ugyanakkor felhasználói oldalon alacsonyabb karbantartási igény, és fenntartási költségek jelentkeznek. A kor elvárásainak és az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelő kialakítás mellett fontos szempont volt a hosszú, 10-15 éves élettartam és a kedvező ár/érték arány.

Az ovális zajcsillapítás

A hangtompítók működésének alapja, hogy a hang nem más, mint energia terjedése hullámok formájában valamely közegben. Jelenleg az ovális alakú hangfogók terjedtek el, a partnerünk által gyártott berendezés is hasonló formát követett az innovációt megelőzően. Felépítését tekintve a kevert működésű, a reaktív és az elnyeléses (abszorberes) hangtompítók kombinációja volt. Ez három részegységből épül fel. Az előkamránál egy bemeneti karimával csatlakozik a berendezés a kipufogó rendszerhez. Az előkamrához egy középső egység kapcsolódik, amelyben a hangtompító hosszanti tengelyével párhuzamosan perforált csövek vannak. Ezeket hengerszerűen veszi körbe a tömítő-/szigetelőanyag, ami ellátja az abszorpciós, hang- és hőelnyelő, funkciót. Ide a furatok, perforációk segítségével jut be a lármás közeg. A hangterjedés során kialakuló súrlódási veszteség okozza a hangtompító hatást. Végül az utókamrán van elhelyezve a kivezető karima.

A kialakítás hátránya, hogy érzékeny a hangtompítóba érkező anyag minőségére, szennyeződések hatására a tömítő-/szigetelőanyag roncsolódik. A sérült tömítőanyag a perforációkon keresztül bejut a hangtompító csövekbe, illetve a hangtompító csövekben kialakuló légáramba. Ez a szerkezet meghibásodását is okozó eltömítésén kívül, a tömítőanyag mennyiségének folyamatos csökkenésével is együtt jár, és hosszabb távon rontja a rendszer hatásfokát is. A hiba kijavítása csak a berendezés megbontásával hárítható el. További probléma, hogy a tömítőanyag jelen állapotban hamar elveszti rugalmasságát, így nem biztosítja a termék életciklusát, 10-15 évet.

A továbbfejlesztett konstrukció

A társaság a saját koncepción alapuló elvi konstrukciót alapul véve végzett kutatás-fejlesztést (K+F). Felismerte, hogy ha a hangtompító áteresztő szelvényei nem ovális, hanem kör vagy szögletes alakúak, akkor jobb hatásfok érhető el. A perforált csövek köré olyan alaksajátosságú, nagy abszorbens felületű tömítőanyag került elhelyezésre, amilyen a hangtompító külső burkolatának alaksajátossága. Ez lehetővé tette a perforált csövek darabszámának célirányos növelését és ezeken keresztül a zajt továbbító közeg és az abszorbens felületű, a hangtompításban szintén kiemelkedő jelentőségű tömítő-/szigetelő anyag sokszorosan megnövekedett felületen való találkozását. Ezzel a konstrukcióval a hangtompító berendezés hatásfoka, az elterjedt technikai megoldásokhoz viszonyítva jelentős mértékben megnövekedett.

A berendezés újszerűségét műszaki-technikai szempontból a technika állásában egyedi, kifejezetten a projekt során kifejlesztésre kerülő műszaki megoldások képezték. A projekt szerinti fejlesztés kísérleti fejlesztés volt, amely azonban a berendezés közvetlenül gyártásba, hasznosításba vihető kiviteli alakjának létrehozásával zárult. 

A fejlesztés befejezését követően a társaság azonnal megkezdte az eredmények hasznosítását. Az új hangtompító kompakt megoldásai, kedvező ár/érték aránya, alacsony karbantartási és fenntartási igénye ugyanis lehetővé teszik olyan zajcsillapítást igénylő területeken való alkalmazását is, ahol megfelelő megoldások hiányában eddig nem alkalmaztak hasonlóan hatékony hangatompítási berendezéseket.  

A projekt kutatás-fejlesztési szempontú minősítő eljárásában a Glósz és Társa Kft. segítette a társaságot. A Szellemi Termékek Nemzeti Hivatalához (SZTNH) benyújtott kérelemre a hivatal jogerős határozatban adta meg döntésének eredményét. Ennek birtokában partnerünk egyszerűen érvényesíthette a K+F után járó adókedvezményeket, a vissza nem térítendő K+F támogatást jelentősen csökkentve ezzel a megvalósítás költségeit és a beruházás kockázatát.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Innovációs projekt finanszírozása
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu