Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Cerbona Slim szelet kifejlesztése

A Naponta Kft. az elmúlt években az egyedi fogyasztói csoportok speciális igényeinek kiszolgálását biztosító termékfejlesztéseket helyezte előtérbe a müzliszeletek fejlesztése során. A következő projekt célja a három tagból álló termékcsalád harmadik, sportolás előtti és sportolás alatti fogyasztásra ajánlott, magas energiatartalmú, de hozzáadott cukrot nem tartalmazó tagjának kifejlesztése. | 19-01-19

 

A jelenleg a piacon elérhető hozzáadott cukortartalom nélküli müzliszeleteknek jellemzően a sportoláshoz szükségesnél alacsonyabb energiatartalma van, ezért nem alkalmasak a kifejezetten sporttevékenységet folytatók sportolás előtti és sportolás alatti tápanyagellátására. A társaság célja, hogy a sportolók fogyasztói igényeinek és az érvényes jogi szabályozásnak is megfelelő, olyan egészséges terméket hozzon létre, amely magasabb energiatartalma mellett is hozzáadott cukor nélküli élelmiszernek minősülhet. A hazai piacon elérhető energiaszeletekkel kapcsolatban viszont megállapítható, hogy az energiatartalmat döntően gyorsan felszívódó glükóz és/vagy fruktóz-glükóz sziruppal biztosítják, a lassú felszívódású növényi rosttartalom pedig viszonylag alacsony, többnyire 1-3 g/100 g körül alakul. A kifejlesztésre kerülő termékkel szembeni elvárás, hogy fő tömegét lassan felszívó szénhidrátok adják, melyeket célszerű magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonapelyhek, és lassan felszívódó, a jogszabály szerint hozzáadott mono- vagy diszacharidot nem tartalmazó szénhidrátok felhasználásával biztosítani. A magas rosttartalmú és lassan felszívódó szénhidrátok felhasználásával készült ételek emésztése és felszívódása ugyanis hosszú időt vesz igénybe, ezért a fogyasztónak hosszabb időtartamra, egyenletes energiaellátást biztosítanak. Így a sporttevékenységet folytató sportolás előtti és sporttolás alatti energiaellátására kifejezetten alkalmasak.  

Kísérleti fejlesztés -müzliszelet

A termék fejlesztése során támasztott követelmények:

• A terméknek olyan adalék- és ásványi anyagokat is tartalmaznia kell megfelelő mennyiségben, amelyek részt vesznek a szervezet zsírlebontásában, ezért energiát biztosítanak
• Fokozzák az állóképességet, késleltetik a fáradtság kialakulását
• Javítják az izmok oxigénellátását, csökkentik a sportolás utáni izomgörcs kialakulását
• A fő tömeget adó extrudált gabonapelyheknek a minőség-megőrzési idő végig ropogósnak kell maradnia, vagyis a termékeket összetartó ragasztószirup nem nedvesítheti át az extrudált pelyheket

A müzliszeletnek magas élvezeti értéke mellett is meg kellett felelnie a hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerekre vonatkozó jogi szabályozásnak, miközben egészséges alternatívát tud kínálni a sporttevékenységet folytatók sportolás előtti és sportolás alatti folyamatos energiaellátására.

A Naponta Kft. által indított projektet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a 2014 évi LXXVI. törvény 36 §-a (1) bekezdésében foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítette. Az SZTNH állásfoglalása szerint a gyártó által összefoglalt feladatok a 2014 évi LXXVI. törvény 38 §-a (1) bekezdésének a) pontjában foglaltak szerint a projekt kutatás-fejlesztési tevékenységeinek aránya: 100% kísérleti fejlesztés. A gyártó a kutatás-fejlesztési tevékenységet az 1996. évi törvény 4§ 32. pontja értelmében saját tevékenységi körben végzi. A projekt szakszerű lebonyolításában társaságunk nyújtott segítséget a Naponta Kft.-nek. 

A témához kapcsolódó cikkünk » Cerbona energia müzliszelet kifejlesztése

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Innovációs stratégia kialakítása
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
Iparjogvédelmi szerződések
A hasznosításhoz szükséges és megfelelő jogi feltételek kialakítása. Segítünk a hasznosítás és a megfelelő jogi feltételek kialakításában. A megfelelő jogi szakértelemmel elkészült dokumentumok bíztosítják, hogy a cég hasznára hasznosul a szellemi tulajdon.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Friss innovációs híreink
Üveg hulladékból építőanyag kísérleti fejlesztés keretében
Az üveghulladék káros, környezetterhelő, ha csupán a szeméttelepen végzi. Partnerünk azt tűzte ki célul, hogy feldolgozza, újra hasznosítja, hogy komplett hő- és hangszigetelő rendszert alakít ki belőle az építőipar számára az épületek minden létező felületére. Az üveghabgyártás nagy múltra tekint vissza, de csak napjaink technológiai fejlődése miatt került a hétköznapi felhasználást célzó fejlesztések fókuszába. Az üveghabot előállító üzemek a megoldásaikat részben ipari titokként, részben szabadalom formájában védik. Ezért saját utat jár ki magának partnerünk és már a harmadik kutatás-fejlesztési (K+F) projektet bonyolítják le e témában új termékcsaládot hozva létre és folyamatosan kihasználva a K+F projektek minden gazdasági előnyét.
Orvosi 3D vizualizáció(AR) kutatás-fejlesztés
Az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság azt jelenti, hogy a tárgyi világ kontextusába a virtuális tárgyak valós időben épülnek be. Rendkívül gyorsan fejlődő terület, mind szélesebb körben használjuk. Tipikus példája a Terminátor 2 című film, amikor a robot szemén keresztül látja a néző a film világát. A hétköznapi életben ilyen rendszerrel működnek például az okostelefonok egyes szoftverei, vagy a személyautókban a digitális kijelzőre vetített sebességmérő.
Horkolásgátló okos ágy fejlesztése
Minden harmadik ember horkol és legalább ennyien kénytelenek elviselni azt. A lakosság túlnyomó többsége nem is tudja, hogy a nappali fáradtságának, álmosságának, vagy akár túlsúlyának, magas vérnyomásának, sőt akár cukorbetegségének okozója valójában egy olyan alvászavar tünetei lehetnek, amely kezelhető.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu