Cerbona energia müzliszelet kifejlesztése
A sporttevékenységet folytatók egyedi fogyasztói igényének kiszolgálásához a Naponta Kft. Cerbona márkanév alatt futó müzliszelet termékkínálatát bővítette, a jelenlegi kínálatában lévő termékeitől eltérő, de az adott termékkörébe jól illeszkedő, új termékcsoporttal. Ebbe a termékcsoportba tartoznak az energia müzliszeletek. | 17-03-30
A piacon viszonylag nagy számban vannak olyan termékek, amelyeket energiatartalmuk alapján energiaszeletnek, vagy gabona- illetve gabonapehely-tartalmuk alapján tévesen müzli szeletnek tekintenek, de kifejezetten energia müzliszelet nincs a választékban, és a konkurens termékek ragasztóanyagának és szárazanyagának összetételében, felszívódással és minőségmegőrzéssel kapcsolatos jellemzőiben is lényeges eltérés van a tervezett termékhez viszonyítva. Az új fejlesztéssel elsősorban a sporttevékenységet, aktív életmódot folytató célcsoport igényeit szeretnék kiszolgálni.
A Cerbona eddigi müzliszelet kínálatában nem voltak olyan termékek, amelyek kifejezetten a sporttevékenységet / aktív életmódot folytatók egyedi igényeit szolgálták ki, pedig a piacon határozott igény lenne a müzliszelet termékkategóriában is ilyen speciális termékek iránt. A gyártó a piaci igényekre válaszolva olyan sportolást segítő termékcsalád kifejlesztését tűzte ki célul, melynek tápanyag-összetétele kielégíti a sportolás előtti-, közbeni-, és utáni igényeket. Ennek megfelelően a projekt célja egy magas energiatartalommal rendelkező müzli szelet kifejlesztése volt.
A Naponta Kft. kutatás-fejlesztési projektjében megfogalmazott alapvető célkitűzései:
• A termék fő tömegét lassan felszívó szénhidrátok kell, hogy adják, melyeket magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonapelyhek és lassan felszívódó cukrok felhasználásával kell biztosítani
• A szeletnek olyan ásványi anyagot is tartalmaznia kell megfelelő mennyiségben, amely megakadályozza a sportolás utáni izomgörcs kialakulását
• A fő tömeget adó extrudált gabonapelyheknek a minőség-megőrzési idő végéig ropogósnak kell maradnia, vagyis a termékeket összetartó ragasztószirup nem nedvesítheti át az extrudált pelyheket
• A termék összes cukortartalmának legalább 30%-a lassú felszívódású cukorból kell, hogy álljon, és a cukor-tartalom 100%-ban a ragasztóanyaggal kerüljön a termékbe
• A termék minőség-megőrzési ideje nem lehet rövidebb 12 hónapnál, azaz tárolása közben az élvezeti értéket csökkentő avasodás nem indulhat el
A fentiek betartásával a terméknek meg kell őriznie kedvező élvezeti értékét is, külleme, ízvilága és állaga terén.
A Naponta Kft. által indított projektet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) K+F, kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítette. Az SZTNH állásfoglalása szerint a gyártó által összefoglalt feladatok 100% kísérleti fejlesztésnek minősülnek. A projekt szakszerű lebonyolításában társaságunk nyújtott segítséget a Naponta Kft.-nek.
A témához kapcsolódó cikkünk » Cerbona Slim szelet kísérleti fejlesztés


