Menüpontok
Híreink
2019-01-26

Szoftverfejlesztés és adókedvezmények

Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.

 

Szoftverfejlesztés adókedvezmény

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai cégeket és ügyfeleiket nem kényeztették el a támogatási lehetőségek elmúlt időszakban, ami nagy hátrányt jelentett a pályázatok bűvöletében elő vállalkozási beruházási piacon. Még kedvezőtlenebb a helyzet az egyedi szoftverek fejlesztésével kapcsolatban, mivel a pályázatok lényegében csak a standard szoftvermegoldások (például vállalatirányítási rendszerek) beszerzését támogatták. Így nagy jelentőségre tettek szert azok az adórendszerből jogszerűen igénybe vehető eszközök, amelyekkel akár fejlesztői, akár felhasználói oldalon javítani lehet az egyedi szoftvermegoldások fejlesztésének pénzügyi és megtérülési feltételeit. Ezek közül is kiemelkedik a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési tevékenységhez igénybe vehető adókedvezmény, melynek érvényesítéséhez az egyedi szoftverfejlesztések jó feltételt biztosítanak:

Az egyedi szoftverfejlesztés kisérleti fejlesztésként definiálható

Az egyedi szoftverfejlesztések esetén többnyire az innovációs törvény (2014. évi LXXVI. törvény) szerinti – adott esetben alkalmazott kutatást is magában foglaló – valós kísérleti fejlesztés kerül végrehajtásra, amely megfelelő projektmenedzsmenttel tényszerűen kimutatható. Így a legfontosabb alapfeltétel általában teljesül.
Az egyedi szoftverfejlesztések nagyobb részben fejlesztői bérköltségeket és azok közterheit, kisebb volumenben a fejlesztésben közreműködő vállalkozásoktól igénybe vett szolgáltatásokat tartalmaznak. Ez kedvező, mert így a fejlesztési költség nagyobb része figyelembe vehető az adókedvezmény összegének meghatározása során.
Az egyedi szoftverfejlesztések esetén az informatikai vállalkozások két esetben is igénybe vehetik az adókedvezményt: Ha olyan saját termékeket fejlesztenek, amelyeket később saját üzleti tevékenységük részeként értékesíteni fognak. Ha olyan egyedi informatikai megoldást dolgoznak ki megrendelés alapján, ahol feladatuk az érdemi fejlesztői munka elvégzésére irányul, adott esetben a létrejött eredmény megrendelő részére történő átadása mellett.

K+F adókedvezmény igénybevétele szoftverfejlesztésnél

szoftver fejlesztés adókedvezménnyelA kutatás-fejlesztési adókedvezményt a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében is érvényesíteni lehet, ezért akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető.

Az adómegtakarítás tehát igen jelentős, akár a vissza nem térítendő támogatásokkal azonos mértékű lehet, amellyel akár áralakító tényezőként is számolhatnak a jogosult informatikai vállalkozások. Másrészt ezt a kedvezményt a nagyvállalatok, és a magyar leányvállalattal vagy fiókteleppel rendelkező multinacionális vállalatok is igénybe vehetik, amennyiben a fejlesztést Magyarországon hajtják végre.

Előzetesen minősített k+f szoftverfejlesztésnél nincs adózási kockázat

Sokan félnek az adókedvezmények érvényesítésétől, mert megítélésük szerint nagy az adózási kockázat. Szerencsére a kutatás-fejlesztési adókedvezmény nem tartozik ezek közzé. Magyarországon 2012 óta lehetőség van a vállalati kutatás-fejlesztési projektek előzetes minősítésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához benyújtott kérelemmel. Amennyiben ennek során a projektet kutatás-fejlesztésnek minősítik, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának tárgyban keletkezett határozatát minden hatóságnak, beleértve a mindenkori adóhivatalt is, kötelező érvénnyel el kell fogadnia. Így az adózók előre kizárhatják a kutatás-fejlesztési adókedvezmények igénybevételével összefüggő adózási kockázatot.

Társaságunk kilenc egyedi szoftverfejlesztési projekt
sikeres kutatás-fejlesztési tanúsításában vett részt az elmúlt 6 hónapban.

Ennek során megtapasztaltuk, hogy ez a megoldás az egyedi szoftverfejlesztések esetén is működik! Az informatikai vállalkozások tehát bátran élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben szoftverfejlesztési projektjét kutatás-fejlesztési projektté kívánja minősíteni, és érvényesíteni szeretné az adókedvezményeket!

szoftverfejlesztés

adókedvezmény

k+f minősítés

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési hivatalos minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Innovációs projekt finanszírozása
Kutatás-fejlesztési projekt finanszírozásának megszerzése
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Szellemi alkotás értéke
Szellemi alkotás értékének megállapítása
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír, vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu