Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Jégszauna, krioterápia eszközfejlesztés

Büszke lehet önmagára, aki beáll egy jégszaunába. Mínusz 170 fok 2-3 percig úgy, hogy csak a fej látszik ki belőle. Ebben a dermesztő hidegben azonban nem fagy meg a testünk, mert a levegő rendkívül száraz a kabinban. Kevésbé kellemetlen, mint hideg vízben megmártózni. Kell hozzá bátorság, de megéri, hiszen utána nagyon kellemes érzés, ahogy a vérkeringés felgyorsulásával bizsergés járja át a testet és megsokszorozódnak az energiái. Mindeközben hormonális és biokémiai változások indulnak be a szervezetben. Japánból indult el és már Európában is terjed az új gyógyító és szépítő eljárás, amely az immunrendszer stimulálásával megújítja a sejteket, csillapítja a fájdalmat, gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, és ráadásul endorfint, boldogsághormont szabadít fel.

 

A krioterápia alkalmazása

A krioterápia segíthet az autoimmun és allergiás betegségek tüneteinek csökkentésében, sok esetben a gyógyításában is. A hőmérséklet nagyjából fél perc alatt csökken -20°C fokról akár -170°C fokra, majd ezen a hőmérsékleten marad 2-3 percig. Ezzel vége is a gyógykezelésnek. Azonban ezt követően néhány órán keresztül 1000-2000 kcal energiát éget el a szervezet.

Krioterápia, jégszauna fejlesztés

Dermesztő innováció

Bármely eszközzel is végezzük, a krioterápia alapja a hideggel kezelés. A teljes körű krioterápia kezelést krioszauában hajtják végre, ez az úgynevezett általános krioterápia. Léteznek helyi kezelésre alkalmas berendezések is, ezekben elsősorban hálózati energiaforrásról üzemeltethető hűtőrendszereket használnak főként a tömegük miatt.

Magyar partnerünk azért kezdett kutatás-fejlesztésbe (K+F), mert az addig elérhető, fogyasztói hálózatról működő készülékekkel a hűtési hőmérséklet legfeljebb -60°C volt, a folyékony nitrogénnel működő készülékek hűtött légáramának áramlási sebességi pedig nem haladta meg a 2 m/s-os értéket. Ezek a szerkezetekkel a krioterápia gyógyhatás lehetőségeinek kihasználása jóval kisebb volt és korlátozták az újabb kezelési módszerek kialakítását. A fejleszteni kívánt berendezéshez javarészt létező elemek és műszaki megoldások egyedi és újszerű kombinációját valósították meg.

Olyan prototípus fejlesztésébe kezdtek, amely amellett, hogy mobil, ultra alacsony hőmérséklet elérését teszi lehetővé, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát. A berendezés forradalmasítja az addig ismert kezelési módszereket, ötvözve a krioszaunák termikus tulajdonságait, kezelési módszereit és a hordozható, helyi kezelésre alkalmas készülékek energetikai és kezelési feltételeit, ezáltal magában hordozza a két technológia előnyeit. Minimális energiafogyasztású, relatívan csekély tömegű és méretű krio-sokkterápiai berendezést készítettek.

Regisztrált szabadalomból kiindulva

Egy szabadalmi bejelentésben leírt, kevert hűtőközeget hasznosító hűtőmodult alkalmaztak, mert ezzel a folyékony nitrogén forráspontját megközelítő -150- 180°C-os egyenértékű hőmérséklet is elérhető. Ezt kombinálták a magasabb áramlási sebességgel, amely a bőr felületén -120-180°C-os egyenértékű hőmérsékletet tesz lehetővé, így elérve a kívánt kriohatást. Ehhez ki kellett fejleszteniük a hálózati áramforrással létrehozható legalacsonyabb hőmérsékletet gazdaságosan előállító alapkészüléket. Feltételezték, hogy lehetséges az áramlási sebesség szabályozásával gyorsan és biztonságosan szabályozható rendszert készíteni, amelynek ilyen módon nagy biztonságú orvostechnikai alkalmazása is lehetséges.

A prototípus jelentős mértékben növeli a helyi kezelést alkalmazó létesítmények funkcionalitását, mivel krioterápiai sokkterápia alkalmazás segítségével növeli a kezelhető betegségek számát.

A kutatás-fejlesztési projekthez támogatást nyújtott az Unió és a magyar állam. Ebből finanszírozták 40 % önerő mellett a projektteam személyi jellegű ráfordításait, az igénybe vett kutatás-fejlesztési és piackutatási szolgáltatást, valamint a mintapéldány létrehozásához szükséges anyagköltségeket.

Egy találmány iparszerűen hasznosítható kiviteli alakja, a prototípus kifejlesztése mindig kísérleti fejlesztés a projekt-előkészítésétől a záródokumentumok megszületéséig, tehát az első lépéstől az utolsóig. Ha a fejlesztési folyamatot a társaság saját tevékenységi körében, saját alkalmazottakkal, saját eredményére és kockázatára végzi, akkor a teljes projektre érvényesíteni tudja a K+F kedvezményeket. Ennek érdekében partnerünk a Glósz és Társa Kft. segítségével benyújtotta a projekt kutatás-fejlesztési minősítés iránti kérelmét az SZTNH-hoz (Szellemi Termékek Nemzeti Hivatal). A jogerős határozat birtokában a társaság jelentősen csökkenteni tudta a fejlesztés kockázatait, valamint igénybe vehette a vissza nem térítendő támogatást és a kutatás-fejlesztéseket megillető adókedvezményt.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Innovációs projekt finanszírozása
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu