Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Kutatás-fejlesztés Isten patikájában - gyógynövényfeldolgozás

Európai hírűnek számított a magyar gyógynövény iparág a 90-es évekig, de akkor jelentősége visszaesett a szintetikus molekulák gyógyszerekben való használata miatt. A természetes alapanyagokat hasznosító „zöld forradalom” több környező országot arra ösztönzött, hogy növényekre alapozott erőforrásait jobban kihasználja, iparágát fejlessze, de hazánk lemaradt e tekintetben. Magyar partnerünk megelégelte, hogy az általa elsődlegesen feldolgozott gyógynövénydrogokat exportálja, majd a külföldön kivonatolt finomabb eszenciákat mondhatni „visszavásárolja” intermedier (köztes) termékekként, és ezekből állít elő végtermékeket, vagy kizárólag feldolgozott késztermékeket importál. Mindezt azért teszi, mert a magasabb szintű hazai feldolgozáshoz alig áll rendelkezésre megfelelő know-how és ipari háttér. Eldöntötte tehát, hogy a teljes technológiát megújítja, egészen az alapoktól kezdve.

 

Gyógynövény készítmény fejlesztés

Hungarikum optimalizálva

Partnerünk hét évtizede foglalkozik gyógynövény felvásárlással, valamint gyógynövény alapú készítmények, gyógyteák, kozmetikumok és élelmiszerek előállításával, forgalmazásával. Termékeik fejlesztésében és gyártásában a hangsúly a népgyógyászati hagyományokon van a legkorszerűbb kutatási eredményekkel összhangban. Fő iránya a gyógynövényekből álló készítmények körének bővítése, valamint egy hungarikum gyógynövény termékkör kialakítása.

Lágyzselatin kapszulába zárt gyógyhatású készítményekről szólt közelmúltban zárult kutatás-fejlesztési projektjük (K+F), mert felismerték, hogy történeti okok miatt nem valósult meg a magyarországi gyógynövények feldolgozásának növényfajonkénti fejlesztése, ami pedig a termékek minősége, sokfélesége és értékesíthetősége szempontjából nagy lehetőségeket rejt magában. Azt feltételezték, hogy mindezek tudományos felülvizsgálatával a hazai gyógynövények hatóanyagainak optimalizált kivonása és felhasználása valósulhat meg innovatív termékekben.

Kamilla, mint modell

Modellnövénynek az Alföldi kamillavirágot választották. Annak ellenére, hogy használata elterjedt, beltartalma és a feldolgozási módszerei viszonylag jól ismertek a projekt fókuszába helyezett többi 23 fajhoz illetve droghoz képest, de még így is kevés volt az adat ahhoz, hogy a hagyományos kivonatolási technológiákat jelentősen javítsák. A gyakorlati ipari hasznosítás szempontjából ilyen speciális összefüggésrendszerben alig vizsgálták.

Célkitűzésük volt, hogy az addigi technológiák helyett legalább 20%-kal nagyobb kihozatalú, a növények eredeti összetételének jobban megfelelő eszenciát adó eljárásokat, valamint a biohasznosulást jobban segítő összetételt és kiszerelést fejlesztenek a hordozó, a segédanyag és a csomagolás tekintetében egyaránt. Arra törekedtek, hogy a kikísérletezendő eljárások segítsék a növényi fajra jellemző alapanyagok, hatóanyagok nagy tisztaságú és gyorsabb kinyerését és a hulladék minimalizálását.

A munka célja az egyes fő származási helyekről gyűjtött minták fitokémiai jellemzése, a biológiai hatásokért felelős hatóanyag- és tartalomanyag-profil meghatározása, mennyiségi mérése volt. Ezek eredményei alapján meghatározhatókká váltak a különböző alkalmazási célokra legjobb alapanyagot szolgáltató termőhelyek, ami a további feldolgozáshoz adott iparilag jelentős információkat. A fitokémiai jellemzés alapján definiálhatóak lettek a növényi minták minősítésének feltételei, és megtervezhetővé vált, hogy az egyes termőhelyekről származó alapanyagot milyen célra a legérdemesebb hasznosítani. Továbbá meghatározhatók lettek az egyes kemotípusok termesztéséhez szükséges optimális feltételek is.

Továbbá projektjük indításakor csak feltételezhették azt, hogy a lágyzselatin-kapszula a legtöbb növényi termékkel kompatibilis anyagú kiszerelésnek bizonyul majd.

Pontatlan szabályozások

A kivonatok készítéséhez használatos oldószerek terén a hatályos EU-s szabályozás nem a tudományos adatokat, hanem a tradíciót helyezi előtérbe a hagyományos növényi gyógyszerek esetén. A monográfiákban található extraktumok nagy múltra visszatekintő alkalmazása bizonyított, de a hatásosságuk nem. Ezért partnerünk projektje keretében tapasztalati úton kívánta megállapítani a legjobb kivonószereket is. Emellett az Európai Gyógyszerügynökség csak a kivonószert és a drog-kivonat arányt adja meg, az ezen kívüli tényezők befolyásáról - idő és hőmérséklet - nem szól a konkrét növény esetében.

Kapszulába zárt egészség

Első lépésként alkalmazott kutatás keretében megalapozták a minőségi, standardizált munkát: Meghatározták, mely beltartalmi anyagokkal lehet jól jellemezni a vizsgált növényi drogokat, megtörtént a műszerek adaptációja (HPLC, GC), majd az analitikai módszerek alkalmazása a szükséges alkalmazott kutatási és kísérleti fejlesztési feladatokban. Ezt követően lehetett feltárni célirányosan az Alföldi kamillavirág alkalmazhatóságát. A jellemző fitokémiai összetétel változásait az adott gyűjtési terület, termőtáj vonatkozásában vizsgálták, kondicionált körülmények között tesztelték az egyes kemotípusok hatóanyag-variabilitását.

Majd áttérhettek a kísérleti fejlesztésekre. A kifejlesztett analitikai módszerek segítségével és az ismert vagy immár meghatározott fitokémiai összetétel függvényében extrakciós módszereket fejlesztettek laboratóriumi szinten. Azaz a hőmérséklet, az oldószer minősége és mennyisége, valamint a kivonatolás ismétlésszámának függvényében értékelték az eredményeket és vizsgálták a kivonat összetételét.

Ezzel elérkeztek a gyártástechnológia fejlesztéséhez az extrakciós technológiák ipari szintű adaptációjával, a hasznosulást segítő formák meghatározásával. Eredményeként hozzájutottak a feldolgozási folyamatokhoz és kialakították a termékeket, amelyekben a növényben található hatóanyagok optimális mértékben hasznosulnak és kifejtik hatásaikat. Ehhez a folyamatra koncentráló fejlesztés mellett a megfelelő gyártási infrastruktúra, kísérőanyagok és csomagolás szükségesek, azaz a lágyzselatin kapszulát is ebben a munkafázisban tesztelték, mint a legtöbb növényi termékkel kompatibilis anyagú kiszerelést.

Végül a know-how rögzítésével az értékesítés megalapozása történt. Több kategória szerint rendezték a kapott információkat és archívumban rendezték azokat.

Nyert szett

Amellett, hogy meghatározták az ideális vadon termő gyűjtési areákat és termesztő körzeteket, a feldolgozási technológiát befolyásoló paraméterek összefüggésrendszerét, illetve optimalizálták e folyamatokat, biztosították a reprodukálható alapanyagokat a fenntarthatóság jegyében, hatékonyságukat növelték és ügyeltek a tudományosság és minőségbiztosítási szempontokra is. Nőtt a termékkínálatuk, a készítményeik előállításának ráfordításai csökkentek, csakúgy, mint a feldolgozás során képződő hulladék. Projektjük kutatás-fejlesztési (K+F) szempontú minősítési kérelmét a Glósz és Társa Kft. segítségével myújtották be az SZTNH-hoz (Szellemi Termékek Nemzeti Hivatala), amely jogerős határozatában K+F-nek. minősítette azt. Így partnerünk jelentősen csökkenteni tudta a beruházás kockázatát és növelte a megtérülését, mert érvényesíthette az adókedvezményeket és egyéb pénzügyi előnyöket.

Glósz és Társa SYSTEM
Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Szellemi alkotás dokumentálása
A kutatás-fejlesztési eredménytermék teljes körű dokumentációjának létrehozása A szellemi alkotás részletes és célirányos dokumentálása alapfeltétele az innovációs és k+f projektek sikeres lezárásának, és későbbi hasznosításának..
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu