Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Ideális gyógynövénykeverék kikísérletezése kutatás-fejlesztéssel

Kakaó, hársfa, kóla, gyapot, hibiszkusz, ziliz. Mi a közös bennük? Igen, mindegyik növény. Sőt, mindannyian rokonok, a mályvafélék családjába tartoznak. Ez az atyafiság is csak olyan, mint az embereké: akad benne ilyen is, olyan is. Lehetnek füvek, kórók, félcserjék, cserjék, ritkábban fák. A legfőbb hasonlóságuk, hogy nagyon gyakran szőrös a száruk és a leveleik is, valamint mindegyik faj gyökere nyálkás. A zimankós időjárást többnyire rosszul viselik, így a mintegy ezer faj rendszerint a trópusokon él. Viszont világszerte termesztik a család több, gazdaságilag jelentős rost-, élelmiszer-, dísz- és gyógynövényét. Nekünk magyaroknak nagyrészt a lágyszárúak jutottak, a hársfa kivételével közönséges gyomnövények és gyógynövények honosok a Kárpát-medencében. Két magyar rokon faj „párbajáról” is szól a következő K+F (kutatás-fejlesztési) projekt.

 

gyógynövénykeverék kikísérletezése kutatás-fejlesztéssel

Ziliz kontra mályva

Legalább egy szakmai elismerést minden évben elnyer termékeivel partnerünk évtizedek óta. A márka több mint harminc éve jelen van a magyar piacon. Kozmetikai termékei, gyógynövény teái, étrend-kiegészítői, az illóolajok és a gyógyszeralapanyagok száma mára már megközelíti a háromszázat. Nagyjából a világon mindent tud a társaság a gyógynövényekről. Mégis kutatás-fejlesztésbe kezdtek (K+F) annak érdekében, hogy kibővítsék a gyógynövény drogokat tartalmazó filterezett élelmiszer teacsaládot egy légzéskönnyítő és köhögéscsillapító hatású gyógynövény teakeverékkel. A termékfejlesztés során fontos szempont volt, hogy a receptúra összeállításakor az egyes gyógynövényekre vonatkozó népgyógyászati és tudományos szakirodalmi ismereteket figyelembe vegyék.

Problémás lett a ziliz

A hazánkban is honos orvosi zilizt, vagy fehérmályvát már az ókori rómaiak is ismerték, friss levelét csemegeként fogyasztották, a gyökeréből készült őrleménnyel gyulladásos megbetegedéseket gyógyítottak. Hippokratész is alkalmazta és a 9. században minden kolostorkert gyógynövény ágyásában megtalálható volt. Napjainkban számos ország gyógyszerkönyvében szereplő drogjai a gyökér és a levél, a légutak és a gyomor-béltraktus megbetegedéseinek jól bevált gyógynövénye. Most mégis kiesett a kísérlet során a fejlesztés alatt álló receptúrából, át kellett adnia a helyét közeli rokonának, a mályvának. Pedig hatóanyag tartalma jelentősen magasabb, nyálkatartalmának köszönhetően bevonó, irritációt csökkentő, ezáltal köhögést csillapító, gyulladáscsökkentő és légzéskönnyítő hatása ideális lett volna a projektcélként meghatározott teakeverék megvalósításához.

Félig jó koncepció

Elvileg jól kifőzték. Az alapötlet szerint legfeljebb hat féle, megfelelő aprítottsági fokú őrölt gyógynövényből álló légzéskönnyítő gyógynövény teakeveréket akartak tölteni szimpla kamrával rendelkező filtertasakokba. Az új teakeverék éppen felét az orvosi ziliz levele adta volna, ezt egészítette volna ki az igazi édesgyökér és az orvosi pemetefű virágos hajtása, kamillavirágzat valamint kerti és spanyol kakukkfű levele, virága. Projektcéluk volt az is, hogy egy filter tervezett töltettömege 1,5 g, a növények által reprezentált hatóanyagokat fix százalékban tartalmazza minden tasak, a szárítás vesztesége legfeljebb 15% lehet, és a társaság által már birtokolt, alacsony önköltségű, egykamrás filterezési technológiát kívánták felhasználni az általánosan használt minőségű papírtasakkal. Azt is tudták már a fejlesztés megkezdésekor, hogy a szárított zilizlevél felületén a fedőszőrök megmaradnak és a drogot nehezen kezelhető anyaggá teszik. Kimondottan rossz töltési tapasztalatokat szerzett a társaság korábban, amikor monoteaként kísérleteztek vele. Mégis ragaszkodtak az orvosi zilizlevél alkalmazásához, mert bár helyettesíthető más gyógynövényekkel, azonban a ziliznek jobb a hatása, ugyanakkor az egységára alacsonyabb, mint a többi, hasonló hatású drogé.

Gyárthatóság tesztje

Eleve két fejlesztési irányelvet határoztak meg. Vagy az orvosi ziliz levél tölthetőségét javítják őrléssel, vagy a teakeverék tölthetőségét javítják összetétel-módosítással.

Hatástani és költség szempontjából ideális orvosi ziliz levél viszonylag nagy térfogatú drog, őrlése a térfogattömeget növeli, vagyis a tölthetőséget javítja, azonban a beltartalmi értékeket és a filtertasakon belüli kiporzást kedvezőtlenül befolyásolja. Nem ismert, hogy megvalósítható-e olyan mértékű őrlés, ami a tölthetőséget stabilan lehetővé teszi, ugyanakkor nem csökkenti a beltartalmat, és a por mennyiségét sem növeli olyan mértékben és eloszlásban, hogy az a filterpapír anyagán keresztül megjelenjen a csomagolásban. Íme a K+F egyik alapeleme, a műszakibizonytalanság.

Ha a ziliz mennyiségét csökkentik, és mályvalevél is kerül a teakeverékbe, akkor is műszaki-technikai bizonytalanság lép fel. Ugyan a mályván kevesebb fedőszőr van, így a filterezhetősége keverékalkotóként jobb, mint a zilizé, de nem ismert, hogy a két anyag együttese a teakeverékben jobban tölthető-e annál, mint hogyha csak az orvosi ziliz levél lenne önmagában a mixtúrában.

Jelentős kutatás-fejlesztési tapasztalattal rendelkezik partnerünk. Többnyire a projekt előkészítése során a témára vonatkozó irodalomkutatást végzik el, majd a kapott adatok alapján határozzák meg a fejlesztés további paramétereit.

Ezt követte az előzetes tervezés. Ebben a feladatban elsősorban a műszaki bizonytalanságok feloldásához szükséges kísérletek tervét alakították ki. Ennek függvényében ütemezték a megvalósításhoz és a projekt járulékos fejlesztési feladataihoz szükséges kapacitásokat, hiszen a projektteam a meglévő kollégákból lett kialakítva és a rendelkezésre álló gyártósoron zajlott az új termék kifejlesztése. A kísérleteket követően mindig vissza kellett állni az üzemi működésre. Jelen projekt esetén a gyártási kísérleteknek volt nagyobb szerepe, hiszen a gyárthatóság volt az igazi kérdés, ezért az időtervezést főleg ez a szempont határozta meg.

A laborkísérletek során kis mennyiségek keverése és vizsgálata valósult meg. Elvégezték a  zilizlevél fentiekben leírt receptúrába illesztett tölthetőségi kísérleteit, de a filteres tömeg nem volt megbízhatóan azonos a drog különleges adottságai miatt. Azt vizsgálták, hogy a térfogat alapján mennyire becsülhető a tömeg, hiszen a filterező gépeik térfogat alapján végzik a töltést. A térfogatra eső tömegben megfigyelhető szórás arányos a filterezés pontosságával, ezért kísérleteikben elsősorban ezt vizsgálták. A végső receptúrában a zilizt mályvalevéllel helyettesítették.

Az új alapanyagok vagy új forma szerinti keverés gyakran szükségessé teszi, hogy külön megvizsgálják a hordozó anyagban vagy valamely összetevővel való kompatibilitást is. Jelen projekt esetén tölthetőségi vizsgálatokat végeztek és a keverékeknek az eredmény elvárt jellemzői szerinti vizsgálata zajlott, ezt ismételték mindig újabb keverésekkel és vizsgálatokkal egészen addig, amíg az eredmény jellemzői az elvártaknak megfelelően alakultak.

A kísérleteket folyamatosan dokumentálni kell minden K+F esetében, a termékfejlesztés részeként a termék jellemzőit is rögzítették. Meghatározásra kerültek a végleges termékparaméterek, specifikáció és gyártástechnológiai leírás.

22 ember több mint 2 ezer munkaórája fekszik ebben a kísérleti fejlesztésben, amelynek K+F szempontú minősítését a Glósz és Társa Kft-re segítségével nyújtotta be partnerünk a Szellemi Termékek Nemzeti Hivatalához (SZTNH). E jogerős határozat birtokában a társaság jelentősen csökkenteni tudta a termékfejlesztés kockázatait, valamint igénybe vehette a vissza nem térítendő támogatást és a kutatás-fejlesztési adókedvezményt, ezzel is javítva a projekt megtérülését.

Glósz és Társa SYSTEM
Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu