Menüpontok

INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT

11.
lépés
Kutatás-fejlesztési projektek gazdasági racionalitásának ellenőrzése

A kutatás-fejlesztési projekt gazdasági racionalitásának ellenőrzése
Ez a szolgáltatás segít, hogy az innovációs projektek folytatólagosan megőrizzék gazdasági racionalitásukat: megtérülési számítások, elemzések, javaslatokat készülnek.

 

innováció menedzsment - k+f - megtérülésElemezze kutatás-fejlesztési projektje gazdasági hatásait!
Korrigáljon, ha szükséges!

Funkciója: A kutatás-fejlesztési projekt gazdasági racionalitásának ellenőrzése.

Miért szükséges: A kutatás-fejlesztési projektek megvalósítási célja az átlagot meghaladó hozzáadott érték és jövedelem elérése. A kutatás-fejlesztés befejezését követően már ismert a fejlesztési kiadások teljes nagysága, ezért az eredménytermékekből származó bevételek elemzése alapján megállapítható a kutatás-fejlesztési projekt jövedelemtermelése és megtérülése.


A K+F projketek megtérülés elemzése szolgáltatás tartalma:

  • Az eredménytermék létrehozásával kapcsolatos kutatás-fejlesztési kiadások számviteli nyilvántartásának ellenőrzése, szükséges esetben a kiadások újbóli meghatározása
  • Az eredménytermék hasznosításából származó bevételekre vonatkozó számviteli nyilvántartások ellenőrzése, szükséges esetben a bevételek újbóli meghatározása
  • Az eredménytermékkel kapcsolatos jövedelem meghatározása
  • A megtérülési számítások elkészítése, elemzése
  • A projekt fenntartásával vagy módosításával kapcsolatos javaslatok kidolgozása

Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Kutatás-fejlesztési projektek gazdasági racionalitásának ellenőrzése
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Innováció, K+F projekt megtérülés elemzése

Az alábbi esettanulmány egy k+f projekt megtérülés elemzésének esetét mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: Vegyipari termékek gyártásával foglalkozó partnerünk nagyon szerteágazó, saját fejlesztésű termékszerkezettel rendelkezett, melynek fenntartása hosszabb távon a pénzügyi lehetőségei meghaladó erőfeszítésekkel járt. Partnerünk ezért racionalizálni kívánta termékszerkezetét, a gyengébben teljesítő termékek megszüntetésével. Partnerünknél nem álltak rendelkezésre a döntés előkészítéséhez szükséges feltételek.

FELADAT: Feladatunk a saját fejlesztésű termékek megtérülésének elemzése, és ennek alapján a termékszerkezet átalakításához szükséges szakvélemény kidolgozása volt.

EREDMÉNY: Társaságunk áttekintette a kutatás-fejlesztési projektek számviteli nyilvántartását, és kisebb korrekciók alapján, ebből meg tudta határozni minden érintett termék fejlesztési volumenét. Partnerünk megbízható nyilvántartást vezetett a termékek értékesítéséről, ezért a bevételi adatok is rendelkezésére álltak. Társaságunk ezek felhasználásával elvégezte a termékek jövedelmezőségének elemzését, jövedelmezőségi rangsort állított fel a termékek között, és ez alapján javaslatot tett a termékszerkezet racionalizálására. Partnerünk erre alapozva 35 %-kal úgy tudta csökkenteni kínálatát, hogy az a jövedelmezőség javulásához vezetett.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu