Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Innováció, K+F a fogszabályozásban

Sok mindent el lehet érni egy szép mosollyal, már az ókorban is felismerték, hogy milyen hatalma van a tökéletes fogakkal villantott kacajnak. A kezdetleges behemót fogszabályozókhoz képes a mai készülékek már kifinomult, precíz és kényelmes szerkezetek. A maihoz hasonló fogszabályozó készüléket a modern fogászat egyik atyja, Pierre Fauchard francia fogorvos alkotta meg 1728-ban. A fogakat egyenként fémgyűrűk vették körbe és azokat rögzítették fémdróttal. Az ő találmánya fektette le a mai fogszabályzás alapjait. Előfordultak acélból, elefántcsontból és meglepő módon fából készült készülékek is, de a 20. század elején többnyire a könnyen megmunkálható aranyból készültek a fogszabályozók. Azonban a 14-18 karátos alapanyag nagyon drága, és puhasága miatt gyakran kellett ezeket állítani. Fogas K+F következik.

 

fogszabályozás kutatás-fejlesztés

Abroncs a szájban

Mára státusszimbólummá váltak a drótok a fogsoron, menő dolog lett fogszabályozót hordani a gyerekek körében is. A sztárok sem szégyellik viselni, mert pontosan tudják, hogy egy tökéletes mosoly elengedhetetlen kelléke a sikernek. A rendellenesen növekvő fogak nem csak esztétikai problémát jelentenek, zavarják a beszéd tisztaságát, problémássá tehetik az étkezést. A szép mosoly bárkit magabiztossá tesz. Az időben történő beavatkozással megelőzhető a későbbi rendellenességek kialakulásának kockázata. Például helyet lehet csinál a torlódó, kinövő fogaknak, és kialakítható az arc szimmetriája az állkapocsra gyakorolt hatás által. Elkerülhető a kiálló első fogak okozta trauma, megmarad a még ki nem bújt fogak helye. Elkerülhető a foghúzás, csökkenthető a fogszabályozó szükségességének kockázata.

Korai kezdés, gyorsabb eredmény

Már nem érdemes megvárni a teljes fogváltást, célszerű elvinni az első konzultációra a gyereket már akkor, ha kibújt az első négy foga. Időszakos jelleggel már a 4-5 évesek is használhatják partnerünk legutóbbi fejlesztését. Az orvosi eszköz gyártásával, főként a fogorvosi technológiához kapcsolódó termékek és szolgáltatások fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó magyar cég alaptevékenységei mind a fogszabályozáshoz kapcsolódnak. Saját gyártású árucikkeinek nagy részét exportálja, amelyek a világ minden részébe eljutnak. Egy olyan komplex, kétfázisú fogszabályozási technikát fejlesztett legutóbb, amely alapvetően új lehetőségeket biztosít a kezelést megvalósító orvosok számára.

Egyesével szabályozott fogak

A hagyományos fogszabályozásnál az átlagos, rögzített kezelés általában két évet igényel, de a problémás esetek megoldása akár három évig is eltarthat. A fogakat egymáshoz képest mozgatják általában több fázisban, és még így is nagyon sok a nem kívánt fogmozgás, ami egyrészt a kezelési időt növeli, másrészt fölöslegesen terhelik a fogmedret és a gyökércsúcsokat is veszélyeztetik, valamint a gyerekektől is nagy együttműködést igényelnek. A komplikált esetekben foghúzással készítenek helyet a többi mozgatandó fognak. A kontrollok során rendszeres ívcsere és egyéb korrekciós beavatkozások szükségesek, ami idő- és költségigényes. Bár az egyes fogak gyökereinek felszíne eltérő, és ezért mozgatásuk különböző nagyságú erőket kívánna, a hagyományos fogszabályozással ezt csak a különböző erősségű ívek cseréjével, illetve az ívekbe egyedileg hajlított rugóelemekkel lehet megoldani.

Partnerünk merőben új koncepciót dolgozott ki, az újítás a társaság által előállított termékek bővülését szolgálta. A kifejlesztett eszközben nem a fogak, hanem az arckoponya csontjai adják a rögzítést mikro implantátumok segítségével a szabályozandó fogaknak. A kezelés első fázisában egy újfajta trailerrel dolgoznak, a második fázisban pedig egy abroncsra hasonlít leginkább az eszköz. Az „abroncsról” a fogakhoz egyedileg futó rugók segítségével a fogak egyesével szabályozhatóak, akár mindegyik fog egy irányban történő elmozdítása is lehetséges, amit az addig használt módszerek nem tudnak teljesíteni. Elképzelésük újdonságtartalmát szabadalomkutatással ellenőrizték a projekt megkezdésekor.

Komfortos konzolok

A korábbi eljárásokban is alkalmaznak trailereket, amelyek a gyermekek fejlődési lépcsőinek megfelelően különböző feladatokat látnak el. A fogak, illetve az állcsontok méretének különbözősége miatt az azonos funkciójú készülékekből is több méretre van szükség ezekből. Az új trailer biokompatibilis, tehát akár huzamosabb ideig is a szájban maradhat anélkül, hogy azt irritálná. Puhább, mint a korábbi hasonló eszközök, ami az ideális erőleadáson túl komfortosabb is. Kialakítása miatt alvás közben sem esik ki a gyerek szájából és normál használat mellett nem fogja szétrágni azt. A csontbázisok és a fogágyak megfelelő időben történő alakításával, illetve növekedésének stimulálásával jelentősen csökkenti a foghúzás szükségességét például az állcsontok szükségesnél kisebbre fejlődésekor. A korábbiaknál gyorsabban képes a fogak végső helyzetének beállítására, még komplikált esetben is legfeljebb másfél év alatt. A még alig kinőtt fogak is teljes értékkel, azonnal bevonhatóak a kezelésbe, és akár már a növekedési időszakuk alatt a tervezett helyre vezethetők. Ezen kívül alkalmas az összes fog egyirányú mozgatására is, valamint az úgynevezett osztály problémák kezelésére, vagyis az alsó és felső fogív egymáshoz képesti szaggitális irányú eltéréseinek korrigálására. Folyamatosan a cél irányába mozgatva a fogakat. képes egy menetben ellátni a funkcióját kevés beavatkozással, alkatrészcserék nélkül is. Az egyes fogakat különböző, az adott fogra optimális erővel képes a kívánt irányba mozdítani mindhárom térirányban egyidejűleg. Mindezek megvalósításához a hiányzó információkat kutatás-fejlesztési projekt keretében szerezték meg.

Jobbra át és balra át

Mindkét fázis formáinak fejlesztéséhez, a próbadarabokhoz szükséges eszközök és anyagok beszerzése történt meg elsőlépésben. 3D szkennert és nyomtatót, valamint polimerizációs lámpát, lézerhegesztőt és lézergravírozót vásároltak. Úgy tervezték, hogy a trainerek anyaga különböző keménységű, biokompatibilis szilikon lesz, melyek végleges öntőformája ennek a projektnek a keretében alumíniumból készült. A fogon rögzítő elemeket és az íveket, a rögzítéshez szükséges mini implantátum csavarokat is már a program elején beszerezték, hogy a fejlesztések párhuzamosan folyhassanak.

Kipróbáláshoz, illetve mérésekhez próbadarabok, kézi öntőformák, illetve új fogszabályozó eszközök, és az azokra adaptált kezelési tervek biztosítása következett. A trainerek elemeinek intenzív fejlesztése történt, ugyanis a forma kidolgozását követően a munkadarabot a már meglévő eszközökkel rövid idő alatt el tudták készíteni, majd felhasználási szempontból tesztelve az esetleges geometriai vagy funkciós hibákat egyből ki is tudták küszöbölni. A sebesség azért volt fontos tényező, mert a forma kialakításához külső szakértői segítséget is terveztek bevonni. Egy-egy trainer típus formai fejlesztése akár 1-2 munkanap alatt elvégezhető volt így. A végső forma elérése előtt több, folyamatosan fejlesztett formájú kézi öntőforma készült speciális, szükséges mértékig hőálló és hővezető műgyantából.

Mivel az új fejlesztésű fogszabályzó fázis alkalmazásánál még nem volt lehetőség szakértők segítségével felgyorsítani a fejlesztést, a próbadarabok csak az elképzelésük leképezését jelentették. A funkcionális továbbfejlesztés csak a kísérleti alkalmazás szakaszában vált lehetségesé. A fejlesztés ebben az ütemben főleg a különböző rögzítési problémák megoldására irányult. Az egyes fázisokon belüli és a két fázis közötti összehangolást a próbadarabok tapasztalatainak ismeretében dolgozták ki, illetve a fejlesztett trainerek esetén meglévő kezelési terveket, vagy a trainer egyes részeit módosították.

Biomechanikai mérések, minőségvizsgálat következett. Az alapanyagokat eleve ellenőrzötten emberi felhasználási célú anyagokként szerezték be, így a biokompatibilitást nem kellett analizálni. A trainer anyagának keménységi, illetve kopás- és rágásállóságának vizsgálatát meglévő eszközeikkel végzték el. Az abroncs esetében a legfontosabb a rugalmas anyagok rugóerejének kimérése volt, mert ez az erő teszi végső soron lehetővé a fogak mozgatását. A hagyományos rögzített fogszabályozásnál használt, emlékezőötvözetekből készült ívek rugóerejére a gyártó általában utal, esetleg számszerűsíti is, de a tapasztalat szerint többnyire ez eltér a valóban kifejtett erőtől, illetve a teljes karakterisztika görbét sohasem közlik. Partnerünknek azonban új koncepciója megvalósításához pontosan tudna kell, hogy az adott páciens esetében minden egyes foghoz menő rugónak milyen lesz az erőleadási folyamata az egész mozgatási út során, illetve mekkora rögzítő (retenciós) erővel kalkulálhat akkor, mikor a fog beállt a kívánt, végleges helyzetbe. A fogra ható erőt az alapanyag fizikai tulajdonságán túl nagyon nagy mértékben változtatja a működő ívdarab hossza és térbeli formája. Ez a későbbi standardizált elemek gyártásához lesz szükséges számára.

Ezt követően az elkészült eszközöket az együttműködő fogorvosokkal és páciensekkel kipróbálták, levonták a tapasztalatokat és rögzítették a továbbfejlesztéshez szükséges adatokat. A módosítási javaslatok tükrében került sor a gyártásra alkalmas eszközök és a működő fogszabályozási eljárás végső kidolgozására, majd a végső formák rögzítése; tapasztalatok összegzése, oltalmazási eljárás elindítása zárta a projektet.

A vállalati K+F+I pályázatokkal támogatott projektek 40%-a nem valósul meg sikeresen. Ennek oka az, hogy van a vállalkozásban műszaki/technikai szakember, könyvelő és pályázati tanácsadó is, de nincs a kutatás-fejlesztési projektek sajátosságait ismerő és kezelni tudó innovációs projektmenedzser. Partnerünk ezért ezt a projektet is a Glósz és Társa Kft. segítségével nyújtotta be K+F szempontú minősítő eljárást kérve az SZTNH-tól (Szellemi Termékek Nemzeti Hivatala). A szakhatóság jogerős határozatának birtokában megillették partnerünket a kísérleti fejlesztése után járó adókedvezmények és egyéb pénzügyi előnyök, élvezhette a pályázati lehetőségeket, ezzel is csökkentve a megvalósítás kockázatát, növelve az eredménytermék megtérülését.

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu