Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Az innovációmenedzsment szabvány - MSZ CEN/TS 16555-1:2013

Az elmúlt években a kutatás-fejlesztés és az innováció nélkülözhetetlen eszköz lett az Európai Unióban is a vállalatok versenyképességének javításához. Az Unió egészében ezért egyre erősebb igény fogalmazódott meg egy olyan eszköztár kialakítása iránt, amely európai szinten egyeztetett megoldást kínál a vállalatok részére a kutatás-fejlesztés és az innováció értelmezéséhez, pontos és egyértelmű meghatározásához, a rendszeres és a hatékony alkalmazásához szükséges eszközök és feltételek felállításához és működtetéséhez.

 

Innováció menedzsment szabvány - MSZ CEN/TS 16555-1

Ennek egyik eszközeként Magyarország is, hasonlóan a tagállamok nagy részéhez, önálló törvényt fogalmazott meg a kutatás-fejlesztés és az innováció tárgykörében (lásd Innovációs Törvény -  2014. évi LXXVI. törvénya tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról). Bár a nemzeti innovációs törvények valóban sokat tettek a fogalmak tisztázása, az innovációval és a kutatás-fejlesztéssel összefüggő intézmény- és eljárási rendszerek egyértelmű és átfogó meghatározása terén, nyilvánvalóan nem tudtak praktikus eszközként működni a hétköznapok során. Az ebből fakadó igény vezetett el az Európai Unióban egységes innovációs menedzsment szabvány kialakításához.

Az innovációmenedzsment szabvány alapja a CEN/TS 16555 szabványsorozat

A szabvány forrását képező CEN/TC 389 „Innovation Management” szabályrendszert az ún. európai műszaki bizottság dolgozta ki. Ennek a bizottságnak az volt a feladata, hogy támogassa az európai innovációs kultúrát, felgyorsítsa az innovációt a belföldi és a globális piacokon és elősegítse a közpénzekkel támogatott innovációs folyamatok egységes menedzselési módszereinek elterjedését, különös tekintettel az innovációs pályázatok kiírására és értékelésére.

Erre a munkára alapozva jött létre végül az Európai Unióban egységes, CEN/TS 16555 „Innovációmenedzsment” szabványsorozat, amely 2015-re már 6 részre bővült. A hatékony innovációmenedzsment javasolt elemeivel és módszereivel kapcsolatos ismeretek a szabványsorozat egyes részeiben találhatók. Ez nagymértékben megkönnyíti, illetve lehetővé teszi a rendszer logikus sorrend szerinti, lépésről lépésre történő felépítését, bevezetését és alkalmazását. A szabványsorozat részei az alábbiak szerint alakulnak:

1. rész: Innovációirányítási rendszer (Innovation Management System –IMS)
2. rész: Stratégiai információszerzés-irányítás (Strategic intelligence management)
3. rész: Innovációs gondolkodásmód (Innovation thinking)
4. rész: A szellemi tulajdonnal való gazdálkodás (Intellectual property management)
5. rész: Együttműködés-kezelés (Collaboration management)
6. rész: Kreativitásirányítás (Creativity management)

Az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 innovációmenedzsment szabványról

A szabványsorozat magyarországi bevezetését a Magyar Szabványügyi Testület kezdte meg 2014-ben. A bevezetés támogatására a Magyar Szabványügyi Testület PMCS2 Innovációmenedzsment név alatt projektmenedzsment munkacsoportot állított fel, melynek 2015-ben társaságunk, a Glósz és Tsa Kft. is aktív tagja lett. Az ebben a szervezeti keretben elvégzett munka eredményeként, a Magyar Szabványügyi Testület 2014. február 1. napján, „MSZ CEN/TS 16555-1:2013 Az innováció menedzselése 1. rész: Innovációirányítási rendszer” címen magyar nyelven kiadta a szabványsorozat első részének honosított változatát (hivatkozási száma: MSZ CEN/TS 16555-1:2013).

MSZ CEN/TS 16555-1 innováció menedzsment szabvany

A szabványcsalád első része útmutatást ad a vállalati innovációirányítási rendszer (IMS) létrehozásához és fenntartásához, ezért segíti a szervezeten belüli innovációval kapcsolatos összefüggések megértését, az innovációs folyamatokban a felső vezetők szerepének és elkötelezettségének kialakítását, az innováció megtervezését, az előmozdító/hajtó tényezők azonosítását és erősítését, az innovációs folyamat kidolgozását, a rendszer teljesítményének értékelését és javítását, valamint az irányítási módszerek megértését és alkalmazását. A szabvány szerinti rendszer a PDCA (plan – do – check – act; tervezd – csináld – ellenőrizd – cselekedj) elvet követi. Az ajánlott rendszer önállóan is felállítható, de beépíthető a vállalaton belül már működő egyéb irányítási rendszerekbe (ISO 9001, ISO 14001) is.

Az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 innovációmenedzsment szabvány,
71 oldalon, 11 fejezetben foglalja össze az innovációirányítás témakörét.
A szabvány megvásárolható a Magyar Szabványügyi Testület szabványboltjában.

A szabvány magyarországi gyors elterjedését az eredetileg idegen nyelvű verzió magyar fordításának elkészítése segítené elő. Mivel a Magyar Szabványügyi Testület nem rendelkezett az ehhez szükséges pénzügyi forrásokkal, ezért támogatókat keresett a fordítások elkészítéséhez. 2015-ben társaságunk is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A Magyar Szabványügyi Testület tájékoztatása szerint a gyűjtés sikeresen befejeződött, ezért 2016-ban várható a további 5 rész magyar nyelvű változatának megjelenése.

A szabvány alkalmazása gyakorlatban történő alkalmazása más irányítási rendszerekhez hasonlóan lehetséges. Ennek megfelelően az adott vállalatnak fel kell állítania, és be kell vezetnie a rendszert, amelyet egy független, feljogosított szervezet auditál. Jelenleg ennek a szervezeti feltételei még csak a Magyar Szabványügyi Testületénél adottak, de már folyik a magyarországi felkészítő szervezetek képzése és felállítása. Ezekhez társaságunk is kapcsolódni kíván 2016-ban, ezért ezt a szolgáltatást is ajánlani kívánjuk a kutatás-fejlesztést és innovációt széles körben folytató partnereink részére.

Innováció menedzsment komplett szolgáltatásunk »
K+F minősítés szolgáltatásunk »
K+F, innovációs pályázatok részletei »

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
Iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások
Az innovációs, k+f projekt alapját képező szellemi alkotásjogi védelemének biztosítása. Az iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások eredménye az innovációs projekt alapját képező szellemi alkotás és a tervezett hasznosítás jellegének megfelelő jogi védelem megszerzése.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Aktuális pályázatok

GINOP 1.2.1-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitás bővítő beruházásainak támogatása 5 - 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 1.2.2-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése 50 – 500 millió Ft közötti támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.1-15, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása 50 és 1000 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

VEKOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Rólunk mondták

„Többször pályáztunk és többször nyertünk. Ebben jelentős szerepe volt a Glósz és Társának, aki biztos kézzel vezetett keresztül bennünket a buktatókon. Sok éve működünk már együtt, ezért jól ismerjük és hasznosítjuk egymás lehetőségeit és adottságait!”

Pavlova Olga ügyvezető,
Detki Keksz Kft.

„Kis és nagy fejlesztések megvalósításában is működtünk már együtt. Mindig jelentős terhet vettek le a vállunkról. Ennek során tapasztaltuk, hogy milyen könnyebbséget jelent egy szakértő pénzügyi projektmenedzsment! ”

Ertl Ferenc ügyvezető,
ER-FA 2000 Kft.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu