Menüpontok
Híreink
2015-12-28

Tüzijáték bombettatelep fejlesztés K + F minősítése

A magánszemélyek és cégek tüzijátékai után a tüzijátékok alaptestei, a bombettatelepek maradéka jobb esetben a hulladékba kerül, rosszabb esetben szabadon maradva a természetben károsítja a környezet. A Crescom Kft. munkatársai azonban úgy gondolták, hogy volna megoldás mást típusú, felépítésű bombettatelepek gyártásával környezetbarátabb tüzijték alaptestek alkalmazására is.

 

k+f minősítés bombetta telep

A ma használatos tűzijátékok egy nagy csoportját a bombettatelepek alkotják.
Egy bombettatelep testben több cső van megtöltve különböző effektekkel. A csövek időzítő szállal össze vannak fűzve, amelynek égése inditja be az egyes csövek töltetét. A hagyományos gyártási technológia szerint a bombettatelep-testek papírcsövekből vannak összeállítva, a csöveket kézimunkával (ragasztóval, fémdróttal) rögzítik egymáshoz és szintén kézimunkával töltik bele az effekteket. Jelenleg ezzel a technológiával készül a bombettatelepek döntő többsége.

A Crescom  tapasztalatai szerint az európai piacon is igény lenne egy olyan telep kifejlesztésére, amelynek visszagyűjtése megoldott. Ez a jelenlegi telepeknél nehezen megoldható, mivel tömegük jelentős, ráadásul nem hasznosíthatóak újra semmilyen formában.

A fentieknek megfelelően elkészült egy innovációs projekt, melynek a  célkitűzései az alábbi pontokban foglalhatóak össze:

  • Tűzijáték kilövésére alkalmas új felépítésű bombettatelep kifejlesztése,
  • amely biztonságosan alkalmazható 45 mm kaliberig, ennek megfelelő szilárdsággal bír, a robbanáskor felszabaduló gáz okozta több mint 100 bar nyomás hatására nem deformálódik és bírja a begyújtással járó komoly hőmennyiséget is;
  • amely alkalmas minimum 4, maximum 10 újratöltésre és felhasználásra és/vagy anyaga újrahasznosítható;
  • amelyre megfelelő CE tanúsítás szerezhető;
  • amelynek tömege a jelenlegi telepekhez képest kisebb;
  • amely gyártás megvalósítható Magyarországon;
  • amely során gyártott termék előállítási költsége a jelenlegi ún. moulded termékkel összemérhető, annál nem jelentősen magasabb;
  • amely gyártási technológia széleskörű piaci igényeket ki tud szolgálni;
  • amely gyártási technológia adaptálható különböző kaliberekre és különböző lövésszámokra, alkalmas a továbbfejlesztésre.

A cég mérnökeinek feltételezései szerint, vagy a jelenlegi alapanyagok felhasználásával és továbbfejlesztésével, vagy új anyagok felhasználásával kialakítható többféle a leírt követelményeknek megfelelő tüzijáték alaptest szerkezet. Feltételezhető, hogy a prototípusokat kilövési kísérletekkel tesztelve kiválasztható az a szerkezet és anyagkombináció, amelyhez érdemes gyártási technológiát fejleszteni és hatóságilag engedélyeztetni.
A fejlesztés költségeit a cégnél több mint 150 millió forintra becsülték, ami komoly terhet jelent a Crescomnak, így kézenfekvő az elérhető támogatások megcélzása. Mivel a fejlesztéshez K+F minősítést követően pályázati források és K+F adókedvezmények is igénybe vehetőek, így a Glósz és Tsa szakembereinek segítségével kialakításra került az innovációs stratégia és papírformát öltött az innovációs projekt.

Az innováció projekt véglegesítését követően a Glósz és Tsa munkatársai elkészítették a kérelmet a projekt kutatás-fejlesztési szempontú minősítése céljából és a kérelem benyújtását követően rövid időn belül meg is jött a pozitív elbírálás, amelyben a  Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a minősítés iránti kérelemben megjelölt projektet a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 36. § -a (1) bekezdésében foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítitette:

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e minősítéssel összefüggésben a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 38. § -a (1) bekezdésének a) pontjában foglaltak alapján a projekt kutatás-fejlesztési tevékenységeinek arányát a következők szerint határozza meg: 100% kísérleti fejlesztés.

A pozitív K+F minősítést követően megnyílt az út a K+F adókedvezmények igénybevételéhez
és a kutatás fejlesztés pályázatok forrásainak megpályázására, lehívására.

K+F minősítés

K+F tanúsítvány

innováció projekt

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Kutatás-fejlesztési vagy innovációs projekt létrehozása
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Innovációs projekt finanszírozása
Kutatás-fejlesztési projekt finanszírozásának megteremtése
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Aktuális pályázatok

GINOP 1.2.1-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitás bővítő beruházásainak támogatása 5 - 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 1.2.2-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése 50 – 500 millió Ft közötti támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.1-15, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása 50 és 1000 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

VEKOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »
Rólunk mondták

„Többször pályáztunk és többször nyertünk. Ebben jelentős szerepe volt a Glósz és Társának, aki biztos kézzel vezetett keresztül bennünket a buktatókon. Sok éve működünk már együtt, ezért jól ismerjük és hasznosítjuk egymás lehetőségeit és adottságait!”

Pavlova Olga ügyvezető,
Detki Keksz Kft.

„Kis és nagy fejlesztések megvalósításában is működtünk már együtt. Mindig jelentős terhet vettek le a vállunkról. Ennek során tapasztaltuk, hogy milyen könnyebbséget jelent egy szakértő pénzügyi projektmenedzsment! ”

Ertl Ferenc ügyvezető,
ER-FA 2000 Kft.

Innováció a gyakorlatban

A sikeres innováció gyakorlati megvalósítását célzó innováció menedzsment és az innováció menedzsment elemei alábbi információs füzetünkben részletesen megtekinthetőek.

Innováció menedzsment a gyakorlatban

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu