Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Létező filmipari szabadalom továbbfejlesztése

Lehet valaki másnak a már meglévő, szabadalmi oltalommal ellátott találmányának megalkotására is kutatás-fejlesztési (K+F) projektet indítani. Egyik partnerünk egy amerikai iparjogi védelemmel ellátott innovációs ötlet konkrét megvalósítására, annak addig nem alkalmazott felhasználására, továbbfejlesztésére vállalkozott a közelmúltban. A magyar társaság korábbi újításai is már a világ élvonalába tartoznak és nem csak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülállóak. Megbízónk azzal a céllal alapította vállalkozását, hogy forradalmasítsa a virtuális stúdiók, a broadcasting és a filmipar világát mélységi szenzorok adatait felhasználó technológiájával. Több rangos hazai és nemzetközi elismerést, innovációs díjat elnyert már fejlesztéseiért az eltelt tíz év alatt.

 

A mélységkamerák gyenge pontjai

A mélységkamerák és alkalmazásuk napjainkban kiemelt fejlesztési területnek számítanak, hiszen a különböző 3D felvételek a gyors térbeli rekonstrukció fontos eszközei. A társaság már több, saját beépített fényforrással rendelkező mélységszenzort és ezeket alkalmazó mélységkamerát próbált ki az elmúlt évek kutatás-fejlesztései során, miközben a tér mindhárom dimenzióját figyelembe vevő technológiákat kísérletezett ki. Fejlesztettek továbbá saját mélységkamerát meglévő szenzor technológiára alapozva, amely forradalmasította a képalkotással foglalkozó összes iparágat. Az OEM (Original Equipment Manufacturer) kifejezés arra a helyzetre utal, amikor egy vállalat az eredeti gyártótól megvesz valamilyen terméket, majd mint sajátját adja tovább, gyakran valamilyen nagyobb termék részeként. Az OEM mélységkamerák alkalmazása közben rendszeresen visszatérő problémát jelentett partnerünknek az egyes alkatrészek alacsony minősége, de még jobban megakasztotta a fejlesztéseket a felvételi, adatfeldolgozási folyamat fölött gyakorolható kontroll hiánya és a gyenge végeredmény.

Mélység szenzoros video feldolgozás fejlesztés K+F keretében

Ezért döntöttek úgy, hogy közös kutatás-fejlesztési folyamatba kezdenek egy hardvereszközök és rendszerek kialakításával foglalkozó társasággal. Mivel a mélységi információ kezelésében nemzetközi szinten is elismert szaktekintélynek számít partnerünk, így a cél most az volt, hogy olyan eljárásokat fejlesszenek ki, amelyek beépülve a kamera szoftverébe a kifejlesztésre kerülő eszköz mélységképének minőségét jelentősen, a full HD-t megközelítő felbontásúra javítják. A full HD felbontású RGB kamerával összepárosítva a két eszköz közel azonos felbontás mellett sokkal kisebb torzítással és az eltérő geometria miatt kevesebb kieső pixellel fog dolgozni. Úgy tervezték, hogy a felvételi sebesség legalább 25 FPS (Frame Per Second) kell legyen, hogy a két kamera közötti szinkron is minél teljesebb mértékben megvalósulhasson. Célkitűzésük volt még, hogy a projektben a lehető legteljesebben kiküszöbölik az eddig ismeretlen hardver működéséből adódó sajátosságokat és kalibrációs és algoritmikus módosítások segítségével.

A kutatások nyomán kialakuló fejlesztés iteratív volt, vagyis megkapták a már szabadalmazott találmány egyetlen létező fejlesztési példányát. Ezzel a mélységszenzorral végeztek kísérleteket, azokat kiértékelték, majd a kapott eredmények alapján hoztak létre a képminőséget javító algoritmusokat, illetve adtak javaslatot a szabadalom tulajdonosának a hardveres módosításokra.

A projekt kutatás-fejlesztési szempontú minősítését a Glósz és Társa Kft. segítségével kérték az SzTNH-tól (Szellemi Termékek Nemzeti Hivatala). Ebben csak a saját tevékenységüket jelenítették meg, így a hatóság csak a magyar vállalkozás esetében döntött az innováció K+F szempontú megítéléséről. A jogerős határozat birtokában partnerünk a teljes kísérletezési folyamatára tudta érvényesíteni az őt megillető adókedvezményeket és egyéb pénzügyi előnyöket, csökkentve ezzel is a beruházás kockázatát és növelve a megtérülését.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu