Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés

Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

 

szoftver fejlesztés kutatás-fejlesztés keretében

Mire érdemes figyelemmel lenni ennek során?

A kutatás-fejlesztési tevékenység jellemzője, hogy olyan új ismeretek megszerzésére irányul, amelyek nem részei a technika állásának. A szoftverfejlesztések esetén ez akkor teljesül, ha a fejlesztés magja egy addig nem feltárt összefüggést leíró algoritmus meghatározása, és az implementálás csak szükséges kísérője ennek a munkának. A projekt kidolgozása során ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a probléma megfogalmazására, a tervezett megoldás elvi alapjainak, tehát az algoritmusra vonatkoztatható információ bemutatására: érintett független paraméterek, lehetséges értéktartományuk, feltételezett összefüggéseik. Mivel ezek feltárása sok esetben az alkalmazott kutatás területére eső, jelentős erőfeszítést igényel, ezért célszerű a fejlesztésbe olyan külön algoritmizálási projektszakaszt is beilleszteni, amely az elméleti alapok feltárását és az algoritmus elkészítését is magában foglalja.

szoftverfejlesztés mint k+f projektMitől K+F tevékenység a szoftverfejlesztés?

Az új ismeretek nem lehetnek kézenfekvőek, ezért az új ismeretek megszerzésére irányuló folyamat, bizonytalanságai miatt mindig kísérletezést igényel. A kutatás-fejlesztési tartalmú szoftverfejlesztések esetén is van terepe a kísérletezésnek: az elméleti modellünket reprezentáló algoritmus segítségével predikciót végzünk, majd a kapott adatot összehasonlítjuk a valóságban tapasztalt adattal. Az adott probléma kezelése és a prototípusként implementált algoritmus alkalmazhatósága ezekkel az összehasonlító elemzésekkel határozhatók meg. Ez sok esetben akár az algoritmus felülvizsgálatát, és újra fogalmazását is eredményezheti a kísérleti folyamathoz kapcsolódóan, amely egy körkörös algoritmizálási és tesztelési folyamathoz vezethet. A fejlesztési folyamat kísérleti szakaszát, időtartamát és erőforrásait ennek megfelelően érdemes tervezni.

Szoftver algoritmusok szerzői jogi nyilvántartásba vétele

A szoftverekkel kapcsolatban nincs nyilvános adatbázis, csak a problémákra és a megoldásukra irányuló szakirodalom áll rendelkezésre. Így jelentős bizonytalanság van a technika állásával és a probléma egyedi jellegével kapcsolatban. Ráadásul a fejlődési ütem is nagyon gyors, ezért nemcsak a programok, hanem az alapjaikat képező felismerések és algoritmusok is gyorsan elavulhatnak. A szoftverfejlesztések tervezése és megvalósítása ezért kutatás-fejlesztési szempontból kifejezetten nagy körültekintést és gyorsaságot igényel. Ennek részeként javasoljuk nemcsak a kész szoftverek, hanem az algoritmusok szerzői jogi nyilvántartásba vételét is. Ez hatékony megoldás lehet a párhuzamos fejlesztésekkel kapcsolatos szerzői jogi jogviták elkerüléséhez és hatékony kezeléséhez.

A szoftverfejlesztések K+F tanúsítása a pozitív elbirálás egyik fundamentuma

A hazai gyakorlatban a szoftverfejlesztések kutatás-fejlesztési besorolására még nincs széles körű gyakorlat. Célszerű ezért előre kutatás-fejlesztési tanúsításnak alávetni azokat a szoftverfejlesztési projekteket, amelyekkel kapcsolatban az adókedvezmények igénybevétele és/vagy támogatás felvétele is felmerül. Ez az eljárás az elvi alapok célirányos átgondolását, megszilárdítását és megfogalmazását is lehetővé teszi. Ez pedig a sikeres tanúsítás mellett, a hatékony megvalósításnak is eszköze lehet. Tapasztalatunk szerint a szoftverfejlesztési projektek ilyen módon történő áttekintése és tervezése még nem terjedt el a hazai gyakorlatban.

Társaságunk kilenc szoftverfejlesztési projekt
sikeres kutatás-fejlesztési tanúsításában vett részt az elmúlt 6 hónapban.

Ennek során gyakorlatot szereztünk a szoftverfejlesztési projektek célirányos megfogalmazásában és tervezésében. Forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben szoftverfejlesztési projektjét kutatás-fejlesztési projektté kívánja minősíteni, pályázna, vagy érvényesíteni szeretné az adókedvezményeket!

Kiss János József

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
Innovációs projekt finanszírozása
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása
Az inno" alt="Szellemi alkotás értéke" title="Szellemi alkotás értéke">
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír. Vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu