Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése

A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

 

Szellemi vagyon értéke

A szellemi vagyon értékelése a hétköznapok része

A szellemi vagyon értékelése Magyarországon sajnos gyermekcipőben jár. Pedig folyamatosan bővül azon vállalkozások köre, amelyek legfontosabb és/vagy egyetlen vagyontárgyának a saját fejlesztésű szellemi alkotásuk tekinthető (például egyedi szellemi alkotások megvalósítására létrehozott induló és/vagy start-up vállalkozások), ezért elemi érdekük fűződne a valós piaci érték megállapításához. A jelenleg népszerű vállalati kutatás-fejlesztési pályázatok eredményeinek vállalati vagyonban való megjelenítése sem lehetséges a kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként létrehozott szellemi alkotás vagyonértékelése nélkül. Lenne igény tehát a szellemi vagyon értékelésére, de megfelelő szakirodalom és gyakorlati módszertan hiányában, többnyire a szakemberek is csak széttárják a karjukat, vagy irreálisan költséges megoldást javasolnak.

Korszerű és célirányos szellemei vagyon, szellemi alkotás vagyonértékelési technológia

Társaságunk vállalatok részére nyújtott innováció menedzsment szolgáltatásai körében egyre gyakrabban szembesül ezzel a problémával, ezért olyan saját módszertan alakított ki, amely hatékonyan alkalmazható a szellemi vagyon leggyakoribb felhasználási területein (piaci érték megállapítása, apportálás, aktiválás a saját eszközök között). Módszertanunk fő jellemzői az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Szellemi vagyon értékeléseMinden esetben kvantitatív értékelési módszert alkalmazunk, tehát közvetlen számszerű pénzbeli értéket állapítunk meg az értékelés során. A lehetséges alternatívák közül mi a jövedelemalapú megközelítést tartjuk megfelelőnek, melynek során a szellemi alkotás hasznosításából származó diszkontált cash flow összegét (a szellemi alkotás jövedelemtermelő képességét) feleltetjük meg a szellemi alkotás piaci értékének. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhetők a releváns magyarországi adatbázisok hiányából adódó nehézségek. Másrészt a diszkontálás során jól érvényesíthetőek az adott szellemi alkotás piaci értékét közvetlenül érintő kockázatok.

A figyelembe veendő kockázatok körét öt tényezővel bővítettük ki: a szellemi alkotás kutatás-fejlesztési szempontú kidolgozottsági szintjével, a szellemi alkotás technológiai transzfer szemléletű rendelkezésére állási formájával, a tervezett üzleti hasznosításhoz igazodó jogi védelem formájával, a szellemi alkotás aktuális iparjogvédelmi helyzetével, valamint az üzleti hasznosítás alátámasztottságával. Ezeket a kockázatokat számszerűsítettük, és beépítettük – többnyire, de nem kizárólagosan – a diszkontálás folyamatába.

A vagyonértékelést minden esetben négy fős projektszervezettel végezzük. Ebben szakirányú műszaki/természettudományos (mérnök), vagyonértékelésben jártas közgazdasági, valamint felsőfokú iparjogvédelmi végzettségű szakember veszt részt. A vagyonértékelést a szellemi alkotások értékelésére szakosodott, társaságunktól és a szellemi alkotás tulajdonosától független könyvvizsgáló audittálja. Így biztosítható, hogy a lehetséges (műszaki, közgazdasági, iparjogvédelmi) kockázatok teljes körűen felmérésre és érvényesítésre kerüljenek, és az adatok és a módszerek teljes körűségét és helyénvalóságát egy külső szem ellenőrizze és megerősítse.

Társaságunk az így kialakított módszertant – a lehetséges keretek között – leegyszerűsítette. Ez lehetővé tette az értékelések viszonylag gyors és költséghatékony lebonyolítását. Ezt azért tartottuk fontosnak, mert a „szakértők” sok esetben misztikus ködbe burkolják az eljárásukat, és ennek megfelelően adatszolgáltatási és pénzügyi nehézségek elé állítják a lehetséges megrendelőket.

Szellemi vagyon értékelése költséghatékonyan, referenciákkal

Társaságunk sikeresen alkalmazta ezt a módszertant megrendelői hasznára és megelégedésére, szellemi apportálással, saját fejlesztésű szellemi alkotások mérlegben történő aktiválásával, és szellemi alkotások technológiai transzfer körében történő értékesítéséhez kapcsolódó ármeghatározással kapcsolatban is. Megállapításaink egyértelműek, és minden érintett fél számára elfogadhatóak voltak.
Ez pedig nagyban segítette megrendelőink üzleti céljai elérését.

Forduljon hozzánk bizalommal,
amennyiben szellemi alkotása felhasználása során vagyonértékelés lenne szükséges!

K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások
Az innovációs, k+f projekt alapját képező szellemi alkotásjogi védelemének biztosítása. Az iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások eredménye az innovációs projekt alapját képező szellemi alkotás és a tervezett hasznosítás jellegének megfelelő jogi védelem megszerzése.
Szellemi alkotás dokumentálása
A kutatás-fejlesztési eredménytermék teljes körű dokumentációjának létrehozása A szellemi alkotás részletes és célirányos dokumentálása alapfeltétele az innovációs és k+f projektek sikeres lezárásának, és későbbi hasznosításának..
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Innováció a gyakorlatban

A sikeres innováció gyakorlati megvalósítását célzó innováció menedzsment és az innováció menedzsment elemei alábbi információs füzetünkben részletesen megtekinthetőek.

Innováció menedzsment a gyakorlatban

Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu