Menüpontok

INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT

7.
lépés
Szellemi tulajdon meghatározása és dokumentálása

A kutatás-fejlesztési eredménytermék teljes körű dokumentációjának létrehozása
A szellemi alkotás részletes és célirányos dokumentálása alapfeltétele az innovációs és k+f projektek sikeres lezárásának, és későbbi hasznosításának..

 

iparjog, iparjogvédelmi szerződésRögzítsd a létrehozott szellemi alkotást,
hogy hosszú távon is hasznosítható legyen!

Funkciója A kutatás-fejlesztési eredménytermék teljes körű dokumentációjának létrehozása

Miért szükséges A kutatás-fejlesztési és innovációs projektek akkor zárhatók le sikeresen, ha a létrehozott eredménytermék minden lényeges eleme és része rögzítésre kerül. Az eredménytermékre vonatkozó dokumentáció alapján átlagos felkészültséggel rendelkező szakembernek önállóan is meg kell tudni valósítani az eredményterméket. Megfelelő dokumentáció nélkül az eredménytermék kockázatmentesen nem használható, hasznosításba nem adható.


Tartalma

  • Eredménytermék tartalmának megismerése
  • Javaslat a dokumentáció tartalmának és tartalmi elemeinek kialakítására
  • A tartalmi elemek összegyűjtése, összeszerkesztése
  • Egyértelmű azonosításhoz szükséges jogi feltételek megteremtése

Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Szellemi tulajdon meghatározása és dokumentálása
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
szellemi alkotás materializálás

Esettanulmányunk egy szellemi alkotás dokumetálásának esetét mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: Könnyűszerkezetes repülőgépek fejlesztésével foglalkozó partnerünk sikeresen fejezte be új modelljének fejlesztését, ezért rendelkezésére állt a repülési engedéllyel rendelkező prototípus repülőgép. Partnerünk külső finanszírozó partner bevonásával kívánta megteremteni a sorozatgyártáshoz szükséges pénzügyi feltételeket, és felmerült a létrehozott szellemi alkotásra vonatkozó jogok használatba adása is, lehetséges hasznosítási formaként. A tárgyalások megkezdéséhez mindkét esetben szükséges feltételként írták elő az érdeklődő üzleti partnerek a szellemi alkotásra vonatkozó dokumentáció megtekintésének és átvilágításának lehetőségét. Partnerünk nem rendelkezett ilyen dokumentációval.

FELADAT: Feladatunk a prototípusra, mint új szellemi termékre vonatkozó olyan dokumentáció összeállítására irányult, amely alapján a prototípus szerint repülőgépet szakember meg tudja valósítani, ezért alkalmas a létrehozott szellemi alkotás teljes körű bemutatására, a használat és/vagy a hasznosítás megkezdésére, folytatására.

EREDMÉNY: Társaságunk megismerte a szellemi alkotást, és átvilágította a rendelkezésre álló dokumentumokat. Ezek alapján meghatároztuk a célnak megfelelő dokumentáció tartalmi feltételeit. Ezt követően partnerünk aktív közreműködésével, 3 hónap alatt összeállítottuk a célnak megfelelő dokumentációt. Partnerünk a dokumentáció felhasználásával meg tudta kezdeni a szellemi alkotás tervezett hasznosításának előkészítését.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu