Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Tápszer cukrosoknak és rákosoknak

Előfordul, hogy az innovációt végző vállalkozás másként ítéli meg saját projektjét kutatás-fejlesztési (K+F) szempontból mint az jogszerűen optimális volna. Már csak ezért is érdemes K+F tanúsítást kérni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától (SZTNH), hiszen nem mindegy, hogy majd az adókedvezmények igénybevételénél, pályázati támogatásoknál, illetve egyéb pénzügyi/gazdasági előnyök igénybevételekor milyen lehetőségek állnak jogszerűen rendelkezésre. Az SZTNH részletesen és számszerűen meghatározza a projekt besorolását, és megítélése minden egyéb hivatalra nézve is kötelező érvényű határozat lesz.

Tápszer cukrosoknak, rákosoknak - kutatás, fejlesztés

A KFI törvény szerint a kutatásfejlesztés magába foglalja az alapkutatást, az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést. Gyógyászati tápszereket készítő partnerünk kísérleti fejlesztésnek tartotta projektjét, de az SZTNH csupán 19%-ban találta annak. 81%-ban alkalmazott kutatásnak minősítette. Az alkalmazott kutatással szemben elvárás, hogy annak eredményei közvetlenül csak egyetlen vagy korlátozott számú termék, eljárás, módszer vagy rendszer esetében legyenek hasznosak. A kísérleti fejlesztés eljárásként határozható meg, célja a kutatás során szerzett ismeretek gyakorlati alkalmazássá alakítása, beleértve a tesztelési és értékelési célú tevékenységeket is.

Fontos a K+F minősítés szempontjainak pontos meghatározása

Partnerünk a fejlesztéseit új, részben módosított terméknek tekintette, amelynek létrehozását kísérleti fejlesztésnek tartotta. Konkrétan egy már meglévő tápszerének összetételét Liponsavval kiegészítve és granulálva kívánta specializálni. Általában elmondható volt a projekt benyújtásakor, hogy a gyártók általánosan ajánlják a speciális, gyógyászati célú tápszereket, nem szűkítve egy-egy indikációra. Partnerünk ezzel szemben a Cisztergin nevű tápszere új variánsait egyrészt a Pt-alapú citosztatikumokkal való kezelést követően (pl. petefészek- és heredaganat esetén) mint a kemoterápiás kezelések után fellépő mellékhatásokat csökkentő/kompenzáló szerek, másrészt a diabétesz betegség mellett jelentkező látásromlás ellen kívánta alkalmazhatóvá tenni. Ez utóbbi területen egyáltalán nem használták korábban. Projektcél volt részben a meglévő szer kiegészítése a retinopátiás folyamatokat gátló liponsavval, másrészt a célkitúzéshez tartozott az új receptúra kapszulázott granulátum formátummá fejlesztése is.

A Glósz és társa Kft. segítségével benyújtott dokumentumokból jól kitűnik, hogy a projekt egyértelműen kimeríti az újszerűség követelményét, és a tervezett munkafázisokkal feloldható minden tudományos bizonytalanság. Ez egyrészt abból adódik, hogy eddig granulátum formában nem készítették a terméket, a szert eddig csak állatkísérletekben próbálták, látásromlás ellen egyáltalán nem alkalmazták, az eddigiektől eltérő formula alkalmazhatósága nem ismert. 

Egy K+F szempontú minősítés esetén a munkaszakaszokat egyenként is minősíti az SZTNH, majd átlagolja, adott esetben partnerünk javára. Így az új K+F minősítésnek köszönhetően partnerünk támogatási lehetőségei nagyban javultak, hiszen az SZTNH jogilag kötelezően figyelembe veendő új minősítése alapján a a projekt a 81% után partnerünk nagyobb összegű támogatásra lett jogosult, az adott projektrész esetén 35%-ról 60%-ra. Természetesen a minősítés okán a vállalkozás a K+F adókedvezmények igénybevételére is automatikusan jogosulttá vált.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Innovációs projekt finanszírozása
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu