Menüpontok
Híreink - innováció, kutatás-fejlesztés

Horkolásgátló okos ágy fejlesztése

Minden harmadik ember horkol és legalább ennyien kénytelenek elviselni azt. A lakosság túlnyomó többsége nem is tudja, hogy a nappali fáradtságának, álmosságának, vagy akár túlsúlyának, magas vérnyomásának, sőt akár cukorbetegségének okozója valójában egy olyan alvászavar tünetei lehetnek, amely kezelhető.

 

A jellegzetes hang úgy keletkezik, hogy alvás közben a garat összeszűkül, amikor az izmai ellazulnak. A kisebb helyen gyorsabban áramló levegő megrezegteti az ellazult szöveteket, ez eredményezhet jobb esetben halkan hortyogó, de akár harsányan trombitáló hangokat is. Addig nem kell aggódni, amíg alkalmanként és akkor sem túl hangosan horkol valaki. Akik már rendszeresen, hetente három éjszakánál többet hangoskodnak álmukban, azoknál már felléphetnek légzési nehézségek is, és számolni kell a légzéskimaradások okozta enyhe következményekkel. Aki már minden éjjel horkolva alszik, annál valószínűleg rendszeres légzéskimaradások (apnoék) is jelentkeznek, ami megszakítja a pihenés szempontjából fontos mélyalvást. Az apnoé önmagában nem életveszélyes állapot, hosszútávon azonban súlyos következményekkel jár. Nappali fáradékonyság, feledékenység, gyakori fejfájás mellett magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringési zavarok alakulhatnak ki, cukorbetegséget, agyvérzést, szívrohamot is okozhat. Statisztikai adatok szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél! Állhat még a pszichés problémák és a csökkenő nemi vágy hátterében is okként.

Bár az esetek nagy részében az apnoe kísérőjelensége a horkolás, mégsem a horkolás miatt kerülnek a betegek oxigénhiányos állapotba. A horkolás csökkentésére a műtéti lehetőségeken túl sokféle eszköz, készítmény is létezik, ezek időnként kissé bizarr megoldások. Van már horkolásgátló párna, állpánt, karóra, horkolásgátló cseppek, orrcsipeszek, orrtapaszok, orr- és garat spray-k, telefonra letölthető horkolásgátló applikációk, szájsebészeti protézisek, szájbetétek stb. Ezek sajnos általában csak átmenetileg hoznak javulást, mert többnyire a tüneteket kezelik, magát a kiváltó okot és magát a szövődményeket okozó oxigénhiányos állapotot nem. Ebben segít partnerünk fejlesztése, egy relaxációs ágyszett, amely diagnosztizálja az apnoet, csökkenti annak tüneteit, illetve kezeli a betegséget, miközben kényelmesen szundikál benne a korábban igencsak hangosan horpasztó ember.

Otthoni kezelőágy, ami diagnosztizál is

Az apnoé diagnosztizálására több klinikai módszer is létezik már, de alvásvizsgálatra jellemzően csak azok az emberek mennek el, akikben igen erős a gyanú, hogy komoly a baj és orvosi segítségre van szükségük. E súlyos szövődményekkel járó betegség kezelésére, a kiváltó ok megszűntetésére is egyre több megoldás születik, ezek közül a legújabb és legeredményesebb az akupunktúra, illetve elektroakupunktúra alkalmazása. Partnerünk fejlesztése egyesíti magában a modern orvosi diagnosztika vívmányait és a legújabb kezelési módszert. Olyan komplex orvostechnikai eszközt alkottak, amely otthoni körülmények között képes diagnosztizálni az apnoe-t, annak tüneteit csökkenteni, illetve magát a betegséget kezelni, mégpedig azonnali elektroakupunktúrával, úgy, hogy az elektrostimulációt kifejtő elektródák kényelmi textíliába integrálva kaptak elhelyezést, mindezt pedig egy esztétikus ágy funkciójaként. Az ágyat hotelekbe, lakossági felhasználásra, kórházakba és idősek otthonába szánják. A kifejlesztett rendszer felismeri az apnoe-t és a produkált tünetek alapján súlyossági kategóriába sorolja az egyént. Az ágy az apnoe súlyossági kategóriájának megfelelően különböző aktív válaszokat ad, aminek következtében az oxigénhiányos állapot megszűnik.

Családban maradó innováció

A teljes mértékben hazai családi vállalkozás 1991-ben indult, mára öt gyáregységgel üzemelő vállalatcsoport lett, amely világszerte vezető szerepet tölt be kereskedelmi berendezések tervezésében, gyártásában. Jelenleg is rokonok irányítják a cégcsoport különféle termelési egységeit, de sikerük titka nem csak a családi összefogásban rejlik. Praktikus gondolkodásuk és környezettudatosságuk mellett rugalmasan reagálnak az újabb és újabb kihívásokra, a vevői igényekre, és folyamatos innováció jellemzi őket. Legutóbbi fejlesztésükkel termékpalettájuk bővítésére törekedtek.

Bár létezik a piacon olyan okos ágynak nevezett termék, amely rendelkezik horkolásgátló rendszerrel, azonban az új fejlesztésű fekhely automatikusan képes a terápiás céllal történő beavatkozásra is, és mindezt az otthona kényelmében élvezheti bárki. Bizonyos, nem életveszélyes apnoe tünetekre az ágy elektromosan stimulál akupunktúrás pontokat. Több műszaki terület fejlesztésére is koncentrált egyszerre a projekt. Egyrészt a folyamatos légzésmonitoring megvalósításához módszeres kísérletekkel kiválasztották a szenzorok körét és azok helyét. Elvárásuk volt, hogy a teljes alváshossz alatt az apnoe diagnosztizálása 80%-os biztonsággal valósuljon meg. A központi egység, egy számítógép az alvás közben történt eseményeket három súlyossági kategóriába sorolja és tárolja azokat. Másrészt meghatározták a fekhelynek a különböző súlyosságú eseményekre adandó reakcióit. A stimulálandó akupunktúrás pontok és a stimuláció paramétereinek meghatározása is kísérleteket kellett lefolytatniuk. Itt az volt a cél, hogy az elektromos jel alakjának, áramerősségének, feszültségének, frekvenciájának és egyéb jellemzőit meghatározzák. Mindenképpen törekedtek arra, hogy a lehető legkényelmesebb módon legyenek elhelyezve a stimulációt indukáló elektródák. Azaz, nem csak az akupunktúrás pontok kijelölése történt meg, de a pontokat stimulálni képes elektródák elhelyezésének módja is.

Mivel mindezek az információk nem voltak elérhetőek, a projekt csak kutatás-fejlesztés (K+F) keretében volt megvalósítható. Még annak ellenére is, hogy a projekt keretein belül olyan mérnöki fejlesztésekre is sor kerül, amelyek nem tartalmaznak műszaki bizonytalanságot, azaz a mérnök köteles tudását képezik. A tünetek alapján különböző súlyossági kategóriákba sorolás után az ágy olyan beavatkozásokat is megvalósít, amelyek a technika állásának a részét képezik. Ilyenek a telefonon vagy interneten keresztül történő riasztások, a fekvő felület teljes egészének, illetve annak egy részének rezgő funkciójának aktiválása, a fej megemelése, oxigéndús levegőkörnyezet biztosítása a fej környékére, esetleg hanghatások alkalmazása.

Innen indultak

Az apnoe-t alvásvizsgálat során diagnosztizáló berendezéseket alapvetően két csoportra lehet osztani, de mindkettő korábban csak alvásegészségügyi központban megvalósuló alvásvizsgálattal volt elérhető, otthon nem. Egyik esetben a horkolást detektálják, a másik módszer, hogy a lélegzetvételek kimaradását figyelik, illetve ennek egy vagy több kísérőjelenségének a paramétereit mérik. A horkolás detektorok jelfeldolgozó szoftverekhez csatolása és lélegzetvétel hiányának megállapítását célzó eszközök kellőképpen összefonódtak az apnoe műszeres diagnosztizálása során. Ez azt jelenti, hogy a két módszert összekapcsolva nagyobb biztonsággal állítható fel diagnózis, mint ha csak az egyik fajta eljárást használnák. A kapcsolódó, különböző nyomásterápiás kezelések beállítása szintén csak klinikai körülmények között volt elérhető.

Olyan komplex orvostechnikai eszközt fejlesztettek tehát, amely otthoni körülmények között képes diagnosztizálni az apnoe-t, annak tüneteit csökkenteni, illetve magát a betegséget kezelni azonnali elektroakupunktúrával és mindezt egy kényelmes és esztétikus ágyba integrálva. Módszeres kísérletezésük első lépése a projekt előkészítése, a piacon kapható szenzorok közül a kutatási céloknak megfelelőek kiválasztása, valamint az orvostechnikai eszközt vezérlő számítógépes szoftver algoritmusának logikai meghatározása volt.

Következő lépésben a kísérleti elrendezésben működő, a funkcióvizsgálatokhoz szükséges mérések kivitelezésére alkalmas prototípus megépítése történt. Az eszköz egy diagnosztikai részből, egy „beavatkozó” részből, illetve a kettőt összekapcsoló központi egységből épül fel. Kísérleti úton meghatározták a kiválasztott szenzorok ágybeli helyét, az irodalomkutatás eredményeire támaszkodva beazonosították azokat az akupunktúrás pontokat, amelyek relevánsak lehetnek a beavatkozások szempontjából, illetve a beavatkozási módszerek azon csoportjait is leírták, amelyek az akupunktúrával nem hozhatók kapcsolatba, tehát nem képezték ennek a kutatás-fejlesztési projektnek a tárgyát, de ahhoz szorosan kapcsolódnak. Ezek után az elektroakupunktúrával megvalósuló stimuláció paramétereit határozták meg (feszültség, áramerősség, frekvencia, jelalak, stb.). Kiválasztották az alkalmas elektródákat, illetve azok tápellátását, majd a központi egységhez való csatolásukat. A „beavatkozó” részhez kapcsolódó algoritmusfejlesztés is ebben a munkafázisban történt, azaz a központi egységből a beavatkozást megvalósító részek felé történő vezérlés kifejlesztése, programozása. Ezen túl az elektroakupunktúrát megvalósító elektródák kényelmi ruhanemű(k)be és/vagy „kiegészítő(k)be” történő integrálása is ebben a munkaszakaszban történt. Az így kialakított prototípuson lehetett lefolytatni a funkcióvizsgálatokat.

Emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszereket és eszközöket csak szigorú rendeletek és minőségbiztosítási feltételek teljesítése esetén lehet élőlényeken is tesztelni. Ezért öt darab diagnosztizáló, nem hagyományos kezelést nyújtó nullszériás ágy építése következett, hogy a vonatkozó előírások szerinti sorozatgyártási képességet és biztonságot igazolni tudják. Megvalósult az új orvostechnikai eszközre vonatkozó műszaki dokumentáció véglegesítése, valamint előkészítették a kötelező klinikai vizsgálatokat.

A humán tesztelés kiterjedt a diagnosztikára, a kezelésre, illetve a betegség tüneteinek csökkentésére. A kórházban az apnoe-s betegeket a társaság által kifejlesztett ágyra fektették és figyelték a hatásokat, amelyeket folyamatosan eljuttattak partnerünknek. Ezek függvényében módosításokat hajtottak végre a termékeken, melyek a kórházaknál maradtak addig, amíg a célkitűzéseknek megfelelő, optimális megoldás meg nem született. A mérési jegyzőkönyveket folyamatosan vezették, amelyek a projektdokumentáció összeállításához elengedhetetlenek. Rögzítették a műszaki és pénzügyi-gazdasági információkat: a bizonylatokat feladatonként és költségtípusonként rendezték. Elvégezték a projekt dokumentáció véglegesítését, és a forgalomba hozatalhoz szükséges minősítéseket is beszerezték.

Partnerünk a Glósz és Társa Kft. segítségével nyújtotta be kérelmét a Szellemi Termékek Nemzeti Hivatalához (SZTNH) a projekt kutatás-fejlesztési szempontú (K+F) minősítését kérve. A beterjesztett dokumentumok alapján az SZTNH határozatban dönt a munkatervek minősítéséről. A határozat birtokában érvényesíthette partnerünk a K+F után járó adókedvezményeket és a vissza nem térítendő K+F támogatást. Jelentősen csökkentve ezzel a megvalósítás költségeit és kockázatát.

Glósz és Társa SYSTEM

Több mint 25 év értékteremtő tapasztalata a gyakorlatban – lépésről lépésre!

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése.
E" alt="Adókedvezmény igénybevétele" title="Adókedvezmény igénybevétele">
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Innovációs projektgenerálás
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu