Menüpontok
Híreink
2017-05-30

Tedej Zrt. - Proteomill – Termesztési és feldolgozási technológia, valamint mintaüzem kialakítása

A projekt célja Proteomill – lucerna alapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológia, valamint mintaüzem kialakítása.

 

A Tedej Zrt. jogelődjén keresztül 1949 óta folytat nagyüzemi mezőgazdasági tevékenységet. A társaság az élelmiszer előállítás teljes vertikumát lefedi, foglalkozik szántóföldi takarmány-termesztéssel, tápgyártással, állattenyésztéssel és hús értékesítésével. Évente 3000 t élő sertést, 500 t húsmarhát, 7 millió liter tejet állít elő saját termesztésű takarmányok felhasználásával.

Projekt célja lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység keretében és saját új generációs fehérje kinyerési technológiával 15-55%-os fehérjetartalmú takarmányokat, illetve takarmány alapanyagokat, ipari rostot és egyéb értékesíthető termékeket előállító, teljesen magyar innovációnak tekinthető üzem és agrotechnika kifejlesztése. Molekuláris nemesítéssel is támogatott célfajták bevezetésével a technológia 100-500 hektáron gazdaságossá válik. Az országos bevezetéshez szükséges tanácsadói hálózat és célzott támogatások mellett 2025-re 250-400 db, 150-500 hektáros üzem jöhet létre. A technológia felvázolt termelési sebességével kiváltható hazánk szójafehérje igényének 50%-ával egyenértékű szójaimportot. A projekt nagy hatással lesz a hazai és a nemzetközi növénytermesztés-állattenyésztés zöldítésére, fenntarthatóságára, jövedelmezőségére és alternatívát nyújthat a globális fehérjehiányra.

Projekt arra a tényre alapul, hogy az átlagos élő növényi szervezetben (pl. zöld lucerna) sokkal nagyobb az (élethez szükséges) fehérjék aránya, mint a reprodukciós célú magokban. A feltételezések szerint a növényi alapanyagbázis kutatásával és fejlesztésével, a betakarítás fejlesztésével, megfelelő üzemi technológiával, préseléssel és a kapott ún. zöldlé mikrohullámú kezelésével a levélfehérje kinyerése gazdaságossá, sőt kifejezetten nyereségessé tehető. Mivel a módszer és az üzemi szintű kifejlesztéshez szükséges adatok nem állnak rendelkezésre és a technika állása sem tartalmazza, szükséges, hogy a meglévő és a projekt során megszerzett ismereteket kombinálva a társaság kutatás-fejlesztési projektben érte el célját.  

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a kérelemben megjelölt projektet a tudományos kutatásról- fejlesztésről és innovációról szóló 2014 évi LXXVI. törvény 36 § - a (1) bekezdésben foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősíti.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e-minősítéssel összefüggésben a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014 évi LXXVI. törvény 38 § - a (1) bekezdésének b) pontjában foglaltak alapján a projekt kutatás-fejlesztési tevékenységének az arányát a következők szerint határozza meg: 100% kísérleti fejlesztés.

kutatás-fejlesztés

fehérje

takarmány

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
K+F minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások
Iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások lefolytatása
Az innovációs projekt alapját képező szellemi alkotásnak megfelelő jogi védelem megszerzése. Az iparjogvédelmi és szerzői jogi eljárások eredménye az innovációs projekt alapját képező szellemi alkotás és a tervezett hasznosítás jellegének megfelelő jogi védelem megszerzése.
Projektmenedzsment - innováció, K+F
Projektmenedzsment
Innovációs, K+F projektek célirányos, hatékony és szakszerű megvalósítása. A szolgáltatás tapasztalt szakemberekkel segíti a projektek célirányos, hatékony és szakszerű megvalósítását, az innovációs, K+F projekthez kapcsolódó területek támogatását.
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Kövessen minket a Facebookon!
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
K+F minősítés

Az alábbi esettanulmány egy fejlesztési projekt k+f tanúsítását mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: A mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó Agro Marketing ’95 Kft. kínálat bővítés céljából az intenzív haltermelés technológia fejlesztés keretében saját fejlesztésű vízlevegőztetési  technológia kifejlesztését határozta el. Az új eljárás alapötletei már íróasztalon feküdtek, a kutatás-fejlesztés elindítása előtt azonban a projektet kutatás-fejlesztési tevékenységnek(K+F tanúsítás) kellett minősíteni.

FELADATUNK: A megkeresést követően össze állítottuk a k+f stratégiát és kutatás-fejlesztés projektet, majd beadtuk a kérelmet a hivatalos k+f minősítés megszerzésére.

EREDMÉNY: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a minősítési kérelemben megjelölt projektet a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényben foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítette. Megnyílt az út a k+f pályázatokhoz és az adókedvezmények igénybe vételére.

K+F adókedvezmény

Az alábbi esettanulmány egy fejlesztési projekt k+f adókedvezmény igénybevételének esetét mutatja be.

ESET LEÍRÁSA: A vegyipari tevékenységet folytató Hungaro Chemicals Kft., az Észak-Alföldi Régióban, 2014-ben megvalósított egy K+F tanúsítvánnyal(K+F minősítés) kísérleti fejlesztésnek minősített beruházást. A fejlesztés teljes volumene 120 millió forint volt, amit 50 millió forint összegben technológia gépbeszerzést, 70 millió forint összegben termékszerkezetet érintő fejlesztéseket tartalmazott. A társaság a beruházást saját forrásokkal és beruházási hitellel finanszírozta, vissza nem térintendő támogatást nem kapott.

FELADATUNK: A megkeresést követően össze állítottuk a k+f stratégiát és kutatás-fejlesztés projektet, majd beadtuk a kérelmet a hivatalos k+f minősítés megszerzésére a k+f adókedvezmény igénybevételéhez.

EREDMÉNY: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a minősítési kérelemben megjelölt projektet a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvényben foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősítette. Megnyílt az út a k+f pályázatokhoz és a K+F adókedvezmények igénybe vételére.

Az innováció adókedvezménye

A sikeres innováció, kutatás-fejlesztést követően adókedvezmény igényelhető. A K+F+I adókedvezmény részletei alábbi információs füzetünkben részletesen megtekinthetőek.

Innováció, kutatás-fejlesztés adókedvezménye

Show the content of
The tax effects of innovations” presentation

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu