Menüpontok
Híreink
2017-05-22

Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés

Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

 

szoftver fejlesztés kutatás-fejlesztés keretében

Mire érdemes figyelemmel lenni ennek során?

A kutatás-fejlesztési tevékenység jellemzője, hogy olyan új ismeretek megszerzésére irányul, amelyek nem részei a technika állásának. A szoftverfejlesztések esetén ez akkor teljesül, ha a fejlesztés magja egy addig nem feltárt összefüggést leíró algoritmus meghatározása, és az implementálás csak szükséges kísérője ennek a munkának. A projekt kidolgozása során ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a probléma megfogalmazására, a tervezett megoldás elvi alapjainak, tehát az algoritmusra vonatkoztatható információ bemutatására: érintett független paraméterek, lehetséges értéktartományuk, feltételezett összefüggéseik. Mivel ezek feltárása sok esetben az alkalmazott kutatás területére eső, jelentős erőfeszítést igényel, ezért célszerű a fejlesztésbe olyan külön algoritmizálási projektszakaszt is beilleszteni, amely az elméleti alapok feltárását és az algoritmus elkészítését is magában foglalja.

szoftverfejlesztés mint k+f projektMitől K+F tevékenység a szoftverfejlesztés?

Az új ismeretek nem lehetnek kézenfekvőek, ezért az új ismeretek megszerzésére irányuló folyamat, bizonytalanságai miatt mindig kísérletezést igényel. A kutatás-fejlesztési tartalmú szoftverfejlesztések esetén is van terepe a kísérletezésnek: az elméleti modellünket reprezentáló algoritmus segítségével predikciót végzünk, majd a kapott adatot összehasonlítjuk a valóságban tapasztalt adattal. Az adott probléma kezelése és a prototípusként implementált algoritmus alkalmazhatósága ezekkel az összehasonlító elemzésekkel határozhatók meg. Ez sok esetben akár az algoritmus felülvizsgálatát, és újra fogalmazását is eredményezheti a kísérleti folyamathoz kapcsolódóan, amely egy körkörös algoritmizálási és tesztelési folyamathoz vezethet. A fejlesztési folyamat kísérleti szakaszát, időtartamát és erőforrásait ennek megfelelően érdemes tervezni.

Szoftver algoritmusok szerzői jogi nyilvántartásba vétele

A szoftverekkel kapcsolatban nincs nyilvános adatbázis, csak a problémákra és a megoldásukra irányuló szakirodalom áll rendelkezésre. Így jelentős bizonytalanság van a technika állásával és a probléma egyedi jellegével kapcsolatban. Ráadásul a fejlődési ütem is nagyon gyors, ezért nemcsak a programok, hanem az alapjaikat képező felismerések és algoritmusok is gyorsan elavulhatnak. A szoftverfejlesztések tervezése és megvalósítása ezért kutatás-fejlesztési szempontból kifejezetten nagy körültekintést és gyorsaságot igényel. Ennek részeként javasoljuk nemcsak a kész szoftverek, hanem az algoritmusok szerzői jogi nyilvántartásba vételét is. Ez hatékony megoldás lehet a párhuzamos fejlesztésekkel kapcsolatos szerzői jogi jogviták elkerüléséhez és hatékony kezeléséhez.

A szoftverfejlesztések K+F tanúsítása a pozitív elbirálás egyik fundamentuma

A hazai gyakorlatban a szoftverfejlesztések kutatás-fejlesztési besorolására még nincs széles körű gyakorlat. Célszerű ezért előre kutatás-fejlesztési tanúsításnak alávetni azokat a szoftverfejlesztési projekteket, amelyekkel kapcsolatban az adókedvezmények igénybevétele és/vagy támogatás felvétele is felmerül. Ez az eljárás az elvi alapok célirányos átgondolását, megszilárdítását és megfogalmazását is lehetővé teszi. Ez pedig a sikeres tanúsítás mellett, a hatékony megvalósításnak is eszköze lehet. Tapasztalatunk szerint a szoftverfejlesztési projektek ilyen módon történő áttekintése és tervezése még nem terjedt el a hazai gyakorlatban.

Társaságunk kilenc szoftverfejlesztési projekt
sikeres kutatás-fejlesztési tanúsításában vett részt az elmúlt 6 hónapban.

Ennek során gyakorlatot szereztünk a szoftverfejlesztési projektek célirányos megfogalmazásában és tervezésében. Forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben szoftverfejlesztési projektjét kutatás-fejlesztési projektté kívánja minősíteni, pályázna, vagy érvényesíteni szeretné az adókedvezményeket!

Kiss János József

szoftverfejlesztés

adókedvezmény

támogatás szoftverfejlesztéshez

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
Innovációs stratégia kialakítása
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
Innovációs projekt finanszírozása
Projekt finanszírozásának megteremtése
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Adókedvezmény igénybevétele
Adókedvezmények érvényesítése - K+F, innováció
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Kérjen ajánlatot!

Adatai megadásával Ön egyszerűen és gyorsan kérhet ajánlatot!

Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Kérjük, pipálja ki az alábbi mezőt!
Kövessen minket a Facebookon!

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu