Menüpontok
Híreink
2015-11-24

Kutatás-fejlesztés a konzerviparban: indukciós hőkezelés

A konzervipar elengedhetetlen technológiai folyamata az élelmiszer sterilizálása, amit túlnyomó többségében hevítéssel érnek el. A hagyományos hevítési eljárások energiapazarlása magas, ezért érdemes az indukciós eljárásokat is górcső alá venni, alkalmazhatóságukat kísérleti fejlesztés, vagy alkalmazott kutatás keretében vizsgálni.

 

A jelenleg alkalmazott hőkezelési-technológiáknak hatalmas az energiaigénye - gőz, vagy gáz - és jelentős a vízfelhasználása a víznek hő-közvetítő közegként való alkalmazása miatt. Ezen felül e vizes közeg miatt extra nagy energia ráfordítással jár a dobozok szárítása, és komoly környezetterhelést jelent a berendezések megóvása miatt alkalmazott vízlágyítók, vízkőkioldás gátlók és fertőtlenítőszerek használata.

K+F minősítés - konzervipar

A Szatmári Konzervgyár Kft. jól ismerve a problémakört belefogott egy olyan fejlesztési projektbe, ahol célként tűzték ki egy a konzerviparban széles körben alkalmazható új indukciós hőkezelési technológia kifejlesztést, amely alapvetően az ipar igényeire optimalizált.

A kifejlesztendő technológiánál további szempont volt a az automatizálhatóság, vagy automata feldolgozási sorokba illeszthetőség, az állandó és egyenletes minőség és a hagyományos konzervipari gyártósorokkal való kompatibilitás.

A fejlesztés során a konzervgyár mérnökei, fejlesztői integrálnák a nemzetközi tapasztalatokat, a szabadalmi iratokból megismert új műszaki megoldásokat és megcéloznának egy új gazdaságos hőkezelő technológiát a középpontban egy új indukciós alagút-pasztőr berendezéssel.

A megcélzott kísérleti fejlesztés keretében a tervezési feladatoktól indulóan, a kísérleti berendezések tesztelésén, kiértékelésén keresztül az új gyártástechnológia véglegesítéséig szeretnének eljutni a fejlesztők a több mint 1 milliárd forint költségű alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés projekttel.

A projekt terheinek mérséklése céljából a Szatmári Konzervgyár Kft. menedzsmentje úgy döntött, hogy mind pályázati forrást, mind k+f adókedvezményt szeretnének igénybe venni a projekthez ezért a Glósz és Társa Kft. szakembereinek segítségével az innovációs projekt stratégia kialakítását, a projekt előkészítését követően kérelmezték a fejlesztés kutatás-fejlesztés minősítését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

K+F tanúsítvány - konzervipar

Az SZTNH a professzionális előkészítésnek köszönhetően rövid idő alatt döntött és 30 napnál rövidebb idő alatt postázta a határozatot, amiben a vállalati fejlesztést K+F tevékenységnek minősítette, a projekt kutatás-fejlesztés tevékenységeinek arányát pedig 55% alkalmazott kutatásként és 45% kísérleti fejlesztésként rögzítette.

K+F minősítés

kísérleti fejlesztés

alkalmazott kutatás

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
Kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiai tervezés
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
Innovációs projektgenerálás
Kutatás-fejlesztési vagy innovációs projekt létrehozása
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Aktuális pályázatok

GINOP 1.2.1-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitás bővítő beruházásainak támogatása 5 - 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 1.2.2-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése 50 – 500 millió Ft közötti támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.1-15, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása 50 és 1000 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

VEKOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »
Kutatás-fejlesztés ? innováció

Hogyan határozható meg a kutatás-fejlesztés egy vállalkozás esetében? Milyen támogatások, pályázatok érhetőek el vállalalti innovációs, k+f projektek megvalósításához?
Alábbi kiadványunkban összefoglaltuk.

Innováció menedzsment a gyakorlatban

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu