Menüpontok


KFI projektmenedzsment 1

Kutatás-fejlesztési és innovációs projektek egyedi jellemzői

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek a fejlesztések egyedi jellemzőkkel rendelkező, önálló csoportjába sorolhatók, amelyekre vonatkozóan a nemzetközi gyakorlat és a magyar jogszabályozás is egyedi feltételeket (jellemzőket) határoz meg. Akik innováció menedzsmenttel kívánnak foglalkozni, azoknak célszerű ezeket a feltételeket megismerni, mivel a kutatás-fejlesztési és az innovációs projekteket célszerű ezeknek feltételeknek megfelelően létrehozni és bonyolítani.

Ebben a modulban először meghatározzuk a kutatás-fejlesztés és az innováció tartalmát, bemutatjuk ezek egymáshoz való kapcsolódását, adott esetben egymásra épülését. Ehhez áttekintjük a kutatás-fejlesztés három főtípusát, valamint azok tartalmi jellemzőit. Meghatározzuk az újdonság, a bizonytalanság és a módszeresség fogalmát.

Bemutatjuk és példákkal illusztráljuk ezek megjelenését mind a természettudományos, mind társadalomtudományi kutatás-fejlesztési projektekben. A modul elvégzése után azonosítani tudja, és meg tudja különböztetni a kutatás-fejlesztés és az innováció típusait. Tudni fogja, hogy milyen elvek és feltételek szerint kell egy fejlesztést megtervezni és lebonyolítani, hogy az kutatás-fejlesztésnek vagy innovációnak minősüljön.


A 3. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu