Menüpontok


KFI projektmenedzsment 4

A kutatás-fejlesztési projektek tervezése: eredménytermékek

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projekt tervezése során kiemelkedő jelentősége van az eredménytermékekkel kapcsolatos megfontolásoknak, mivel ezek biztosítják a célkitűzések teljes körű elérését, a tervezett hasznosítás kompromisszum-mentes megoldását.

Ebben a modulban azonosítjuk a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek lehetséges eredményeit, az eredmények megjelenési formáit, azaz az eredménytermékeket. Különbséget teszünk a projekt fizikai formában és elméleti szinten megjelenő eredménye között. Bemutatjuk a projekteredmények dokumentációban történő rögzítésének szükségességét és feltételeit, és az így létrehozásra kerülő dokumentációval szemben megfogalmazott igényeket. Tisztázzuk a know-how fogalmát és tartalmát. Átvesszük az eredmény érdemi tartalmából következően lehetséges, valamint a felhasználás módja szerint szükséges és elégséges védelemmel kapcsolatos megfontolásokat.

Áttekintjük a lehetséges/elvárt eredménytermékek projekt szerkezetére és munkatervére gyakorolt hatását. A modul elvégzését követően tudni fogja, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység során milyen eredmények jönnek létre, hogyan szükséges és érdemes ezeket rögzíteni és megjeleníteni. Milyen védelmi formák lehetségesek, és ezek kiválasztása során milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe vennie. Hogyan kell eljárnia a projekt munkatervének kialakítása során az lehetséges/elvárt eredménytermékek ismeretében.


A 6. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu