Menüpontok


KFI projektmenedzsment 4

A kutatás-fejlesztési projektek tervezése: eredménytermékek

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projekt tervezése során kiemelkedő jelentősége van az eredménytermékekkel kapcsolatos megfontolásoknak, mivel ezek biztosítják a célkitűzések teljes körű elérését, a tervezett hasznosítás kompromisszum-mentes megoldását.

Ebben a modulban azonosítjuk a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek lehetséges eredményeit, az eredmények megjelenési formáit, azaz az eredménytermékeket. Különbséget teszünk a projekt fizikai formában és elméleti szinten megjelenő eredménye között. Bemutatjuk a projekteredmények dokumentációban történő rögzítésének szükségességét és feltételeit, és az így létrehozásra kerülő dokumentációval szemben megfogalmazott igényeket. Tisztázzuk a know-how fogalmát és tartalmát. Átvesszük az eredmény érdemi tartalmából következően lehetséges, valamint a felhasználás módja szerint szükséges és elégséges védelemmel kapcsolatos megfontolásokat.

Áttekintjük a lehetséges/elvárt eredménytermékek projekt szerkezetére és munkatervére gyakorolt hatását. A modul elvégzését követően tudni fogja, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység során milyen eredmények jönnek létre, hogyan szükséges és érdemes ezeket rögzíteni és megjeleníteni. Milyen védelmi formák lehetségesek, és ezek kiválasztása során milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe vennie. Hogyan kell eljárnia a projekt munkatervének kialakítása során az lehetséges/elvárt eredménytermékek ismeretében.


A 6. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu