Menüpontok


KFI projektmenedzsment 4

A kutatás-fejlesztési projektek tervezése: eredménytermékek

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projekt tervezése során kiemelkedő jelentősége van az eredménytermékekkel kapcsolatos megfontolásoknak, mivel ezek biztosítják a célkitűzések teljes körű elérését, a tervezett hasznosítás kompromisszum-mentes megoldását.

Ebben a modulban azonosítjuk a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek lehetséges eredményeit, az eredmények megjelenési formáit, azaz az eredménytermékeket. Különbséget teszünk a projekt fizikai formában és elméleti szinten megjelenő eredménye között. Bemutatjuk a projekteredmények dokumentációban történő rögzítésének szükségességét és feltételeit, és az így létrehozásra kerülő dokumentációval szemben megfogalmazott igényeket. Tisztázzuk a know-how fogalmát és tartalmát. Átvesszük az eredmény érdemi tartalmából következően lehetséges, valamint a felhasználás módja szerint szükséges és elégséges védelemmel kapcsolatos megfontolásokat.

Áttekintjük a lehetséges/elvárt eredménytermékek projekt szerkezetére és munkatervére gyakorolt hatását. A modul elvégzését követően tudni fogja, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység során milyen eredmények jönnek létre, hogyan szükséges és érdemes ezeket rögzíteni és megjeleníteni. Milyen védelmi formák lehetségesek, és ezek kiválasztása során milyen szempontokat kell és érdemes figyelembe vennie. Hogyan kell eljárnia a projekt munkatervének kialakítása során az lehetséges/elvárt eredménytermékek ismeretében.


A 6. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu