Menüpontok


KFI projektmenedzsment 3

A kutatás-fejlesztési projektek tervezése: munkaterv létrehozása

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek tervezésének második része a munkaterv létrehozása. A munkatervnek tükröznie kell a kutatás-fejlesztési tevékenység tervezett formájának és a projekt elméleti alapjainak megfelelő tudományos módszertant, számba kell vennie, és meg kell jelentenie a projekt tervezett feltételekkel történő megvalósításához szükséges és elégséges erőforrásokat, valamint felhasználásuk tervezett rendszerét.

Ebben a modulban azt mutatjuk be, hogy a munkaterv elkészítése során hogyan célszerű eljárni. Először áttekintjük a projekt elméleti alapjai és a munkaterv között lehetséges és szükséges kapcsolódási pontokat, főként azokra a gyakorlati szempontokra helyezve a hangsúlyt, amelyeket érvényesíteni kell a munkaterv kialakítása során. Átvesszük a munkaterv részeit a következő szerint: feladatterv, részvevők köre (projekt team, lehetséges kutatás-fejlesztési szolgáltatók és alvállalkozók), szükséges anyagok és eszközök, szükséges szolgáltatások, megvalósítás időtartama. Áttekintjük, és gyakorlati példán bemutatjuk a feladatok és az erőforrások egymáshoz rendezésének elveit és gyakorlatát.

Bemutatjuk a megvalósítási költségek és az ezeket finanszírozó pénzügyi források tervezésének feltételeit és gyakorlatát. Elemezzük a projektek szerkezetét a költség- és a forráskorlátok alapján. A modul elvégzését követően alkalmazni tudja a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek munkatervének felállításával kapcsolatos módszertani alapokat, és adott esetben el is tudja készíteni a munkatervet.


Az 5. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu