Menüpontok


KFI projektmenedzsment 3

A kutatás-fejlesztési projektek tervezése: munkaterv létrehozása

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek tervezésének második része a munkaterv létrehozása. A munkatervnek tükröznie kell a kutatás-fejlesztési tevékenység tervezett formájának és a projekt elméleti alapjainak megfelelő tudományos módszertant, számba kell vennie, és meg kell jelentenie a projekt tervezett feltételekkel történő megvalósításához szükséges és elégséges erőforrásokat, valamint felhasználásuk tervezett rendszerét.

Ebben a modulban azt mutatjuk be, hogy a munkaterv elkészítése során hogyan célszerű eljárni. Először áttekintjük a projekt elméleti alapjai és a munkaterv között lehetséges és szükséges kapcsolódási pontokat, főként azokra a gyakorlati szempontokra helyezve a hangsúlyt, amelyeket érvényesíteni kell a munkaterv kialakítása során. Átvesszük a munkaterv részeit a következő szerint: feladatterv, részvevők köre (projekt team, lehetséges kutatás-fejlesztési szolgáltatók és alvállalkozók), szükséges anyagok és eszközök, szükséges szolgáltatások, megvalósítás időtartama. Áttekintjük, és gyakorlati példán bemutatjuk a feladatok és az erőforrások egymáshoz rendezésének elveit és gyakorlatát.

Bemutatjuk a megvalósítási költségek és az ezeket finanszírozó pénzügyi források tervezésének feltételeit és gyakorlatát. Elemezzük a projektek szerkezetét a költség- és a forráskorlátok alapján. A modul elvégzését követően alkalmazni tudja a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek munkatervének felállításával kapcsolatos módszertani alapokat, és adott esetben el is tudja készíteni a munkatervet.


Az 5. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu