Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 4

Kutatás-fejlesztési projektek finanszírozásával kapcsolatos kérdések

A kutatás-fejlesztési projektek a legritkább esetben valósulnak saját forrás felhasználásával. Ez részben az ilyen projektek jelentős forrásigényére, részben pedig a megvalósítás kockázatát csökkentő, a megtérülést javító kedvezményes forráslehetőségekre vezethető vissza. Ebben a fejezetben áttekintjük a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek finanszírozásával kapcsolatos alapvetéseket, valamint a külső források bevonásához szükséges főbb tennivalókat.

Először áttekintjük a forrásigény tervezéséhez szükséges alapismereteket. Ehhez átismételjük a kutatás-fejlesztési projektek munkatervének összeállításával kapcsolatos ismereteket, különösen a feladatterv, a várható kiadások és ráfordítások szempontjából, hogy a megvalósításhoz szükséges forrásigény megállapítható legyen. Ezt követően meghatározzuk a forrásszerkezettel kapcsolatos feltételezéseket, a saját és a külső forrás arányával kapcsolatos előírásokat. Kitérünk a saját forrás lehetséges rendelkezésére állásának típusaira.

Áttekintjük a lehetséges külső források körét, valamint azok főbb jellemzőit, különösen a hitelfelvétellel, a vissza nem térítendő támogatásokkal, valamint a kockázati befektetésekkel kapcsolatos megfontolásokra. Ezt követően bemutatjuk azon alapvető intézkedések körét, amelyek szükségesek a hitelfelvétel és/vagy a vissza nem térítendő támogatásokra irányuló pályázatok, illetve a tőkebefektetések előkészítése, valamint az ezek megszerzésére irányuló forrásbevonási eljárások során. Ennek során áttekintjük az üzleti tervezéssel kapcsolatos megfontolásokat, a lehetséges biztosítékok és vállalások körét (kovenánsok). Végül röviden áttekintjük a pénzpiacon aktuálisan elérhető külső pénzügyi forrásokat. A modul elvégzése után tudni fogja, hogy hogyan kell meghatározni a megvalósításra tervezett projekt forrásigényét, megismeri a bevonható külső pénzügyi források típusait. Tudni fogja, hogy hogyan kell felkészülnie és eljárnia az adott külső pénzügyi forrás megszerzéséhez. 


A 10. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu