Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 4

Kutatás-fejlesztési projektek finanszírozásával kapcsolatos kérdések

A kutatás-fejlesztési projektek a legritkább esetben valósulnak saját forrás felhasználásával. Ez részben az ilyen projektek jelentős forrásigényére, részben pedig a megvalósítás kockázatát csökkentő, a megtérülést javító kedvezményes forráslehetőségekre vezethető vissza. Ebben a fejezetben áttekintjük a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek finanszírozásával kapcsolatos alapvetéseket, valamint a külső források bevonásához szükséges főbb tennivalókat.

Először áttekintjük a forrásigény tervezéséhez szükséges alapismereteket. Ehhez átismételjük a kutatás-fejlesztési projektek munkatervének összeállításával kapcsolatos ismereteket, különösen a feladatterv, a várható kiadások és ráfordítások szempontjából, hogy a megvalósításhoz szükséges forrásigény megállapítható legyen. Ezt követően meghatározzuk a forrásszerkezettel kapcsolatos feltételezéseket, a saját és a külső forrás arányával kapcsolatos előírásokat. Kitérünk a saját forrás lehetséges rendelkezésére állásának típusaira.

Áttekintjük a lehetséges külső források körét, valamint azok főbb jellemzőit, különösen a hitelfelvétellel, a vissza nem térítendő támogatásokkal, valamint a kockázati befektetésekkel kapcsolatos megfontolásokra. Ezt követően bemutatjuk azon alapvető intézkedések körét, amelyek szükségesek a hitelfelvétel és/vagy a vissza nem térítendő támogatásokra irányuló pályázatok, illetve a tőkebefektetések előkészítése, valamint az ezek megszerzésére irányuló forrásbevonási eljárások során. Ennek során áttekintjük az üzleti tervezéssel kapcsolatos megfontolásokat, a lehetséges biztosítékok és vállalások körét (kovenánsok). Végül röviden áttekintjük a pénzpiacon aktuálisan elérhető külső pénzügyi forrásokat. A modul elvégzése után tudni fogja, hogy hogyan kell meghatározni a megvalósításra tervezett projekt forrásigényét, megismeri a bevonható külső pénzügyi források típusait. Tudni fogja, hogy hogyan kell felkészülnie és eljárnia az adott külső pénzügyi forrás megszerzéséhez. 


A 10. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu