Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 3

A kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények

A kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység az átlagos vállalati fejlesztésnél lényegesen nagyobb kockázattal jár, ezért a projektgazdák törekednek a megvalósítás és a megtérülés kockázatát csökkentő összes lehetséges kedvezmény igénybevételére. A magyar jogszabályok, adókedvezmények nyújtásával támogatják a kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Ebben a modulban bemutatjuk a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények, működésük és érvényesítésük rendszerét. Először áttekintjük az aktuális jogszabályi környezetet. Ez követően részletesen bemutatjuk az igénybevételhez szükséges feltételeket, különösen: milyen adózó, milyen feltételek teljesülése mellett, mikor és hogyan vehet igénybe, milyen adókedvezményeket. Ennek során bemutatjuk a kutatás-fejlesztési projektek három lehetséges formáját az adókedvezmények szempontjából, elemezzük a kutatás-fejlesztési projekt adókedvezmények szempontjából elszámolható kiadásait. Kitérünk a kutatás-fejlesztési szolgáltatási és konzorciumi megállapodások sajátosságaira.

Bemutatjuk a kutatás-fejlesztési tanúsítás rendszerét, és az adózói kockázat csökkentésében betöltött szerepét. Majd példákon számszerűsítjük az elérhető megtakarítások rendszerét, ezek kutatás-fejlesztési projekt megtérülésére gyakorolt számszerű hatását. Végül gyakorlati módszertan adunk a kedvezmény igénybevételéhez szükséges és célszerű eljárás lebonyolítására. A modul elvégzése után ismerni fogja a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények rendszerét, az igénybevételhez szükséges feltételeket, és megismer egy, a kockázatmentes igénybevételhez szükséges gyakorlati praktikumot.


A 9. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
  • Gyorsított képzés adószakértőknek: Innováció Menedzsment adózási szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu