Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 3

A kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények

A kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység az átlagos vállalati fejlesztésnél lényegesen nagyobb kockázattal jár, ezért a projektgazdák törekednek a megvalósítás és a megtérülés kockázatát csökkentő összes lehetséges kedvezmény igénybevételére. A magyar jogszabályok, adókedvezmények nyújtásával támogatják a kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Ebben a modulban bemutatjuk a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények, működésük és érvényesítésük rendszerét. Először áttekintjük az aktuális jogszabályi környezetet. Ez követően részletesen bemutatjuk az igénybevételhez szükséges feltételeket, különösen: milyen adózó, milyen feltételek teljesülése mellett, mikor és hogyan vehet igénybe, milyen adókedvezményeket. Ennek során bemutatjuk a kutatás-fejlesztési projektek három lehetséges formáját az adókedvezmények szempontjából, elemezzük a kutatás-fejlesztési projekt adókedvezmények szempontjából elszámolható kiadásait. Kitérünk a kutatás-fejlesztési szolgáltatási és konzorciumi megállapodások sajátosságaira.

Bemutatjuk a kutatás-fejlesztési tanúsítás rendszerét, és az adózói kockázat csökkentésében betöltött szerepét. Majd példákon számszerűsítjük az elérhető megtakarítások rendszerét, ezek kutatás-fejlesztési projekt megtérülésére gyakorolt számszerű hatását. Végül gyakorlati módszertan adunk a kedvezmény igénybevételéhez szükséges és célszerű eljárás lebonyolítására. A modul elvégzése után ismerni fogja a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények rendszerét, az igénybevételhez szükséges feltételeket, és megismer egy, a kockázatmentes igénybevételhez szükséges gyakorlati praktikumot.


A 9. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
  • Gyorsított képzés adószakértőknek: Innováció Menedzsment adózási szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu