Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 2

A kutatás-fejlesztési eredmények (szellemi alkotások) értékelése

A kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység jellemzője, hogy a sikeres projektek során létrehozott szellemi alkotások (eredménytermékek) valós piaci értéke eltérhet az előállításuk során felmerülő kiadásoktól, ezért fokozott igény merül fel a valós piaci érték megállapítására irányuló értékelés iránt. A kutatás-fejlesztési eredmények vállalati eszközként történő nyilvántartásba vételének is feltétele a valós piaci érték megállapítása.

Ebben a modulban bemutatjuk a piaci érték megállapítására vonatkozó ismereteket, valamint az általunk kialakított módszertant. Először áttekintjük a szellemi alkotások értékelésével kapcsolatos alapfogalmakat, különös tekintettel az értéket befolyásoló tényezőkre: kidolgozottsági szint, jogi védelem helyzete, technikai állása és konkurens megoldások, eredménytermékek piaci helyzete, üzleti hasznosítás lehetőségei és helyzete, felmerült kiadások dokumentáltsága.

Bemutatjuk és elemezzük a jelenleg ismert és alkalmazott értékelési módszereket (kvalitatív és kvantitatív módszerek). Ezek közül kiemeljük a jövedelemalapú értékelési módszert, és bemutatjuk az alkalmazásához szükséges feltételeket. Különösen az üzleti tervvel és a jövőbeni pénzárammal kapcsolatos szempontokat, a piaci értékkel kapcsolatos kockázatok számszerűsítését, a számszerű piaci érték meghatározását. Áttekintjük az értékelési dokumentáció tartalmával kapcsolatos igényeket. Bemutatjuk az értékeléssel szembeni jogszabályi előírásokat. A modul elvégzése után ismerni fogja a szellemi alkotások értékelési lehetőségeit, a jelenleg alkalmazott módszertanokat, az értékelést befolyásoló érdemi tényezőket, az értékelési dokumentáció tartalmi feltételeit, valamint az értékeléssel kapcsolatos, a felhasználás során felmerülő jogszabályi előírásokat.


A 8. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
  • Innováció Menedzsment vezetőképzés: Gyorsított képzés vezetőknek
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu