Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 2

A kutatás-fejlesztési eredmények (szellemi alkotások) értékelése

A kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység jellemzője, hogy a sikeres projektek során létrehozott szellemi alkotások (eredménytermékek) valós piaci értéke eltérhet az előállításuk során felmerülő kiadásoktól, ezért fokozott igény merül fel a valós piaci érték megállapítására irányuló értékelés iránt. A kutatás-fejlesztési eredmények vállalati eszközként történő nyilvántartásba vételének is feltétele a valós piaci érték megállapítása.

Ebben a modulban bemutatjuk a piaci érték megállapítására vonatkozó ismereteket, valamint az általunk kialakított módszertant. Először áttekintjük a szellemi alkotások értékelésével kapcsolatos alapfogalmakat, különös tekintettel az értéket befolyásoló tényezőkre: kidolgozottsági szint, jogi védelem helyzete, technikai állása és konkurens megoldások, eredménytermékek piaci helyzete, üzleti hasznosítás lehetőségei és helyzete, felmerült kiadások dokumentáltsága.

Bemutatjuk és elemezzük a jelenleg ismert és alkalmazott értékelési módszereket (kvalitatív és kvantitatív módszerek). Ezek közül kiemeljük a jövedelemalapú értékelési módszert, és bemutatjuk az alkalmazásához szükséges feltételeket. Különösen az üzleti tervvel és a jövőbeni pénzárammal kapcsolatos szempontokat, a piaci értékkel kapcsolatos kockázatok számszerűsítését, a számszerű piaci érték meghatározását. Áttekintjük az értékelési dokumentáció tartalmával kapcsolatos igényeket. Bemutatjuk az értékeléssel szembeni jogszabályi előírásokat. A modul elvégzése után ismerni fogja a szellemi alkotások értékelési lehetőségeit, a jelenleg alkalmazott módszertanokat, az értékelést befolyásoló érdemi tényezőket, az értékelési dokumentáció tartalmi feltételeit, valamint az értékeléssel kapcsolatos, a felhasználás során felmerülő jogszabályi előírásokat.


A 8. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
  • Rövid idejű képzés projektmenedzsereknek: Innovációs Projektmenedzser
  • Innováció Menedzsment vezetőképzés: Gyorsított képzés vezetőknek
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu