Menüpontok


KFI projektek számviteli és pénzügyi vonatkozásai 1

A kutatás-fejlesztési projektek számviteli sajátosságai

A kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósítása során, a nyomon követés és a nyilvántartás lehetséges és szükséges eszközei a számviteli nyilvántartások. Ebben a modulban a projektek megvalósítása során megszerzett tapasztalatok alapján mutatjuk be a számviteli nyilvántartásokkal kapcsolatos megfontolásokat, valamint az ezek értelmezéséhez, gyakorlatban való alkalmazásához szükséges fogalmakat.

Először megismerjük a saját tevékenységi körben végrehajtott kutatás-fejlesztési tevékenység fogalmát és jellemzőit. Azonosítjuk a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység során felmerülő kiadások típusait, számviteli jellemzőit (beruházási kiadások, költségek és ráfordítások), ezeket összekapcsoljuk az innovációs projektek tervezése során bemutatott munkatervvel. Módszertant mutatunk, a kutatás-fejlesztési folyó kiadások számviteli nyilvántartási rendszerének kialakítására a kettős könyvvitel rendszerében. Szempontokat adnunk a kutatás-fejlesztési eredmények eszközként való nyilvántartására, vagy a felmerülő kiadások költségként és/vagy ráfordításként történő elszámolására.

Bemutatjuk az eszközként történő nyilvántartás (aktiválás) feltételeit. Azonosítjuk a kutatás-fejlesztési eredmények hasznosítási módjait, valamint az ezekből származó bevételek típusai. Módszertant mutatunk az így keletkezett bevételek számviteli nyilvántartására, a számviteli politika célszerű módosítására. Bemutatjuk a projektdosszié tartalmi feltételeit, a projektdosszié a munkaterv és a számviteli nyilvántartások összefüggéseit, rámutatunk kialakítása és a vezetése előnyeire. A modul elvégzése után ismerni fogja a kutatás-fejlesztési tevékenység, és a létrejött eredménytermékek számviteli nyilvántartásának sajátosságait, megismer egy általunk javasolt módszertant a projekt kiadások és bevételek számviteli nyilvántartására, a projekt adminisztrálását támogató projektdosszié-rendszer kialakítására és vezetésére.


A 7. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés pénzügyi szakértőknek: Innováció Menedzsment pénzügyi-számviteli szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu