Menüpontok


KFI projektek iparjogvédelmi és szerzői jogi vonatkozásai 4

Eredménytermékek hasznosításának iparjogvédelmi eszközei

A kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek eredménytermékei, akár egymással párhuzamosan, többféle módon kerülhetnek hasznosításra. Ebben a fejezetben áttekintjük a hasznosítás lehetséges formáit, és azokat az iparjogvédelmi eszközöket, amelyek támogatják az adott hasznosítási módot. Először meghatározzuk a hasznosítás lehetséges formáit, különös tekintettel a szellemi alkotás saját tevékenység körében történő közvetlen használatára (felhasználására), valamint az eredménytermék, mint szellemi alkotásra vonatkozó vagyoni jogok hasznosítására.

Meghatározzuk a szellemi termékről rendelkezésre álló, valamint a hatékony hasznosításhoz szükséges adatok és információk körét, különös tekintettel az ezekre vonatkozó dokumentációs igényre, valamint a hasznosításhoz kapcsolódó, akár önálló bevételt is biztosító szolgáltatásokra. Értelmezzük a know-how fogalmát a védelem és a technológiai transzfer szempontjából. Megvizsgáljuk a hasznosítás tervezett formája, és az iparjogvédelem/szerzői jog keretében megszerezhető oltalmi formák kapcsolatát, miközben kitérünk a titokvédelemre, és a megszerzett jogok fenntartásával kapcsolatos feladatokra. Áttekintjük a szellemi alkotásokra vonatkozó vagyoni jogok hasznosításának két fő típusát.

Azonosítjuk az ehhez szükséges szerződések formáit, tartalmi elemeit, regisztrációjukat a hivatalos nyilvántartásokban. Hosszasabb elidőzünk a használatba adással kapcsolatos érdemi feltételekkel részleteinek megismerésével. A modul elvégzése után átfogó képe lesz a kutatás-fejlesztési folyamatban létrehozásra kerülő eredménytermékek lehetséges hasznosítási formáiról, az ezekhez kapcsolódó feltételekkel és szabályokról, a tervezett hasznosítási mód és az iparjogvédelmi oltalmi formák kapcsolatáról, a hasznosításhoz kapcsolódó leggyakoribb iparjogvédelmi szerződések formáiról, lehetséges és ajánlott tartalmáról. 


A 14. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu