Menüpontok


KFI projektek iparjogvédelmi és szerzői jogi vonatkozásai 3

Kutatás-fejlesztési tanúsítás szerepe a KFI projektek megvalósításában

A kutatás-fejlesztési tanúsítás a projektek közigazgatási eljárásban kérhető előminősítése, melynek nagy szerepe lehet a projektek szakszerű tervezésének támogatásában, az adókedvezményekhez kapcsolódó adózói kockázatok előzetes csökkentésében. Nem kötelező, de valójában erősen ajánlott. Ebben a modulban minden lényeges információt megkap a kutatás-fejlesztési tanúsítási eljárásról. Először áttekintjük a kutatás-fejlesztési tanúsítás történetét, jelenlegi jogszabályi hátterét. Megismerjük a kutatás-fejlesztési tanúsítás típusait, a lehetséges határozati formákat és azok tartalmát. Áttekintjük az eljárási rendet, a határidőket, a jogorvoslati lehetőségeket.

Bemutatjuk az eljárás lefolytatására irányuló kérelmi dokumentáció kötelező és ajánlott elemeit. Áttekintjük a kérelem tartalmát, ennek kapcsolódódását a kutatás-fejlesztési projekt elméleti és a munkatervéhez, miközben átismételjük a kutatás-fejlesztési projekt elméleti alapjainak és munkatervének létrehozásával kapcsolatos alapismereteket. Bemutatjuk a kutatás-fejlesztési tanúsítás szerepét és helyét a kutatás-fejlesztési projektek megvalósítási folyamatában, az adóigazgatási eljárásokban, a vissza nem térítendő támogatások megszerzésére irányuló pályázati eljárásban.

A modul elvégzése után ismerni fogja a kutatás-fejlesztési tanúsítási eljárás lebonyolítási rendszerét, az eljárás lefolytatásához szükséges dokumentációk tartalmát és elkészítési szabályait, valamint a kutatás-fejlesztési tanúsítás, kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, adóigazgatási eljárásokban és a pályázati folyamatban betöltött szerepét.


A 13. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu