Menüpontok


Iparjogvédelmi kutatások formái és szerepe a KFI projektek megvalósításban 

Iparjogvédelmi kutatások formái és szerepe a KFI projektek megvalósításban 

Az iparjogvédelmi dokumentációk olyan széles körű és nyilvános adatbázisok, amelyek célirányos felhasználásával nagymértékben javítható a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósításának sikeressége, ezért ennek a modulnak a célja az ehhez szükséges bevezető ismeretek átadása. Először megismerjük az iparjogvédelmi eljárások nyilvánossággal kapcsolatos legfontosabb szabályait: melyik oltalmi forma esetén, melyik időpontban, milyen dokumentumokra alapozva, milyen információkat hoznak nyilvánosságra. Ezt követően áttekintjük a kutatás szempontjából legfontosabb magyar és nemzetközi iparjogvédelmi adatbázisokat.

Bemutatjuk ezek tartalmát, kereshetőségét. Kitérünk a Nemzetközi Szabadalmi Osztályozás rendszerére, kutatás során történő felhasználására. Megismerjük az újdonság, a szabadalmazhatóság, a jogérvényesség és a szabadalomtisztaság fogalmát. Áttekintjük ezek szerepét a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósítási folyamatában, valamint a létrejött eredménytermékek hasznosításában. Megismerjük a kutatási jelentések típusait, ezek tartalmát, értelmezését. Áttekintjük azokat a szervezeteket és szolgáltatókat, akik bevonásával a kutatások hivatalossá tehetők.

Végül elemezzük az iparjogvédelmi kutatások kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósításában lehetséges és szükséges szerepét. A modul elvégzése után érteni fogja az iparjogvédelmi kutatások kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósításában betöltött szerepét. Megismeri a kutatásokkal kapcsolatos alapfogalmakat, lebonyolításuk rendszerét. Szert tesz azokra az ismeretekre, amelyek alapján kutatást végezhet, vagy a célnak megfelelő kutatási megbízást adhat.


A 12. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu