Menüpontok


Iparjogvédelmi kutatások formái és szerepe a KFI projektek megvalósításban 

Iparjogvédelmi kutatások formái és szerepe a KFI projektek megvalósításban 

Az iparjogvédelmi dokumentációk olyan széles körű és nyilvános adatbázisok, amelyek célirányos felhasználásával nagymértékben javítható a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósításának sikeressége, ezért ennek a modulnak a célja az ehhez szükséges bevezető ismeretek átadása. Először megismerjük az iparjogvédelmi eljárások nyilvánossággal kapcsolatos legfontosabb szabályait: melyik oltalmi forma esetén, melyik időpontban, milyen dokumentumokra alapozva, milyen információkat hoznak nyilvánosságra. Ezt követően áttekintjük a kutatás szempontjából legfontosabb magyar és nemzetközi iparjogvédelmi adatbázisokat.

Bemutatjuk ezek tartalmát, kereshetőségét. Kitérünk a Nemzetközi Szabadalmi Osztályozás rendszerére, kutatás során történő felhasználására. Megismerjük az újdonság, a szabadalmazhatóság, a jogérvényesség és a szabadalomtisztaság fogalmát. Áttekintjük ezek szerepét a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek megvalósítási folyamatában, valamint a létrejött eredménytermékek hasznosításában. Megismerjük a kutatási jelentések típusait, ezek tartalmát, értelmezését. Áttekintjük azokat a szervezeteket és szolgáltatókat, akik bevonásával a kutatások hivatalossá tehetők.

Végül elemezzük az iparjogvédelmi kutatások kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósításában lehetséges és szükséges szerepét. A modul elvégzése után érteni fogja az iparjogvédelmi kutatások kutatás-fejlesztési és innovációs projektek megvalósításában betöltött szerepét. Megismeri a kutatásokkal kapcsolatos alapfogalmakat, lebonyolításuk rendszerét. Szert tesz azokra az ismeretekre, amelyek alapján kutatást végezhet, vagy a célnak megfelelő kutatási megbízást adhat.


A 12. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Szoftverfejlesztés és kutatás-fejlesztés
Egyre gyakrabban merül fel a szoftverfejlesztéssel foglalkozó informatikai vállalkozások részéről az igény, hogy fejlesztéseikhez igénybe vegyék a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adókedvezményeket és támogatási lehetőségeket. Ennek feltétele, hogy az általuk tervezett szoftverfejlesztést kutatás-fejlesztésként tudják megfogalmazni és végrehajtani.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu