Menüpontok


KFI projektek iparjogvédelmi és szerzői jogi vonatkozásai 1

Iparjogvédelmi és szerzői jogi alapismeretek az innováció menedzsment szempontjából

Az iparjogvédelem és szerzői jog körébe tartozó eljárásoknak jelentős szerepe van a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek sikeres megvalósításában, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek során létrehozott szellemi alkotások (eredménytermékek) teljes körű és biztonságos hasznosításában. Célszerű ezért megismerni azokat az alapfogalmakat, amelyek az iparjogvédelmi és a szerzői jogi eszköztár innováció menedzsment körében történő alkalmazásához szükségesek.

Ennek a modulnak a célja az ehhez szükséges bevezetés, a legfontosabb fogalmak bemutatásával, tartalmuk célszerű ismertetésével. Áttekintésre kerülnek a szellemi alkotásokra vonatkozó jogszabályi keretek. Meghatározásra kerül a szerzői jog és az iparjogvédelem fogalma, valamint ezek alkalmazási köre. Azonosítjuk a szerző és a feltaláló személyét.

Bemutatjuk ezek személyhez fűződő és vagyoni jellegű jogait. Meghatározzuk a szellemi alkotások lehetséges formáit, az ezekhez kapcsolódó oltalmi formákat, valamint az ezek megszerzéséhez szükséges feltételeket és eljárásokat. Áttekintjük a munka-, a megbízási és a vállalkozási jogviszonyban létrehozott szellemi alkotásokkal kapcsolatos szabályokat, miközben kitérünk a titokvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is. Bemutatjuk a magyar közigazgatási, valamint az európai és a nemzetközi iparjogvédelmi szervezeteket. A modul elvégzése után ismerni és érteni fogja azokat az alapvető iparjogvédelmi és szerzői jogi fogalmakat, amelyek ismerete szükséges a kutatás-fejlesztés és az innovációs projekt sikeres megvalósításához.


A 11. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt
Innováció Menedzsment Akadémia
*A checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Rendelet, továbbá a saját Adatkezelési tájékoztatójának feltételei és az oldal Szerződési feltételeiben leírtak szerint kezelje, és kérésemnek megfelelően információt, üzleti ajánlatot küldjön a számomra.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
A szellemi vagyon értéke, objektív értékelése
A saját fejlesztésű szellemi alkotások (új termékek, új technológiák és eljárások, új szoftverek) vállalati vagyon részeként való megjelenítése ma már létfontosságú a vállalkozások egyre szélesebb körének. Ennek feltétele, hogy az érintett szellemi alkotások piaci értéke vagyonértékelés keretében meghatározásra kerüljön. Megfelelő hazai gyakorlatban hiányban azonban sajnos elég kevés tájékozódási lehetősége van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu