Menüpontok


KFI projektek iparjogvédelmi és szerzői jogi vonatkozásai 1

Iparjogvédelmi és szerzői jogi alapismeretek az innováció menedzsment szempontjából

Az iparjogvédelem és szerzői jog körébe tartozó eljárásoknak jelentős szerepe van a kutatás-fejlesztési és az innovációs projektek sikeres megvalósításában, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek során létrehozott szellemi alkotások (eredménytermékek) teljes körű és biztonságos hasznosításában. Célszerű ezért megismerni azokat az alapfogalmakat, amelyek az iparjogvédelmi és a szerzői jogi eszköztár innováció menedzsment körében történő alkalmazásához szükségesek.

Ennek a modulnak a célja az ehhez szükséges bevezetés, a legfontosabb fogalmak bemutatásával, tartalmuk célszerű ismertetésével. Áttekintésre kerülnek a szellemi alkotásokra vonatkozó jogszabályi keretek. Meghatározásra kerül a szerzői jog és az iparjogvédelem fogalma, valamint ezek alkalmazási köre. Azonosítjuk a szerző és a feltaláló személyét.

Bemutatjuk ezek személyhez fűződő és vagyoni jellegű jogait. Meghatározzuk a szellemi alkotások lehetséges formáit, az ezekhez kapcsolódó oltalmi formákat, valamint az ezek megszerzéséhez szükséges feltételeket és eljárásokat. Áttekintjük a munka-, a megbízási és a vállalkozási jogviszonyban létrehozott szellemi alkotásokkal kapcsolatos szabályokat, miközben kitérünk a titokvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is. Bemutatjuk a magyar közigazgatási, valamint az európai és a nemzetközi iparjogvédelmi szervezeteket. A modul elvégzése után ismerni és érteni fogja azokat az alapvető iparjogvédelmi és szerzői jogi fogalmakat, amelyek ismerete szükséges a kutatás-fejlesztés és az innovációs projekt sikeres megvalósításához.


A 11. számú modul a következő oktatásokban szerepel:

  • Teljes képzés: Innováció Menedzsment vezető szakértő
  • Rövid idejű képzés jogi szakértőknek: Innováció Menedzsment ipar-, és szerzői jogvédelem szakértő
Érdeklődöm a téma és a szolgáltatás iránt!
Innováció Menedzsment Akadémia
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
Sajtó megjelenéseink - 2018.12.-2019.02.
Kutatás-fejlesztés, innováció, innovációmenedzsment témakörben számos sajtó megjelenéssel büszkélkedhetünk a terület iránt érdeklődő TV-k, újságok, online magazinok területéről. Az alábbiakban a legfrisebb sajtómegjelenéseinket soroltuk fel, a kivonatban található linkre kattintva tudja a teljes cikket elolvasni.
Szoftverfejlesztés és adókedvezmények
Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozások számára jelenthet komoly segítséget, hogy a szoftverfejlesztést részben vagy egészben kutatás-fejlesztés tevékenységként végezve akár a teljes fejlesztési költség 10-12 százalékának megfelelő adókedvezmény is elérhető, amit a társasági (TAO) és a helyi iparűzési adó (HIPA) rendszerében lehet érvényesíteni.
Innováció vagy kutatás-fejlesztés?
Az innováció és a kutatás-fejlesztés viszonylag gyakran használt fogalmak, naponta találkozunk velük, mégsem egyszerű eligazodni közöttük, ha adott környezetben próbáljuk alkalmazni őket. Az innováció illetve a kutatás fejlesztés némileg mást jelent egy egyetemi kutató számára és a gazdaság szereplői számára, ahol alapvetően elsődleges cél a versenyképesség és az eredményesség.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu