Menüpontok
Híreink
2016-01-06

Tasakolt teadrog csomagolásának fejlesztése, K+F minősítése

A Herbária Zrt. több mint 50 féle gyógynövény fajból, ezen belül mintegy 80 gyógynövény drogból állít elő tasakolt kiszerelésű termékeket, azonban a garantálható minőségű tea formájú hagyományos növényi gyógyszer a magyar piacon nem kapható, annak előállítására, az alapanyag kezelésére vonatkozó technológiai megoldások nem elérhetőek sem hazai sem nemzetközi szinten. A növényi gyógyszer előállításának csupán minőségi követelményei ismertek.

 

k+f minősítés a Herbáriánál

Mivel az egészséges életmódot folytató emberek körében mind hazai, mind pedig a nemzetközi piacra kiemelkedően jellemző a kiváló minőség elvárása ezért a Herbária Zrt. az innovációs projektjében célul tűzte ki a kiszámítható minőségű hagyományos növényi gyógyszergyártás feltételeinek megteremtését, az előállított termék minőségének emelését, valamint a szavatossági időn belüli megfelelő minőség megtartását. Ehhez szükséges egy GMP „D” kategóriájú üzem megvalósítása, ugyanis nemzetközi szinten a növényi gyógyszer előállítására vonatkozó megfelelő minősítés elérését a jelenlegi gyártási technológia megakadályozza, a képződő porszennyezés miatt.

Herbária Zrt. kutatás-fejlesztési projektjében elérni kívánt célkitűzéseit az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:

  • Speciálisan gyógynövény drogok, azok tetszőleges részeinek (virág, szár, termés, gyökér stb.) időben elkülönülő tasakolására kifejlesztett gép és csomagolási technológiai know-how
  • Mely képes megtartani a növények fizikai és beltartalmi tulajdonságait, a portartalmat 5 tömegszázalék alatt tudja tartani. Minősítő követelmény a „Laboratóriumi vizsgálatok gyártásközi ellenőrzés – portartalom meghatározása” (GMP-05-17 belső szabályozás).
  • Mikrobiológiai szempontból garantálhatóan stabilan tartja a terméket csomagolás közben, így az a későbbiekben megfelel a kívánt szavatossági időnek, mely legalább 18 hónap.
  • Minimalizálja a keresztszennyezés lehetőségét és általában az idegen anyagok jelenlétét 2-5% alatt tartja.
  • A tasakolást 2-4 másodperc ciklusidővel képes végezni és rövid idő alatt átállítható egyik növényi drogról a másikra, hogy egy nap akár több növényi alapanyag jelentős volumenben (200-300 kg) történő csomagolása is megoldható legyen keresztszennyezések nélkül.
  • Képes egyedileg jelölni közvetlenül a csomagolóanyagon, hogy milyen terméket tartalmaz.
  • Lehetővé teszi, hogy a termék megfeleljen a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak, a csomagolótér pedig GMP „D” besorolású lehessen.

Az innovációs fejlesztés során kialakításra kerül egy GMP „D” kategóriájú üzem ahol új pormentes és keresztszennyeződéseket minimalizáló növényi minőségű gyógyszer gyártására alkalmas új csomagolástechnika kerül kifejlesztésre a kutatás – fejlesztési és kísérleti fejlesztési eredmények alkalmazásával, valamint beszerzésre kerülnek a csomagoláshoz szükséges eszközök, berendezések (ionizátor, porelszívó, adagoló és mérőrendszer, tasakoló). Az innovációs projekt összköltsége csaknem 95 millió forint, melyhez a Herbária Zrt. több mint 50 millió forint összegű pályázati támogatást kíván igénybe venni.

A Szellemi Tulajon Nemzeti Hivatala a projektet a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 36. § - ban és 38. § - ban foglaltak alapján saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősíti, mely 7%-ban alkalmazott kutatás és 93%-ban kísérleti fejlesztés.

K+F tanúsítás

A Glósz és Társa Kft. innováció-menedzsment szolgáltatás igénybevételének köszönhetően a projekt elnyerte a K+F minősítést, benyújtásra került a több mint 50 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás megszerzésére irányuló innovációs pályázat, valamint lehetőség nyílik a K+F adókedvezmények igénybevételére is.

K+F minősítés

innováció pályázat

innovációs projekt

K+F adókedvezmény

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs projektgenerálás
Kutatás-fejlesztési vagy innovációs projekt létrehozása
Az innovációs, K+F projektek üzleti célú megvalósítának előkészítése. Az innovációs projektgenerálás szolgáltatásban az innovációs projekt üzleti célú hasznosításának előkészítése valósul meg, elkészül a kiválasztott elképzelések részletes projektterve.
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Innovációs projekt finanszírozása
Kutatás-fejlesztési projekt finanszírozásának megteremtése
Az innováció projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források biztosítása.  A szolgáltatás a projekt megvalósításához szükséges pénzügyi források felkutatása mellett az igénylés teljes folyamatában is segítséget nyújt, végig kíséri a megrendelőt a szerződéskötésig.
Segíthetünk?
Kérdése van?
Visszahívjuk
Adja meg telefonszámát és kollégánk hamarosan visszahívja Önt!
Friss innovációs híreink
A vállalati innovációk nem jelennek meg a Magyarországról készült nemzetközi statisztikákban
Magyarország a statisztikák szerint sereghajtó az uniós tagországok K+F célú GDP arányos ráfordításai tekintetében. De ha jobban megvizsgáljuk a folyamatokat látszik, hogy a nemzetközi statisztikák akár 25 százalékot is torzíthatnak!
Kutatás-fejlesztési adókedvezmény igénybevételének kockázat csökkentése
A hazai adótörvények már régóta lehetőséget biztosítanak a vállalkozások számára, hogy a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési projektjeikhez kapcsolódóan adókedvezményeket vegyenek igénybe. Ezek a kedvezmények jelenleg három adónemet is érintenek: közvetlenül a társasági és a helyi iparűzési adót, közvetetten pedig az innovációs járulékot.
A K+F GDP arányos súlya Magyarországon
A kutatás fejlesztés területén nagyon jó indikátor az egyes országok tekintetében a k+f tevékenységekre ráfordított forrás mennyisége, amit általában GDP arányosan szokás értelmezni és összehasonlítani. A leginnovatívabb országok a GDP-jük akár több mint 4%-át is kutatásfejlesztésre, innovációra költik, míg vannak országok ahol ez az arány a nem mérhető tartományban van. Magyarország bár folyamatos javulást mutat e tekintetben, de még Európában is csak sereghajtónak számít.
KFI projektek sajátosságai

Innovációs projektek menedzsment sajátosságai a hazai KKV-k esetében

Töltse le a 20. Projektmenedzsment Fórumra készült prezentációnkat, amely rávilágít a hazai KKV-k esetében felmerülő olyan jellegű problémákra, mint az üzleti hasznosulás kérdése, vagy a projekt megvalósítása közben felmerülő kockázatok. Az előadás anyagából azt is kiderül, hogy milyen hatékony megoldások léteznek a problémák kezelésére, és hogy érdemes szakszerűen felépíteni egy innovációs projektet.

Letöltés

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu