Menüpontok
Híreink
2015-07-09

Innovációs lehetőségek kis- és középvállalkozásoknak

Milyen lehetőségei vannak egy átlagos magyar vállalkozásnak, ha a szellemi vagyon hasznosításáról beszélünk? Hogyan áll össze az innováció menedzsment rendszere, és hogyan kapcsolódik egymáshoz a technológiai, pénzügyi és iparjogi szakértelem?

 

Az átlagos esetben a technológiai fejlesztéssel foglalkozó szakemberek munkájának nincs sok kapcsolata a pénzügyi részleggel, és a pénzügyi szakemberek is csak annyit vesznek észre a fejlesztésekből, hogy a tulajdonos vagy a cégvezető fejlesztési döntését követően a költségek megemelkednek.

Mi történik másként, ha az innováció menedzsment a cég életének része?

Innováció folyamata vállakozásnál

Mint a fenti ábrán látszik, a koncepció rögzítése (és általában a dokumentálás), kiemelkedő fontosságú. Ennek eredménye egy alapvetően szakmai dokumentum, melyre felépül a pénzügyi tervezés és a K+F tanúsítás is. Ha a koncepció nincs megfelelően kimunkálva, nem fog sikerülni a K+F tanúsítás, így a cég adóalap csökkentő kedvezményektől esik el, ráadásul a megfelelően előkészített pénzügyi dokumentálási rendszer hiánya a megvalósításkor, vagy K+F tevékenység pénzügyi aktiválásakor is problémát jelent majd.

A K+F tanúsítás folyamata

Optimális esetben a K+F tanúsítás beadása a pénzügyi rendszer felkészülésével párhuzamos. A K+F tanúsítás során meghatározzák a műszaki bizonytalanságokat és leírják a hipotézist, amely feltételezhetően segíti a probléma megoldását. A pénzügyi területen külön költséghelyet nyitnak az adott K+F tevékenységeknek. Ha a pénzügyi rendszer már felkészült a költségszámlák befogadására, elkezdődik a megvalósítás. Az utolsó lépést követően zár a pénzügy és a projekt. Technológiai szempontból ez azt jelenti, hogy a cég birtokában van a know-how az adott folyamatra nézve, amit rögzítve letétbe lehet helyezni. Ezt követően a pénzügy aktiválja a kutatás-fejlesztési tevékenységet, sikeres K+F esetén pedig még adóalap csökkentést is érdemes érvényesít.

Mindez talán fölösleges bonyolításnak tűnik elsőre, de ha meggondoljuk, hogy megfelelő kutatás-fejlesztési szabályzat mellett az egész rutintevékenységgé válhat, amelynek eredményeitől ráadásul nő a cég értéke, adóalap kedvezményt érvényesíthetünk és segít dokumentált formában megőrizni a céghez tartozó tudást, akkor valószínűleg egyetértünk abban, hogy megéri ráfordítani az időt!

innováció

kis- és középvállalkozás

innováció menedzsment

szellemi vagyon

Kapcsolódó szolgáltatásaink
Innovációs stratégia kialakítása
Kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiai tervezés
A cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció és stratégia kialakítása. A pontos stratégia segít a cég adottságainak és lehetőségeinek megfelelő fejlesztési koncepció kialakításában, elkészül a stratégiai döntéshozatalt támogató dokumentum.
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Iparjogvédelmi szerződések
Iparjogvédelmi szerződések és oltalmi formák kialakítása
A hasznosításhoz szükséges és megfelelő jogi feltételek kialakítása. Segítünk a hasznosítás és a megfelelő jogi feltételek kialakításában. A megfelelő jogi szakértelemmel elkészült dokumentumok bíztosítják, hogy a cég hasznára hasznosul a szellemi tulajdon.
Hírlevél feliratkozás
Kérjük adja meg az e-mail címét, hogy értesülhessen az új lehetőségekről, a legfrissebb tartalmakról!
Aktuális pályázatok

GINOP 1.2.1-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitás bővítő beruházásainak támogatása 5 - 50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 1.2.2-15, Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése 50 – 500 millió Ft közötti támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.1-15, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása 50 és 1000 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

GINOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

VEKOP 2.1.7-15, Vállalatok prototípus, termék-fejlesztésének támogatása 10 és 130 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatással!

Letöltés »

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu