Menüpontok
Híreink
2017-04-20

Apnoe-hoz kapcsolódó relaxációs ágyszett kifejlesztése

A projekt célkitűzése a Rotte Group Kft. kínálatának bővítése egy új típusú, saját fejlesztésű orvostechnikai funkciókkal bíró esztétikus relaxációs ágy-szettel, amely diagnosztizálja az apnoe-t, csökkenti annak tüneteit, illetve kezeli a betegséget.

 

Apnoe-ről beszélünk, amikor alvás közben, beidegzés zavar következtében a légút nem képes a beáramló levegő szívó hatásának ellenállni, és elzáródik, így az alvó 10 másodpercet meghaladó ideig nem jut levegőhöz, aminek oxigénhiányos állapot az eredménye. A súlyosabb oxigénhiánynyal járó alvási apnoe szindróma a magyar lakosság 2-3 százalékát, enyhébb formája 5-8 százalékát érinti. Ez a szám azt is jelenti, hogy jelenleg Magyarországon 500-800 ezer embert kellene alvási apnoe-val kezelni. Ehhez képest mindössze 15-20 ezer beteget gondoznak. A nem kezelt betegségnek a legveszélyesebb egészségügyi következménye a keringési kockázatok növekedése, ugyanis az alvási apnoe az éjszakai szívinfarktus és sztrók kockázatát akár tizenötszörösre is emelheti. Ezen túl a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulását is elősegíti. A fentiek miatt az apnoe-t a legveszélyesebb alvászavarként tartják számon. 

A Rotte Group Kft. által fejlesztett speciális ágyat tünetcsökkentésre, illetve terápiás célú beavatkozásra fejlesztette. Az ágyat hotelekbe, lakossági felhasználásra, kórházakba és idősek otthonába szánják. A kifejlesztésre kerülő rendszer felismeri az apnoe-t, és a produkált tünetek alapján súlyossági kategóriába sorolja az egyént. Az ágy a súlyossági kategóriának megfelelően különböző aktív válaszokat ad, aminek következtében az alvó az oxigénhiányos állapotból visszatér a normál (tünetmentes) állapotba. 

 

A projekt szerinti fejlesztés műszaki-technikai célkitűzései:

A kutatás-fejlesztés három célterülete, amelyeken további műszaki, technikai célkitűzések kerültek megfogalmazásra: 

1. Alvásfigyelés és apnoe diagnosztizálás: A folyamatos légzés monitoring megvalósításához a szenzorok körének kiválasztása és azok helyének kísérleti meghatározása. Az elérendő célérték a teljes alváshossz alatt az apnoe diagnosztizálása 80%-os biztonsággal. Az alvás közben történt eseményeket pedig három súlyossági kategóriába sorolja a központi egység (számítógép), illetve tárolja azokat.

2. Tünetcsökkentés és betegség kezelés: Az ágy a különböző súlyossági eseményekre való reakcióinak meghatározása.

3. Terápiás célú beavatkozás: Jelen esetben az oxigénhiányos állapotot előidéző lélegzetvétel kimaradást kívánja a társaság megszüntetni, azaz nem tünetet kezel, hanem az ok megszüntetése a cél. Bizonyos, nem életveszélyes apnoe tünetekre az ágy elektromosan stimulál akupunktúrás pontokat. A stimulálandó akupunktúrás pontok és a stimuláció paramétereinek meghatározása is kísérleteket igényel. Ennél a szakasznál az a cél, hogy a lehető legkényelmesebb módon kerüljenek elhelyezésre a stimulációt indukáló elektródák. Azaz, nem csak az akupunktúrás pontok kijelölése történik meg, de a pontokat stimulálni képes elektródák elhelyezésének módja is. Itt az elektródák kényelmi ruhákban és/vagy „kiegészítőkben” történő elhelyezésének, illetve annak pontos technológiai módjának a meghatározása a cél. Másik fontos célkitűzés, hogy az elektromos stimuláció paramétereit úgy kerüljenek beállításra, hogy az a lehető legkevésbé zavarja az egyént. Itt a kísérletezés célja az elektromos jel alakjának, áramerősségének, feszültségének, frekvenciájának és egyéb jellemzőjének kísérletes meghatározása.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a minősítési kérelemben a Rotte Group Kft. által megjelölt projektet, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 36§ - a (1) bekezdésében foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősíti. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e minősítéssel összefüggésben a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 38§ - a (1) bekezdésének a) pontjában a projekt kutatás-fejlesztési tevékenységének arányát a következők szerint határozta meg: 45% alkalmazott kutatás, 55% kísérleti fejlesztés. A minősítés megszerzésében és a projekt szakszerű dokumentációjában társaságunk nyújtott segítséget a Rotte Group Kft.-nek.

Apnoe terápia

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
K+F, Kutatás-fejlesztési minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Szellemi alkotás értéke
Szellemi alkotás vagyonértékelése
A kutatás-fejlesztési eredménytermék piaci értékének meghatározása Az innováció, a kutatás-fejlesztés eredménye, mint szellemi alkotás piaci értékkel bír, vagyonelemként történő nyilvántartásához szükséges, hogy ismert legyen a valós értéke.
Adókedvezmény igénybevétele
Adókedvezmények érvényesítése - K+F, innováció
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu