Menüpontok
Híreink
2017-04-20

Apnoe-hoz kapcsolódó relaxációs ágyszett kifejlesztése

A projekt célkitűzése a Rotte Group Kft. kínálatának bővítése egy új típusú, saját fejlesztésű orvostechnikai funkciókkal bíró esztétikus relaxációs ágy-szettel, amely diagnosztizálja az apnoe-t, csökkenti annak tüneteit, illetve kezeli a betegséget.

 

Apnoe-ről beszélünk, amikor alvás közben, beidegzés zavar következtében a légút nem képes a beáramló levegő szívó hatásának ellenállni, és elzáródik, így az alvó 10 másodpercet meghaladó ideig nem jut levegőhöz, aminek oxigénhiányos állapot az eredménye. A súlyosabb oxigénhiánynyal járó alvási apnoe szindróma a magyar lakosság 2-3 százalékát, enyhébb formája 5-8 százalékát érinti. Ez a szám azt is jelenti, hogy jelenleg Magyarországon 500-800 ezer embert kellene alvási apnoe-val kezelni. Ehhez képest mindössze 15-20 ezer beteget gondoznak. A nem kezelt betegségnek a legveszélyesebb egészségügyi következménye a keringési kockázatok növekedése, ugyanis az alvási apnoe az éjszakai szívinfarktus és sztrók kockázatát akár tizenötszörösre is emelheti. Ezen túl a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulását is elősegíti. A fentiek miatt az apnoe-t a legveszélyesebb alvászavarként tartják számon. 

A Rotte Group Kft. által fejlesztett speciális ágyat tünetcsökkentésre, illetve terápiás célú beavatkozásra fejlesztette. Az ágyat hotelekbe, lakossági felhasználásra, kórházakba és idősek otthonába szánják. A kifejlesztésre kerülő rendszer felismeri az apnoe-t, és a produkált tünetek alapján súlyossági kategóriába sorolja az egyént. Az ágy a súlyossági kategóriának megfelelően különböző aktív válaszokat ad, aminek következtében az alvó az oxigénhiányos állapotból visszatér a normál (tünetmentes) állapotba. 

 

A projekt szerinti fejlesztés műszaki-technikai célkitűzései:

A kutatás-fejlesztés három célterülete, amelyeken további műszaki, technikai célkitűzések kerültek megfogalmazásra: 

1. Alvásfigyelés és apnoe diagnosztizálás: A folyamatos légzés monitoring megvalósításához a szenzorok körének kiválasztása és azok helyének kísérleti meghatározása. Az elérendő célérték a teljes alváshossz alatt az apnoe diagnosztizálása 80%-os biztonsággal. Az alvás közben történt eseményeket pedig három súlyossági kategóriába sorolja a központi egység (számítógép), illetve tárolja azokat.

2. Tünetcsökkentés és betegség kezelés: Az ágy a különböző súlyossági eseményekre való reakcióinak meghatározása.

3. Terápiás célú beavatkozás: Jelen esetben az oxigénhiányos állapotot előidéző lélegzetvétel kimaradást kívánja a társaság megszüntetni, azaz nem tünetet kezel, hanem az ok megszüntetése a cél. Bizonyos, nem életveszélyes apnoe tünetekre az ágy elektromosan stimulál akupunktúrás pontokat. A stimulálandó akupunktúrás pontok és a stimuláció paramétereinek meghatározása is kísérleteket igényel. Ennél a szakasznál az a cél, hogy a lehető legkényelmesebb módon kerüljenek elhelyezésre a stimulációt indukáló elektródák. Azaz, nem csak az akupunktúrás pontok kijelölése történik meg, de a pontokat stimulálni képes elektródák elhelyezésének módja is. Itt az elektródák kényelmi ruhákban és/vagy „kiegészítőkben” történő elhelyezésének, illetve annak pontos technológiai módjának a meghatározása a cél. Másik fontos célkitűzés, hogy az elektromos stimuláció paramétereit úgy kerüljenek beállításra, hogy az a lehető legkevésbé zavarja az egyént. Itt a kísérletezés célja az elektromos jel alakjának, áramerősségének, feszültségének, frekvenciájának és egyéb jellemzőjének kísérletes meghatározása.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a minősítési kérelemben a Rotte Group Kft. által megjelölt projektet, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 36§ - a (1) bekezdésében foglaltak alapján kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősíti. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala e minősítéssel összefüggésben a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény 38§ - a (1) bekezdésének a) pontjában a projekt kutatás-fejlesztési tevékenységének arányát a következők szerint határozta meg: 45% alkalmazott kutatás, 55% kísérleti fejlesztés. A minősítés megszerzésében és a projekt szakszerű dokumentációjában társaságunk nyújtott segítséget a Rotte Group Kft.-nek.

Apnoe terápia

Kapcsolódó szolgáltatásaink
K+F tanúsítvány
K+F minősítés megszerzése
A hivatalos kutatás-fejlesztési minősítés vagy szakértői vélemény megszerzése. Ez a szolgáltatásunk segíti a vállalkozásokat a jogszabályi feltételek fennállását igazoló kutatás-fejlesztési minősítés(K+F minősítés) megszerzésében, ezért a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adókedvezmények kockázatmentes igénybevételének fontos eszköze.
Adókedvezmény igénybevétele
Adókedvezmények érvényesítése - K+F, innováció
Az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek ellenőrzése. Ezen szolgáltatás során ellenőrizzük az adókedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket, segítünk a jogszerű adókedvezmény igénybevételében.
Innováció menedzsment oktatás
Innováció menedzsment oktatása
Az innováció gyakorlati alkalmazásához szükséges ismeretek megszerzése. Tanulja meg, hogyan érdemes az innovációt optimálisan csinálni! Az innováció menedzsment gyakorlati alkalmazásához szükséges alapismeretek megszerzése, önálló, komplex szolgáltatás.

Glósz és Társa Kft. · 1051 Budapest, Arany János u. 15. III. lph III./5. · Telefon: (+36 1) 302 4443 · E-mail: glosz@glosz.hu · www.glosz.hu